Otkrijte promene na vreme: PAPA test i kolposkopija najbolja su prevencija raka grlića materice

Otkrijte promene na vreme: PAPA test i kolposkopija najbolja su prevencija raka grlića materice

U Srbiji svakog dana od raka grlića materice obole četiri žene. Sa 1100 obolelih i 500 umrlih žena od ove bolesti godišnje, naša zemlja se svrstava među najugroženije u Evropi, na četvrtom mestu po učestalosti i trećem mestu po smrtnosti. Ti podaci su još alarmantniji ukoliko uzmemo u obzir da se ta vrsta karcinoma može sprečiti i da su, ukoliko se otkrije u početnoj fazi, šanse za izlečenje preko 90 odsto.

Podizanje nivoa svesti žena o raku grlića materice i važnosti prevencije u sprečavanju i blagovremenom otkrivanju ove bolesti je od izuzetnog značaja. Poražavajući je, i podatak da u našoj zemlji tek petina žena odlazi na redovne ginekološke kontrole, iako je to jedini način za rano otkrivanje ove bolesti.

Prevencija spasava živote

Veliki broj slučajeva raka grlića materice, prema nekim studijama u čak u 85% slučajeva, može biti sprečen podizanjem nivoa svesti među rizičnom ženskom populacijom, pre svega edukativnim programima javnog zdravlja, pružanjem adekvatne zdravstvene zaštite i sprovođenjem skrining programa prevencije raka grlića materice.

Na taj način mogli bi da budu sačuvani životi naših baka, majki, sestara i supruga, karcinom grlića materice pogađa u najvećem procentu žene u uzrasnoj dobi od 20 do 55 godine.

Uzroci – opaki HPV virus, s edukacijom početi što pre

U osnovi svakog karcinoma grlića materice je infekcija uzrokovana Humanim papiloma virusom- takozvana HPV infekcija. Postoji preko 100 tipova humanog papiloma virusa, od kojih njih 40-tak može da zarazi genitalno područje. HPV virus je uzrok oko 95 % raka grlića materice.

Humani papiloma virus se prenosi polnim putem i to ne samo polnim odnosom, već bilo kojim polnim kontaktom. Većina odrasle populacije će u jednom trenutku svog života imati infekciju humanim papiloma virusom, a da usled odsustva siptoma neće ni biti svesna njenog prisustva. Na našu veliku sreću, velika većina ovih infekcija nestaje sama od sebe, ne ostavljajući posledice.

HPV infekcija predstavlja neophodan, ali ne i dovoljan faktor rizika za obolevanje kada je u pitanju rak grlića materice. Naime, rizik se povećava ranim stupanjem u seksualne odnose, čestom promenom seksualnih partnera uz nezaštićene seksualne odnose.

Loš socijalno-ekonomski status je često povezan sa lošim higijenskim navikama u pogledu genitalne higijene, padom imuniteta, te brojnim genitalnim infekcijama koje doprinose razvoju raka grlića materice. Brojne studije ukazuju i na veliki negativan uticaj pušenja duvana putem pada imunog sistema.

Stalna infekcija humanim papiloma virusom uz gore navedene faktore rizika dovodi do promena na grliću, koje u nesretnom sledu događaja kroz desetak i više godina mogu dovesti do raka grlića materice. Edukacija adolescenata koji se po prvi put upuštaju u seksualne odnose, kao i opšte populacije na polju polnog zdrvalja, predstavlja moćno oružje u borbi protiv karcinoma grlića materice, napominje naš sagovornik

Izostanak simptoma u početku razvoja bolesti

Infekcija humanim papiloma virusom, kao i rane promene na grliću materice, ne uzrokuju gotovo nikakve simptome, ukazuje naš stručnjak. Tek rani stadijumi raka grlića materice mogu biti povezani sa simptomima nepravilnog krvarenja u vidu krvarenja između dva menstrualna ciklusa, te pojave krvarenja tokom seksualnog odnosa ili prilikom naprezanja-velika nužda i fizička aktivnost.

Pojava sukrvavog vaginalnog iscedka neprijatnog mirisa može takođe biti rani simptom raka grlića materice kao i pojava tupog bola u donjem delu stomaka. Upravo ti simptomi treba da predstavljaju alarm za odlazak na pregled kod ginekologa.

PAPA test i kolposkopija pravovremeno ukazuju na promene

U svrhu ranog otkrivanja promena na grliću materice i prevencije neophodno je najmanje jednom godišnje posetiti ginekologa i obaviti ginekološki pregled pod spekulima, PAPA test – pregled ćelija grlića materice, te kolposkopiju-posmatranje površine grlića materice pod uvećanjem do 40 puta. Ukoliko prethodno nabrojane pretrage to zahtevaju moguće je uraditi ciljanu biopsiju grlića materice. Tačnost PAPA testa je 83 odsto, a udružen sa kolposkopijom pouzdan je čak 99 odsto.

PAPA bris je jedini način da se utvrde promene grlića materice u ranoj fazi kada se mogu lako lečiti s visokim stepenom uspeha. U zavisnosti od rezultata PAPA testa mogu se planirati drugi dijagnostičko-terapijski modaliteti, kako bi se sprečio nastanak i širenje raka grlića materice. U zavisnosti od stanja na grliću materice i do tada sprovedene dijagnostike, kao i terapije, PAPA test treba raditi jednom u 6 ili 12 meseci.

HVP vakcinacija bezbedan i važan saveznik u zaštiti mladih

Treba pomenuti da postoji i drugi vid prevencije ove bolesti, a to je mogućnost vakcinacije protiv HPV infekcije. Postoje oni koji smatraju da je ova vakcina nedovoljno ispita i da ne bi trebalo da je primaju žene, posebno mlade devojke.  Evo šta o tome kaže naš stručnjak:

Nažalost anti-vakcer lobi je izuzetno jak i širi svoju negativnu kampanju u vezi sa vakcinacijom. Glavni argumenti su vezani za nuspojave vakcine. Međutim, vakcina protiv HPV infekcije je bezbedna preventivna mera – 12 godina u primeni i preko 100 miliona datih doza bez jasne povezanosti vakcine sa pojavom teških oboljenja sa velikim brojem sačuvanih života kao direktnom posledicom vakcinacije.

Preporuke su da HPV imunizacija bude polno neutralna, odnosno da se njom obuhvate i devojčice i dečaci od 12 godina, dok je u nekim zemljama ta granica devet godina. Suština je da bi deca trebalo da budu vakcinisana pre izlaganja virusu, što praktično znači pre stupanja u seksualne odnose.

Preventivna HPV vakcinacija je dostupna u 13O zemalja sveta, 19 zemalja Evropske unije, u svim zemljama u regionu, a od skoro i kod nas. Dovoljne su dve doze u kratkom razmaku, a očekivani efekat je da imunitet na HPV virus traje doživotno. Najnovija istraživanja pokazuju da je 70 % populacije starosti od 17 do 23 godine u Sbiji zaraženo HPV vurusom.

Budite odgovorne prema svom zdravlju i onima koje volite. Odvojite jednom godišnje 15 minuta i posetite ginekologa kako bi obavile preventivni pregled i na taj način bile u prilici da narednih 365 dana uživate u životu i onim dragim osobama koje ga čine lepim.

Sve informacije o akcijama koje trenutno imamo sa ciljem da promovišemo zdrav životni stil i redovne kontrole možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *