Juvenilna ginekologija

Juvenilna ginekologija

Dečija ginekologija se bavi ginekološkim problemima devojčica. Reproduktivni organi su u periodu detinjstva u stanju funkcionalnog mirovanja s toga su problemi malobrojni. Međutim, i tada mogu da se jave oboljenja ovih organa. Najčešća patološka stanja su vezana za zapaljenja spoljašnjih polnih organa, prevremenog puberteta, stranog tela u vagini, urođenih anomalija i krvarenja. Ozbiljnija oboljenja poput tumora materice i jajnika mogu se javiti i u ovom uzrastu.

Da bi došli do tačne dijagnoze, potrebna je poseta ginekologu. U toku posete devojčica prvo razgovara sa lekarom. U razgovor su, naravno uključeni i roditelji pacijentkinje. Izuzetak čine adolescenti čiji se zahtev za samostalnim kontaktom sa ginekologom, poštuje. Ponekad je razgovor dovoljan da se postavi radna ili konačna dijagnoza, ili da se da terapija ili savet.

Najčešće je ipak potreban pregled spoljašnjih i unutrašnjih polnih organa. Veoma retko se dešava da se pregled ne može obaviti, zbog nesaradnje deteta i tada se koristi opšta anestezija.
Sam pregled nije nimalo bolan i naravno ne dolazi do povreda himena. Pored navedenih procedura, za dečju i adolescentnu ginekologiju veoma je važan ultrazvučni pregled koji se sprovodi pri punoj, ali ne prepunoj mokraćnoj bešici. Ovim pregledom se vizualizuju materica, jajnici i vagina, a na osnovu izgleda ovih organa, posredno se zaključuje i o njihovom funkcionisanju.

Devojčice zahtevaju poseban pristup sa više pažnje, a mi u specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i pružamo vam mogućnost lečenja uz podrušku stručnog tima Genesisa.

Za sve dodatne informacije i zkazivanje termina pregleda pozovite 021 549 777.