Značaj pregleda grudi u procesu vantelesne oplodnje

Značaj pregleda grudi u procesu vantelesne oplodnje

Sandra V. (40) je imala tumor dojke pre pet godina koji je izlečila. Pokušava da zatrudni, ali bezuspešno. Zato su suprug i ona odlučili da probaju sa vantelesnom oplodnjom. Pregled grudi za nju je bio veoma važan.

– Da li ja kao bivši onkološki pacijent mogu da pristupim tom procesu i koja ispitivanja treba da obavim, pita nas Sandra.

Kontaktirali smo našeg stručnjaka prof. dr Viktoriju Vučaj Ćirilović, specijalistu radiologije, kako bismo na pravi način posavetovali Sandru i ujedno ukazali koliko je značajan pregled grudi u tom procesu.

I posle tumora žena može da rodi

–  Nekad se smatralo da trudnoća predstavlja rizik za žene koje su lečene od raka dojke, zbog nepovoljnog uticaja na tok bolesti. Ukoliko bi i zatrudnele, morale su da prekidaju trudnoću. Prvi razlog za zabrinutost je uglavnom strah da trudnoća povećava rizike da se tumor povrati, naročito kod žena sa HR – pozitivnim rakom dojke.

Danas, međutim, one imaju šansu za potomstvo i to veoma uspešno u našoj ustanovi, navodi doktorka Vučaj Ćirilović. Rak dojke predstavlja jedan od najčešćih malignih oboljenja u ženskoj populaciji. Da li je moguća trudnoća posle ove bolesti zavisi od brojnih faktora poput stadijuma bolesti i vremena kada je otkrivena. Zato je pravovremen pregled grudi veoma važan.

Kada je pravo vreme za bebu?

– U toku terapije koja se sprovodi zračenjem i citostaticima trudnoća nije moguća. Kada se lečenje završi, lekari daju procenu o mogućnosti trudnoće, odnosno kada je vreme za bebu.  To između ostalog zavisi od toga da li je potrebna dugotrajna terapija, da li hormoni loše utiču na tumor i još puno obaveznih analiza.

Ako se lekari slože da ćete biti bezbedni u trudnoći, možete da krenete u proces vantelesne oplodnje. Zato je važno da se o svemu detaljno posavetujete sa vašim stručnim timom, objašnjava doktorka. U tom procesu i pregled grudi ima važno mesto.

Važna psihološka podrška

Žene koje su iza sebe ostavile tešku borbu sa karcinomom ulaze u planiranje trudnoće sa izvesnim strahom.

– Počev od bojazni da li će trudnoća „provocirati“ povratak karcinoma, preko strepnje da li će organizam koji je prethodno oslabljen borbom sa bolešću moći da iznese trudnoću, te sve do toga da li će se maligni geni preneti na bebu, kaže doktorka.

– U našoj bolnici postoji psihološko savetovalište, u kome sve žene koje žele da se ostvare u ulozi majke, a prošle su tešku borbu sa karcinomom, mogu da porazgovaraju o svojim strahovima sa našim stručnim timom i čuju priče onih koje su već prošle kroz slična iskustva. Ta vrsta razmene iskustava je veoma važna jer žene shvataju da nisu same u svojoj borbi, ističe doktorka.

Pregled grudi što pre- što ranije prepoznati prve simptome

Zabrinjava i podatak da se karcinom dojke sve češće dijagnostikuje kod veoma mladih žena, pa i kod onih koje nisu rađale.

– Nažalost, oko sedam odsto žena kod kojih se dijagnostikuje rak dojke je mlađe su od 40 godina, a od dva do četiri odsto imaju manje od 35 godina. Zato je važno da se što ranije prepoznaju prvi sumnjivi znaci, kao i da se zna na koji pregled treba da se ode i kome da se obrati, naglašava doktorka.

Obavezni pregledi u toku VTO

– U našoj bolnici praksa je da svaka pacijentkinja u okviru priprema za VTO treba da uradi i pregled dojki, koji se odnosi na ultrazvuk ili mamografiju, u zavisnosti od godina. Pregled dojki je neizmerno važan u ovim slučajevima, jer rano otkrivanje promena kod žena koje planiraju VTO ima veliki značaj u daljem toku.

Žene posle 40. godine života obavezno treba da urade baznu (prvu mamografiju), a one mlade ultrazvučni pregled, pojašnjava doktorka.

Hormoni ne štete zdravlju žene

Jedno od najčešćih pitanja prilikom informisanja o samom procesu vantelesne oplodnje i pre donošenja konačne odluke je može li hormonska stimulacija da ima i negativne posledice.

Hormonska terapija u procesu vantelesne oplodnje je kratkotrajna, svega 10-tak dana kod kratkih protokola i uglavnom ne ostavlja posledice po zdravlje. Ona može da se koristi kod zdravih žena, a uz oprez i nadzor i kod pacijentkinja koje boluju od određenih bolesti (npr. bolesti jetre, bubrega, tumora).

Upravo iz tih razloga pre postupka VTO pacijentkinja se detaljno pregleda, a to podrazumeva i obavezan pregled dojki, zaključuje doktorka.

Dodatne informacije o pregledima grudi pre procesa vantelesne oplodnje, kao i o redovnim i preventivnim pregledima možete da dobijete pozivom na broj telefona 021 549 444, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *