Sekundarni sterilitet: kako do drugog deteta o trošku države

Sekundarni sterilitet: kako do drugog deteta o trošku države

7. jul 2022.

Parovi koji se bore sa sterilitetom i koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom od 2019. godine uz finansijsku podršku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), istom metodom mogu da pokušaju da dobiju drugo dete i iz pomoć Genesis tima.

Novim Uputstvom od februara ove godine RFZO je proširio prava te ukinuo određena ograničenja za sekundarni sterilitet, te i parovi koji su prvo dete prirodnim putem dobili mogu o trošku države da obave proceduru za drugo dete.

I Sekundarni sterilitet: ko ima pravo? ( izvor RFZO)

  • Žena do 45 godine u momentu podnošenja zahteva ima pravo na  dva stimulisana BMPO pokušaja i tri  krioembriotransfer, koja u postojećoj zajednici (bračnoj, odnosno vanbračnoj) ima jedno dete.
  • Ispunjenost medicinskih uslova za sprovođenje stimulisanog postupka za BMPO ocenjuje Komisija za BMPO u zdravstvenoj ustanovi po upitu izabranog lekara – ginekologa.
  • Ispunjenost medicinskih uslova za sprovođenje krioembriotransfera ceni nadležna Komisija RFZO po uputu izabranog lekara- ginekologa.
  • Na teret RFZO obezbeđuje se i zamrzavanje embriona sa rokom čuvanja do pet godina.
  • Ukoliko par ima zamrznute embrione, upućuje se na krioembriotransfer sve dok se ne iskoriste zamrznuti embrioni, odnosno upućuje se na nov stimulisani postupak BMPO samo ukoliko nema zamrznutih embriona.

II Kriterijumi za uključivanje para u postupak BMPO za drugo dete

Da bi im novi postupak bio odobren za sekundarni sterilitet, par mora da ispunjava kriterijume kao i kod prethodnog apliciranja za postupak BMPO:

  • supružnici, odnosno vanbračni partneri kod kojih su iscrpljene druge mogućnosti lečenja neplodnosti;
  • žene koje imaju neplodnost i pored odgovarajućeg lečenja;
  •  žene do 45 godine života u momentu podnošenja zahtev.
  •  očuvana funkcija jajnika;
  •  normalan indeks telesne mase (BMI manji od 30) žene.
  •  svi oblici subfertiliteta muškarca uz postojanje živih ili morfološki ispravnih spermatozoida u ejakulatu;
  • muškarci sa azospermijom koji imaju prethodno zamrznut materijal.

NAPOMENA:  Ko nema pravo?

Parovi koji su u postupku BMPO dobili blizance, a nisu iskoristili sve pokušaje, ne mogu da apliciraju za drugo dete, za sekundarni sterilitet (pravo imaju parovi samo s jednim detetom).

III  Izjave i potvrde

Kod postupka za drugo dete supružnici, odnosno vanbračni partneri dokazuju da imaju jedno dete i prilažu izvod iz matične knjige rođenih.

Postojanje vanbračne zajednice, a u svrhu ostvarivanja prava na BMPO na teret RFZO, vanbračni partneri dokazuju overenom izjavom.

Dokaz o ispunjenosti uslova za muškarce sa azospermijom je potvrda zdravstvene ustanove o zamrznutom materijalu za konkretno lice.

Ukoliko su embrioni premešteni iz jedne ustanove u drugu i u toj klinici par želi da obavi krioembriotransfer, partneri na Komisiju za krioembriotransfer moraju doneti i POTVRDU da je obavljeno premeštanje zamrznutih embriona.

Ukoliko je par zamrznuo embrione o svom trošku u obavezi je da na Komisiju za krioembriotransfer donese POTVRDU o zamrznutim embrionima izdatu od strane klinike za BMPO o broju zamrznutih embriona.

Potvrda ispunjenosti uslova za ulazak para u stimulisani postupak i kriombriotransfer važi dvanaest meseci i samo za jedan postupak. To je i period u kome je izabrana klinika obavezna da započne proceduru BMPO.

IV Gde možete da dobijete informacije?

Na portalu RFZO (www.rfzo.rs) možete da pogledate novo Upustvo za sprovođenje lečenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja (BMPO) i saznate sve o uslovima za ulazak u Nacionalni programu BMPO  na ovom linku. 

Sva pitanja u vezi sa ostvarivanjem prava možete da uputite i na mejl  bmpo@rfzo.rs ili na broj telefona 064 8522 537.

Sekundarni sterilitet

Čak 11odsto žena u Srbiji koje su rodile jedno dete imaju problem da ponovo zatrudne.

Na ovaj problem je upravo ukazala bolnica Genesis, te smo svojevremo uputili inicijativu Ministarstvu zdravlja, pa su i neke lokalne samouprave počele da finansiraju sekundardni sterilitet.

Zašto je nekim parovima teže da dobiju drugo dete i koji su razlozi za to pročitajte u tekstu Genesis stručnjaka  ovde.

Sve dodatne informacije o Nacionalnom programu BMPO u SGB „Genesis“,  možete da dobijete i pozivom na broj telefona + 381 21 382 8887 ili putem mejla bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *