Moj stil života – urednice i novinarke najčitanijih ženskih magazina i dnevnih novina u Srbiji: Volite sebe i svoje zdravlje

Moj stil života – urednice i novinarke najčitanijih ženskih magazina i dnevnih novina u Srbiji: Volite sebe i svoje zdravlje

One svakoga dana, nedelje ili meseca savetuju nas o novim stilovima života, kako da pronađemo svoju meru sreće i sačuvamo zdravlje. Ovaj put u rubrici „Moj stil života“ urednice i novinarke najtiražnijih srpskih medija dele sa nama iskustva na te teme i iskreno nam „priznaju“ koliko ono o čemu pišu i savetuju u svojim novinama primenjuju i na sebi.

Jelena Isaković, „Ringier Aksel Špringer“:  Budite svoje

Razgovor sa Jelenom Isaković, glavnom urednicom za ženski i lajfstaj sadržaj u kompaniji „Ringier Aksel Špringer“ (zena.rs, ana.rs, Blic žena, Blic, Alo, Blic magazin, Kujna) započeli smo pitanjem – Kako Vam je zdravlje?, za koje nam se čini da ga sve manje koristimo u razgovoru, čak i sa bliskim ljudima.

– Evo baš vi i hvala vam na tome. Pita me i suprug svakog dana, možda ne baš tim rečima, ali njegovi postupci govore i više od toga, kaže Jelena.

O novoj rubrici „Moj stil života“  i  radu doktorke Crnogorac, naša sagovornica ima samo reči hvale.

– Doktorka Crnogorac je veliki profesionalac i vrstan stručnjak, prijatna osoba i lepa i smirena žena koja uliva poverenje. O njenom radu, kao i o novinama koje uvodite na portalu, sve pohvale i samo napred!

Jelena je dve decenije u novinarstvu, radila je kao lektor, novinar, urednik i sada kao glavna urednica ženskog i lajfstajl segmenta u velikoj i ozbiljnoj medijskoj korporaciji. Sve je išlo postepeno i lepo, te nikada nije imala potrebu da menja posao.

– Kada sam bila na studijama, imala sam neku ideju o naučnom radu, želela sam da se bavim lingvistikom, ali onda sam sasvim slučajno kročila u redakciju „Blica“ i te zamisli su nestale.

Kada brinite o sadržaju velikih portala, poput nje, pitanje zdravlja postaje još važnije s obzirom na to da takav tempo prati i doza stresa. Kako s tim izlazi na kraj i da li ipak nađe vreme da se „isključi“ i posveti drugim stvarima?

– Posao novinara i urednika ne prestaje s izlaskom iz redakcije, i to svako ko želi da se bavi ovim poslom mora da shvati na vreme ili da beži iz profesije. Teme i ideje su svuda oko vas, pogotovo ako ste svom poslu predani i ako ste u njemu strastveni. Ono što ume da me zamori jesu mejlovi.

Na pitanje koliko to o čemu piše i uređuje na portalima „Ringier Aksel Špringer“  primenjuje i na sebi, Jelena nam otkriva:

– Godinu i po dana sam vežbala dva puta nedeljno rano ujutru, pre posla i to bih svakome preporučila. Verujem da zvuči teško naterati se na rano ustajanje, obući se, izaći napolje u cik zore pa pravac teretana, naročito zimi, ali nagrada je ogromna – elen za čitav radni dan i sve napore, i umne i fizičke, koje su pred vama. Ishrana? Pa, gurman sam, volim dobru hranu, ali mogu da zahvalim genetici što mi se sva ta testa, koja obožavam, ne lepe tako lako. Ne volim slatko, pa je i to dobro.

Kaže da nema moto, već samo skrivene snage. Od stresa se leči porodicom, a ženama u Srbiji  Jelena poručuje – Budite svoje!

Žaklina Duvnjak Radić, „Moje zdravlje“:  Volite sebe i svoje zdravlje

– Za poslednjih deset godina koliko se bavim zdravstvenim temama, a pogotovo poslednjih sedam, koliko uređujem časopis „Moje zdravlje“, naučila sam mnogo toga o tome kako naš organizam funkcioniše i koliko je važno pratiti signale koje nam telo šalje.

Dok smo mladi, zdravi i bezbrižni, ne razmišljamo puno o zdravlju i mogućim zdravstvenim problemima. Ta se tema nametne s godinama, kad počnemo da osećamo promenu vremena, kada nam više ne prijaju kasni izlasci, kad moramo češće da kontrolišemo krvni pritisak ili u torbi nosimo malu apoteku.

Ovako smo započeli razgovor sa Žaklinom Duvnjak Radić, glavnom i odgovornom urednicom magazina „Moje zdravlje“,  koja je mišljenja da je zdravstvo u našoj, ali i u drugim zemljama, prvenstveno orijentisano na saniranje posledica i lečenje, a ključ zdravlja je ipak u prevenciji.  Kako kaže, dobro je što postoje razne akcije, besplatni pregledi, skrininzi i slično, ali to nije dovoljno.

– Jasno je (donekle) zašto su u ruralnim krajevima zemlje preventivni pregledi i dalje tabu teme, ali problem je što i u gradskim sredinama tek mali procenat devojaka i mladih žena odlazi na redovne preglede kod ginekologa. Deca i adolescenti treba da budu mnogo više informisani o zdravom načinu života, o svom telu, o posledicama koje neodgovorno ponašanje može imati na njihov život. Upravo zbog toga je i uloga zdravstvenih časopisa nemerljiva, kao i ove vaše rubrike.

„Moje zdravlje“ sarađuje sa vrsnim stručnjacima iz gotovo svih zdravstvenih ustanova u zemlji, te i sa „Genesis“ i dr Crnogorac koja je veoma profesionalna i posvećena poslu i u tom pogledu, čitaoci mogu biti sigurni da su dobili prave, proverene informacije.

Žaklinu smo pitali može li posao da se „ne nosi kući“, kako da vežbanje „uđe“ u kancelariju i koji je njen lek protiv stresa.

Važno je utvrditi prioritete, isto koliko i napraviti pauzu. Osam sati sedenja za računarom je definitivno jedna od najgorih tekovina modernog doba. Radim i vežbe istezanja na stolici, tako da sam popravila držanje tela, koje mi je u jednom trenutku bilo problematično, toliko da sam čak imala i lumbalni sindrom. Zbog nedostaka vremena morala sam da odustanem od joge, ali svakako planiram da joj se vratim, što pre. Razmišljam i da se upišem na pilates.

A, kako pobeđuje stres?

Nedavno sam shvatila koliko je važno pravilno disanje. U trenucima kad usled stresa osećam da gubim tlo pod nogama, pokušavam da se fokusiram na tu jednostavnu, telesnu funkciju -disanje. Dubokim disanjem iz stomaka i dugim izdisajima ponovo možemo da uspostavimo pravilan ritam.

Rečenica/moto kojim se vodi kroz teške momente, glasi da stvarnost ne postoji izvan nas samih, kao i snaga da vidimo ono što treba, a našim čitateljkama urednica „Moje zdravlje“ poručuje: volite sebe i svoje telo i vodite računa o svom zdravlju.

Ana Đokić,  „Blic“:   Uvek „priuštite“ sebi vreme za pregled

– Kada su zdravi stilovi života u pitanju, trudim se da primenim sve ono o čemu pišem, mada moram da priznam da nije uvek lako. Zdrava  ishrana, redovni  treninzi, preventivni pregledi – to je nešto što svako od nas može da priušti sebi bez obzira na tempo života, samo je potrebna jaka volja. Često čujem izgovore poput „nemam dovoljno vremena“, a ja smatram da je sve stvar dobre organizacije,  kaže  Ana Đokić, novinarka u dnevnim novinama „Blic“.

Novinarstvo ne doživljava kao „stresno zanimanje“, već kao zanimanje koje joj omogućava da izrazi svoju kreativnost ali i humanu stranu, da neprestano upoznaje najrazličitije ljude, da posećuje mesta na kojima ranije nije bila, da bude u toku sa informacijama i vrlo često ispred drugih.

– Kao novinar koji prati zdravstvo u potpunosti sam ispunjena, zato što obožavam i medicinu. Tako da nikada ni na trenutak nisam poželela da se bavim nečim drugim. Kroz moje tekstove ne govorim samo ja, već i građani, tako da svakodnevno zajedno sugerišemo gde može bolje i skrećemo pažnju na goruće probleme u zdravstvu.

Nikada dovoljno pažnje mentalnom zdravlju, prevenciji bolesti  i našim najmlađim građanima. Ovo što ste pokrenuli na portalu „Genesisa“ je  stvarno dobra ideja.

Ana kaže da je fizička aktivnost veoma važna za zdravlje, upravo zato tri puta nedeljno vežba, a gotovo svakodnevno šeta.  Osmehom se bori protiv stresa, a što se ishrane tiče, trudi se da ona bude raznovrsna.

– Uživam u hrani i obožavam da isprobavam nove ukuse. Volim da jedem salate, sireve, ribu, morske prlodove, voće. Moram da priznam da su moj najveći  „greh“ slatkiši, kojih ne bih mogla da se odreknem.

Sve informacije o trenutnim popustima, akcijama i preventivnim pregledima možete dobiti pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *