Prof. dr Siniša Stojić: Svi izazovi trudnoće

Prof. dr Siniša Stojić: Svi izazovi trudnoće

Bez adekvatnih testova i pregleda nema ni bezbedne trudnoće, pa je prva i najvažnija stvar koju treba da uradite nakon što saznate da ste trudni, da odlučite koji stručnjak i koja zdravstvena ustanova će brinuti o vama i vašoj bebi u narednih devet meseci.

Zbog toga se u SGB Genesis posebna pažnja poklanja tom periodu života žene – trudnici.

O specifičnostima tog pristupa razgovaramo sa prof. dr Sinišom Stojićem, specijalistom ginekologije i akušerstva, supspecijalistom perinatologije.

Svi izazovi trudnoćeProfesor Stojić poseduje višegodišnje iskustvo u vođenju trudnoća i porođaja, u obavljanju ekspertskog ultrazvuka, prenatalne dijagnostike fetalnih anomalija, kao i praćenju visoko rizičnih trudnoća.

Započinjemo razgovor o tome da je proširenje porodice za mnoge parove danas postalo veliki izazov. Zašto?

-Proširenje porodice u vremenu i mestu na kome živimo jeste postalo veliki izazov, ako uzmemo u obzir sve što se dešavalo na planu pogoršanja globalnog zdravlja i načina na koji je pandemija pogodila i najosetljiviju populaciju stanovništva -trudnice.

Za očekivati je da će vreme koje dolazi i masovna vakcinacija relaksirati malo fertilnu populaciju i omogućiti mirnije i bezbednije planiranje potomstva, lišeno svakodnevnog straha i bojazni od virusa, kaže prof. dr Stojić.

Nema loših godina za rađanje

Opet, u svetu i kod nas je trend odlaganja trudnoće i rađanja, pa pitamo našeg sagovornika ima li „loših godina“ za ostvarivanje trudnoće.

– Obično kažem da nema loših godina žene za rađanje, svaka je dobra kad god se trudnoća desi. Postoji samo manji ili veći rizik po normalan tok trudnoće zbog pridruženih stanja i bolesti koje se vezuju za odmaklu životnu dob žene (bolesti srca, bubrega, imunog sistema, endokrinih žlezda, itd.), navodi doktor.

Kako sprečiti komplikacije

Tokom svoje karijere prof. dr Stojić bio je zadužen za praćenje i rešavanje najkomplikovanijih slučajeva visokorizičnih trudnoća, pa pričamo sa profesorom o rizicima u trudnoći i kako ih preduprediti.

Svaki period trudnoće nosi određeni rizik, ali dobro je znati da se najveći broj trudnoća završi uspešno rađanjem zdravog i za život sposobnog deteta. Kod žena koje imaju neku od ranijih bolesti koje mogu da ugroze tok i ishod trudnoće od velike važnosti je regulisati osnovnu bolest pre ostajanja u drugom stanju, te planirati trudnoću u periodima kada je osnovna bolest pod kontrolom.

Za sve trudnice važi da su redovne kontrole, uz balansiranu ishranu i umeren način života i aktivnosti, preduslov za dobar tok i ishod trudnoće, naglašava doktor. Sa profesorom Stojićem razgovaramo i o trudnoći iz VTO programa i o tome koliko određena zdravstvena stanja utiču na samu trudnoću.

Svi izazovi trudnoće-Trudnoća iz VTO programa smatra se rizičnom, zbog same činjenice da je priroda ovde zamenjena ljudskim faktorom i uslovima koje je ljudska ruka stvorila. Pored toga i sami razlozi zbog kojih se sprovodi VTO ukazuju na moguće probleme ili reproduktivnih ili drugih organa zbog kojih tok trudnoće može biti složeniji. No, ipak su današnja i tehnologija i medicina obezbedili bezbedan i siguran tok i ishod takvih trudnoća,  smatra doktor.

