Moj stil života: prof. dr Zorana Mihajlović- Verujte u sebe, uvek

Moj stil života: prof. dr Zorana Mihajlović- Verujte u sebe, uvek

– Žene trudeći se da budu najbolje majke, supruge, ćerke i prijateljice, često zaborave na sebe i svoje zdravlje. Koliko god da živimo u brzom vremenu, ne postoji izgovor za redovne preglede. Brinući o sebi, mi brinemo i o našim najbližima. Zato budite odgovorne prema sebi i svom zdravlju, redovno se pregledajte. Samo zdrave možete ostvariti sve svoje snove.

To je deo poruka mladim devojkama i ženama u Srbiji, koje je uputila prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u mesecu borbe protiv karcinoma dojke.

Mihajlović je samo jedna od brojnih poznatih dama, koje su se odazvale da budu sagovornice u našoj novoj rubrici u kojoj tragamo za kvalitetnim stilovima života, za dobrim rešenjima na svima poznate izazove, u kojoj ćemo pokušati da zajedno doprinesemo boljoj edukaciji o značaju očuvanja zdravlja, a posebno reproduktivnog zdravlja.

– U vrhu smo lista obolelih od karcinoma dojke, grlića materice i jajnika i da bismo tu sliku promenili, važno je da sve žene idu redovno na preventivne kontrole, naglašava ministarka Mihajlović i dodaje da ona jednom godišnje ide na sistematski pregled, kao i na redovne kontrole kod ginekologa i onkologa.

Intervencije

Pohvala za inicijativu Genesisa

Srbija je zemlja koja je beleži i sve veći broj maloletničkih brakova i trudnoća. Podatak Instituta za javno zdravlje „Batut“ je da zvanično oko 1.500 devojaka godišnje zatrudni. Nezvanično ima ih oko 16.000, jer država nema uvid u rad privatnih ordinacija, otkriva zabrinjavajući podatak ministarka Mihajlović.

– Komplikacije u toku trudnoće i porođaja su drugi glavni razlog smrti devojčica od 15 do 19 godina posmatrano globalno, vi to bolje znate od mene. Od malih nogu moramo učiti decu, u porodici i u školi, kako o odnosima dečaka i devojčica, prevenciji od nasilja, tako i o seksualnom obrazovanju. Moramo više da se bavimo edukacijom, da otvorimo mnogo više savetovališta za devojke. Zato je i ova vaša rubrika i inicijativa važan doprinos tome, ističe naša sagovornica.

Sa prof. dr Zoranom Mihajlović razgovarali smo i o karijeri dugoj skoro tri decenije, o izazovima i predrasudama sa kojima se svakodnevno bori,  kao i za koga je rezervisana većina njenog vremena van posla.

Nikada nisam prestala da učim i usavršavam se. Ne samo zato što je to važno, već i što me čini srećnom. Volim prepreke i izazove i volim da pobeđujem, boreći se znanjem, radom, i verom.  Nema prečica, i ništa ne dolazi preko noći. Iza svakog mog koraka stoji veliki rad, učenje, odricanje. Ali to je moj izbor,  kaže naša sagovornica.

Smatra da nema stvari koja se ne može rešiti i problema koji se ne može prevazići, zato radi da promeni stvari koje nisu dobre. Posao koji je odabrala je često stresan, zahteva donošenje teških i bolnih odluka i ima radno vreme koje ne pita koliko je sati, niti koji je dan. Uz dobru organizaciju, veliku pomoć i podršku majke i partnera uspeva sve da stigne, te i da pronađe trenutke samo za sebe.

Šetnje, plivanje, druženje i smeh- leče stres

– Volim rano jutro, ustajem pre svih u kući i uživam u tom delu dana. Uživam dok pijem kafu, pišem, radim i čitam. Često idem na plivanje, ranije mnogo više u duge šetnje, ali ću to vratiti. Nekada sam trenirala plivanje i to je sport koji obožavam. Uvek  treba naći vreme samo za sebe, mada je to kod mene trenutno malo komplikovano.

Iako je mnogi prepoznaju po ozbiljnosti i temeljitom i stručnom pristupu svim temama,  ministarka Mihajlović kaže da voli šalu i pozitivnu atmosferu. To je ujedno i njen lek protiv stresa.

– Kada čujete lekara kako vam kaže da je najbolji lek od stresa da se zdravo hranite, da provodite vreme na svežem vazduhu, da kvalitetno i redovno jedete i da spavate najmanje 8 sati, onda pomislite da nema leka protiv stresa. Za mene je to jedna mala odabrana grupa prijatelja sa kojima izlazim od kafana do pozorišta, sa kojima provodim odmore. Druženje i smeh. To je moj lek.

Majčinstvo me nije promenilo

Kada je o braku reč, Zorana smatra da je on “na proveri” u savremenom svetu. Za sebe kaže da je po tom pitanju staromodna, da veruje u opstanak te institucije i da je porodica važno mesto za razvoj deteta. Nije od onih žena koje će vam reći kako ih je majčinstvo promenilo i da su zbog toga postale neka druga osoba.

–  Uživam da gledam kako moj sin odrasta, ima tu i lepih i manje lepih trenutaka, ima dana kada me iznenadi svojom zrelošću, ali i dana kad se pitam jel’ to moje dete. Svi smo to prolazili. Lepo je, otkriva Mihajlović.

Ona ističe da joj je u tom odnosu najvažniji otvoren i fer odnos i razgovor o svim problemima.

– Iako je današnje vreme potpuno drugačije od onoga kad smo mi bili klinci, jer nismo imali ni fejsbuk, ni jutjub ni instagram, nikako ne bi trebalo da zaboravimo kakvi smo bili kao pubertelije i šta smo sve radili našim roditeljima.  Ipak, konstantan kontakt, razgovor je važan. Kao i budno motrenje, uvek.

Zakonom do boljeg položaja žena

S obzirom na to da je i predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost pitali smo našu sagovornicu veruje li da je moguće u bliskoj budućnost da se od žene u Srbiji ne traži kako treba da izgleda, ili da je bilo ko od potencijalnih poslodavaca pita da li će imati decu, kada će se udati.

– Sve što ste naveli jesu problemi sa kojim se žene svakodnevno suočavaju. Zbog toga smo i pripremili novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji, ne samo da će obavezati poslodavce da takva pitanja i uslove ne postavljaju, već uvodi i mere koje će zaštititi žene usled odsutnosti zbog trudnoće i porodiljskog izostanka.

Takođe on će pružiti i podršku unapređenju reproduktivnog zdravlja, sa posebnim osvrtom na žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane majke, žrtve nasilja i starije osobe, navodi ministarka.

Za više usluga o trošku države kod privatnika

Da li je realno da u skorije vreme sa svojom zdravstvenom knjižicom možemo da biramo gde ćemo da se lečimo?

– Svuda je zdravstvo slika ekonomske snage jedne dražve. Mislim da mora da postoji jedan prag obaveznih zdrastvenih usluga koje će biti dostupne svima koji plaćaju zdrastvno osiguranje, ali i našim najmlađim i najstarijim sugrađanima.

S druge strane, sa rastom ekonomije raste i privatno zdrastvo i verujem da ćemo vremenom doći do toga da ćemo moći da biramo kod koga ćemo da se lečimo i pregledamo, smatra Mihajlović.

Kada je o populacionoj politici reč, ona ističe da je u toku testiranje tih mera u 15 opština u Srbiji za koje je Vlada izdvojila 130 miliona dinara.

– Radimo i istraživanje o usklađivanju rada i roditeljstva koje će pokazati ključne tačke na kojima treba raditi kako bi se podržali zaposleni roditelji i budući roditelji. Krenuli smo i u reviziju Strategije za podsticanje rađanja kako bi se obezbedio strateški okvir za sprovođenje mera populacione politike u cilju prevencije negativnih demografskih kretanja.

Čitav sistem mera i poteza koje povlači Vlada Srbije treba da donese rezultat –  da nas ima više. Ali i mi treba da se setimo naših majki i baki i kako su nas odgajale.

Na kraju devojčicama, devojkama, ženama u Srbiji naša sagovornica savetuje da moraju više da veruju u sebe. Uvek. I kad drugi ne veruju u njih.

– Kako god se činilo, stakleni plafon ne postoji. Ukoliko nešto istinski želite to ćete i moći da ostvarite. Ne gubite vreme na predrasude, već budite sigurni u svoje znanje i sposobnosti, poručila je na kraju prof. dr Zorana Mihajlović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *