Ultrazvučni pregledi

Ultrazvučni pregledi

Najnovije dijagnostičke mogućnosti savremenih ultrazvučnih aparata su nam omogućile da se upoznamo sa našom bebom pre nego što se rodi. Njen rast i razvoj prati se tokom cele trudnoće, pomoću 3D i 4D ultrazvučnih aparata.

Savremeni ultrazvučni aparati imaju mogućnost prikazivanja ploda u tri dimenzije i to u funkciji vremena, što je četvrta dimenzija. Ovi pregledi se snimaju i svaka pacijentkinja dobija video zapis pregleda i/ili fotografije bebe.

U prvom trimestru:
Trudnoću je moguće videti već nakon 3 nedelje od oplodnje, ili nakon 5-7 dana od izostanka menstruacije. Prvi UZV pregled u trudnoći je važan iz nekoliko razloga:

  • da se utvrdi mesto trudnoće, tj. da li je trudnoća u materici ili van nje (što je nepoželjan nalaz),
  • da se utvrdi vitalnost trudnoće
  • verovatni termin porođaja.

Nakon četvrte gestacijske nedelje preporučujemo NACE test

Nakon ovog prvog UZV pregleda, ukoliko je trudnoća bez komplikacija, naredni pregled se vrši između 12 i 13. nedelje gestacijske starosti. To je period kada se definitivno formiraju svi organi.

U drugom trimestru:
Prati se biometrija ploda, srčana radnja (frekvenca), pokreti ploda, položaj i starost posteljice, količina plodove vode, dužina grlića materice.
– Drugi ekspertni UZV: proširena biometrija ploda, merenje velićine i procena izgleda moždanih struktura (malog mozga, moždanih komora, krvnih sudova), izgled lica,detaljan pregled srca i fetalna ehografija u 20- oj gestacijskoj nedelji.

U trećem trimestru:
Biometrija ploda, položaj ploda, srčana radnja, pokreti ploda, izgled posteljice, količina plodove vode, dužina grlića.

Rano otkrivanje urođenih anomalija ploda
Otkrivanje anomalija ploda je imperativ ultrazvučne dijagnostike u trudnoći. Što se ranije otkriju, mogućnost završavanja takve trudnoće je veća, ukoliko je anomalija ploda veoma teška.