Prema njegovim rečima, bolesti koje značajno mogu da komplikuju tok i ishod, trudnoće su  bolesti srca, bubrega, jetre, pre trudnoće, dijabetesa tipa 1, bolesti štitne žlezde i imunog sistema, pa do hipertenzije u trudnoći i itd.

Šta sve može da pokaže ekspertski UZ

-Ekspertski ili specijalistički ili genetski ultrazvučni pregled, kako ko želi da ga nazove,  treba da da ključne podatke o rastu, razvoju ploda i njegovoj genetskoj kompoziciji, kako bismo roditeljima mogli da pružimo bitne podatke o zdravlju budućeg deteta, konstatujemo eventualni problem i damo predloge za njegovo rešavanje.

Iskustvo onog ko pregleda je pored kvaliteta ultrazvučnog aparata krucijalno, jer pored znanja i umeća da se anomalija vidi i prepozna, potrebna je i veština razumevanja uočenog problema, znanje o daljim dijagnostičkim procedurama i postupcima, kao i pravilno informisanje roditelja o stanju deteta, mogućem daljem nastavku trudnoće i konsekvencama koje uočeni problem može da ima za neku narednu trudnoću, navodi profesor Stojić.

Rano otkrivanje anomalija ploda

Neka istraživanja govore o porastu genetskih malformacija u Srbiji, šta je uzrok u tome i kako ih možemo pravovremeno otkriti?

-Ne postoji jasna i sistematična evidencija o povećanju broja genetskih anomalija u našoj populaciji, mada je svakako akcenat pregleda u trudnoći što ranije saznavanje o tome da li je dete genetski zdravo ili ne. Ovu bi informaciju morali dobiti najkasnije do 18. nedelje, koristeći pored UZ i testove ranog skriniga genetskih anomalija – dabl, tripl testove ili jedan od testova identifikacije genetskog materijala fetusa iz majčine krvi, ističe doktor.

Carski rez ili prirodni porođaj?

Svi izazovi trudnoćeSve veći broj trudnica u Srbiji „bira“ da se porodi carskim rezom, ali da li je to bolje za njih i njihovu bebu.

-Dilema carski rez ili vaginalni porođaj je već odavno prisutna. Vredi reći da je medicinski opravdana incidenca od 25% trudnoća koje se završe carskim rezom. Ono što je  najbitnije je dobar ishod za dete i majku, a procena ginekologa je tu da odabirom načina porođaja ovu osnovnu premisu akušerstva i obezbede, smatra doktor Stojić.

Kako sprečiti prevremeni porođaj

-Prevremeni porođaj i njegovo sprečavanje jedna je od osnovnih briga akušerstva, mada se u samoj terapiji nije mnogo odmaklo. Savremena perinatologija uspela je da pruži šansu i veoma maloj deci, rođenoj daleko od termina, pa ćemo čuti da su u životu ostala i deca rođena sa težinom 500, 600 grama na rođenju. Kako su to samo izuzeci, trebalo bi ukoliko je moguće trudnoću održati i nakon 32.nedelje, kada već postoje realne šanse da dete ostane u životu bez konsekvenci prevremenog rađanja, navodi doktor.

Savet  našeg stručnjaka

On dodaje da je preventiva kojoj mi ne poklanjamo dovoljno pažnje je osnov svakog normalnog toka i ishoda trudnoće.  

-Briga o krvnom pritisku, nivou šećera u krvi pre trudnoće jedan je od bitnih preduslova zdravog potomstva, smatra doktor.

Za kraj pitamo da li je pogrešno za trudnicu reći da je pacijentkinja i savet budućim mama kako da se opuste i uživaju u nastajanju novog života.

-Trudnica je prvo veliko slovo svake azbuke i medicine. Ona je ponekad i pacijentkinja, ali uvek žena koja treba da uživa u svom materinstvu i životu, zaključuje prof.dr Siniša Stojić.

Pitanja prof. dr Siniši Stojiću možete da pošaljete na mejl bolnica@genesis.rs ili da zakažete pregled pozivom na + 381 21 382 8887

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *