Štitna žlezda i trudnoća- kako do bebe ako je štitnjača obolela

Štitna žlezda i trudnoća- kako do bebe ako je štitnjača obolela

Žene koje planiraju trudnoću, ili su trudne, a imaju problem sa štitnom žlezdom, ipak ne treba da stahuju. I one mogu da rode zdravu bebu!

Ovako je započeo razgovor naš stručnjak prof. dr Artur Bjelica, specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista endokrinologije na temu izazova koje štitna žlezda stavlja za trudnoću.

– Odgovarajuće lečenje dovodi do značajnih kliničkih uspeha tokom trudnoće, koji rezultiraju urednom trudnoćom i rađanjem zdravog deteta. Iz tih razloga veoma je važna pravovremena i pravilna dijagnoza i lečenje štitnjače, ističe naš stručnjak.

Štitna žlezda- koje su posledice kada oboli

Bolest štitne žlezde je drugi najčešći endokrini poremećaj koji pogađa žene reproduktivnog doba, a kada se ne leči tokom trudnoće povezan je sa povećanim rizikom od:

  • pobačaja
  • prevremenim odlubljivanjem posteljice
  • hipertenzijom tokom trudnoće
  • neadekvatnim rastom ploda
  • obilnim posleporođajnim krvarenjem.

Kako najbrže do dijagnoze?

štitna žlezda i trudnoća– U cilju brze dijagnostike može da se uradi nivo TSH, dok kompletna dijagnostika obuhvata i određivanje T3, T4 odnosno njihovih slobodnih frakcija – FT3, FT4, nivoa antitela, uz dopunsku ultrazvučnu i drugu dijagnostiku, navodi dr Bjelica.

On dodaje da se kontrole, najčešće FT4 i TSH, rade u vremenskim intervalima, u zavisnoti od toka oboljenja i prema proceni lekara.

Isto pravilo važi i za trudnice, s tim što su laboratorijske kontrole štitne žlezde češće, zbog uticaja trudnoće, kada se doze dodatno prilagođavaju aktuelnim potrebama, kaže dr Bjelica

Hipotireoza u trudnoći

Vodeći simptomi su umor, gojenje, opstipacija, što se često može pomešati i sa pratećim simptomima trudnoće, prema rečima našeg stručnjaka.

– Dok se simptomi kao što su gubitak kose, suva koža i usporen srčani rad se mogu registrovati samo kod trudnica sa izraženijim stepenom oboljenja, objašnjava doktor.

Kako oboljenje utiče na plod?

On ističe da, ne samo manifestno, već i subklinički hipotireoza može da utiče na plod.

-Primećeno je da i kasniji neuro razvoj deteta zavisi od regulacije hormona štitne žlezde tokom trudnoće. Naime, beleži se oštećenje neuropsiholoških indeksa razvoja i sposobnosti školskog učenja kod dece čije su majke imale loše kontrolisanu hipotireozu u trudnoći, kaže doktor Bjelica.

Ubrzan rad štitne žlezde

Hipertireoza se znatno ređe javlja od hipotireoze, sa učestalošću tokom trudnoće od 0,2%. Manifestna hipertireoza se definiše kao povišeni FT4 i nizak nivo TSH, dok subklinička hipertireoza predstavlja  postojanje niskog nivoa TSH i normalnog nivoa FT4 bez simptoma.

-Klinički simptomi hipertireoze uključuju ubrzan rad srca, nervozu, znojenje, loše tolerisanje toplote, slabost mišića, učestale pokrete creva i hipertenziju, pojašnjava dr Bjelica.

Terapija i lečenje

Kod žena sa smanjenom funkcijom štitne žlezde –  hipotireoidizmom, prema rečima dr Bjelice, daje se lek levotiroksin, radi postizanja ciljanog nivoa TSH – hormona koji stimuliše rad štitne žlezde, nižeg od 2,5 mIU/l.

štitna žlezda-Tretman za povišenu funkciju štitne žlezde su antitiroidni lekovi sa ciljem da se održi nivo slobodnog tiroksina (FT4) u opsegu gornje trećine normalnih vrednosti, navodi doktor.

Tokom trudnoće može da se javi i prolazna hipertireoza povezana sa pojavom preteranog trudničkog povraćanja, usled prolazne tireotoksikoze usled dejstva humanog horionskog gonadotropina (hormona trudnoće) na štitnu žlezdu.

-Propiltiouracil je lek izbora tokom prvog tromesečja trudnoće, dok u kasnijem toku može da se razmotri i prelazak na metimazol, zbog povećanog rizika za nastanak insuficijencije jetre koji prevazilazi rizik od nastanka oštećenja ploda povezanih sa upotrebom metimazola, objašnjava naš doktor.

On dodaje da je posporođajni tiroiditis najčešći oblik postporođajne disfunkcije štitne žlezde i može da se pojavi kao hiper- ili hipotireoza.

Analize u procesu vantelesne oplodnje

– Obično se rade analize TSH, T3,T4, a po potrebi se radi i određivanje nivoa antitela-najčešće anti TPO, anti Tg i nešto ređe anti TSH antitela, uz dopunsku ultrazvučnu dijagnostiku. Tipičan raspon referentnih vrednosti TSH u većini laboratorija iznosi 0,45 i 4,5 mU/L. Ipak, nedavna istraživanja pokazuju da se normalan opseg kreće u rasponu 0,45 do 4,12 mU/L, navodi dr Bjelica.

On je optimista i u pogledu prognoze za trudnoću nakon terapije za karcinom štitne žlezde. Uz adekvatnu supstitucionu terapiju sa levotiroksinom, kako kaže, prognoze su veoma dobre!

Kako da najbolje sačuvamo štitnu žlezdu

-Promena načina reagovanja, razmišljanja, pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost jednako su važni saveznici u suživotu sa obolelom štitnom žlezdom, koliko i redovna terapija, zaključuje naš sagovornik.

Više o značaju kontrole štitne žlezde u procesu VTO može pročitati u ovom tekstu.

Informacije o slobodnim terminima za konsultacije sa Genesis stručnjacima možete da dobijete pozivom na broj telefona 021 382 8887, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u Ulici Uroša Predića 4, u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *