Sekundarni sterilitet: šta kada druga beba nikako ne dolazi

Sekundarni sterilitet: šta kada druga beba nikako ne dolazi

Sve češće čujemo takve priče. Prvi put sam odmah ostala u drugom stanju. Kada smo suprug i ja poželeli drugo dete i doneli zajedničku odluku da je vreme za proširenje porodice. Sekundarni sterilitet je problem sa kojim smo se suočili.

O značaju tog problema govori i statistika prema kojoj u Srbiji oko 11 odsto žena koje već imaju decu imaju problem da ponovo zatrudne.

Zašto je nekim parovima teže da dobiju drugo dete nakon prve uredne trudnoće i koji su razlozi za to, saznajemo od našeg stručnjaka dr Božane Stepanov, specijaliste ginekologije i akušerstva, supspecijaliste steriliteta i fertiliteta.

Sekundarni sterilitet- suočavanje sa problemom

– Parovi koji imaju već dete ređe se obraćaju lekaru jer smatraju da je s njima sve u redu ako su jednu trudnuću uspeli da ostvare. Činjenica da ste zatrudneli u prošlosti ne garantuje ponovno začeće na isti način. Imamo ne tako mali broj parova kod kojih nakon prve, potpuno uredne i lako ostvarene trudnoće, sledi dugi niz pokušaja i teško ostvarivanje sledeće trudnoće, kaže doktorka.

Ona dodaje da na sekundarni sterilitet odlazi više od polovine svih slučajeva steriliteta.

Potražite pomoć na vreme

– Uz pretpostavku da neplodnost ne može njima da se dogodi, da su u pitanju prolazne teškoće, većina parova odlaže da potraži pomoć, čeka duže od preporučenih godinu dana za žene mlađe od 35 godina i šest meseci za žene iznad 35 godine. I tako dođemo do problema zvanog sekundarni sterilitet.

Čak i oni koji su prvi put imali problem da ostvare trudnoću, smatraju da su izlečeni i da nema potrebe da ponovo odlaze na preglede, ističe doktorka.

Prema njenim rečima najčešće uz malu pomoć ili samo modifikacijom životnih navika može da se ostvari željena trudnoća u takvim slučajevima. Međutim, odlaganje ispitivanja uzroka često znači nižu stopu uspeha lečenja, jer neki uzroci neplodnosti mogu vremenom da se pogoršaju i tako smanje vaše šanse za trudnoćom.

Ko su rizične grupe

– Parovi koji su imali trudnuću nakon VTO, koji boluju od nekih hroničnih bolesti, naročito partnerka- poput hipertenzije, dijabetesa, oboljenja štitne žlezde. Ako je žena imala neku od operacija u međuvremenu ili započela neku terapiju.

Ukoliko je žena starija od 35 godina, te je došlo do poremećaja menstrualnih ciklusa. Takođe, gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola, mogu da dovedu do ozbiljnih problema sa začećem, navodi doktorka.

Ona dodaje i da stres predstavlja ozbiljnu kočnicu, te da se ovi parovi osećaju mnogo izolovanije, nego oni parovi koji su od početka suočeni sa sterilitetom.

– Nailazite na sve tipične uspone i padove, svojstvene pokušajima da zatrudnite, morate da izlazite na kraj i sa emocionalnim poteškoćama. Čest je i problem sa nerazumevanjem okoline, jer ih neretko pitaju zašto im je važno da imaju još dece.

Doduše, neki od njih su se suočili sa sterilitetom i prvi put, pa donekle znaju šta da očekuju, ali nažalost to ne umanjuje bol i stres. Zato je psihološka podrška važna i u ovim slučajevima, ističe doktorka.

Metode lečenja sekundarnog steriliteta

Kako kaže, dijagnostika sekundarnog steriliteta podrazumeva iste dijagnostičke procedure kao i kod primarnog.

Olakšavajuće je to da je prethodna trudnoća pokazatelj da problem kod tog para obično nije ozbiljan, niti nerešiv. Sledsteno tome pravovremena odluka je važna, kako bi se na vreme započela terapija i kako se lepeza mogućnosti ne bi sužavala.

Osim toga, kontrolni pregled jednom godišnje može da pruži mnogo informacija, čime se značajno povećava verovatnoća da se potencijalni problem, sekundarni sterilitet predupredi ili čak u potpunosti sanira, savet je dr Božane Stepanov.

Od 2019. godine RFZO finansira vantelesnu oplodnju i za drugo dete i koja se realizuje u bolnici „Genesis“. Kako do VTO za drugo dete o trošku države možete da pogledate u ovom našem tekstu.

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *