Ishrana trudnice sa šećernom bolešću

Ishrana trudnice sa šećernom bolešću

PRAKTIČNI SAVETI GENESIS STRUČNJAKA:  ISHRANA TRUDNICE SA ŠEĆERNOM BOLEŠĆU

Ishrana je osnova lečenja svakog oblika šećerne bolesti pa i trudničke šećerne bolesti. Zdrava ishrana žene u trudnoći sprečiće mnoge komplikacije. Najveći broj žena sa trudničkom šećernom bolešću može se lečiti isključivo ishranom. Pravilnom ishranom u trudnoći kontrolišu se vrednosti šećera u krvi a istovremeno sprečava stanje ketoze, obezbeđuje dovoljna količina zdravih namirnica koje omogućuju pravilan i zdrav razvoj ploda a sve to uz zdrav prirast telesne težine majke, savet je našeg stručnjaka dr Rade Tešić, interniste koja se već više od dve decenije bavi ovim problemom i brine o zdravlju budućih mama.

Opšta uputstva

–          Ishrana treba da bude raspoređena u 3 glavna ne previše obilna obroka  i 3 do 4 manje užine. Izuzetno je važno ne preskakati obroke i jesti u određeno vreme.
–          Kalorije: kalorijske potrebe kod žena sa trudničkom šećernom bolešću iste su kao kod žena bez ovog poremećaja. U odnosu na telesnu težinu i indeks telesne mase pre trudnoće izračunavaju se kalorijske potrebe u svakom trimestru trudnoće.
–          Unos ugljenih hidrata: kada se preračunaju kalorijske potrebe, određuje se unos ugljenih hidrata koji najviše utiču na vrednosti šećera u krvi. Ukupna količina ugljenih hidrata se raspoređuje na obroke i užine da bi se izbegao nagli porast šećera u krvi posle jela. Preporuke su da se u trudnoći unosi najmanje 175 g ugljenih hidrata i 28 grama vlakana. Radeći sa vašim lekarem ili nutricionistom napravićete plan zdrave ishrane kojim će se obezbediti da 40% kalorija bude porekla iz ugljenih hidrata. Preostale kalorije obezbeđuju se iz proteina (20% ukupnih kalorija ili otprilike 71 g na dan) i masti (40% kalorija pri čemu se ograničava unos „loših masti“ tj zasićenih masti.).
-Proteini takođe treba da se rasporede tokom celog dana i budu zastupljeni u svim obrocima i užinama da bi se podstakao osećaj sitosti, obezbedio dovoljan kalorijski unos i usporila apsorpcija ugljenih hidrata.

Preporuke

–          Nabavite kućnu vagu i merite se svako jutro nakon ustajanja.
–          Zapisujte: vodite dnevnik ishrane, upisujte merenja šećera u krvi, upisujte telesnu težinu. Vi i vaš lekar ćete imati puno informacija o tome kako pojedine vrste hrane utiču na vrednosti vašeg šećera u krvi. Na osnovu ovih informacija moguće je prilagoditi plan ishrane vašim specifičnim potrebama. Razvićete pozitivnu motivaciju da nastavite sa zdravom ishranom nakon što zabeležite sve uspehe u ishrani.
–          Napravite plan obroka na početku nedelje. Na ovaj način ćete sprečiti impulsivne odluke koje obično nisu najzdravije.
–          Očistite, pripremite i iseckajte voće i povrće da je uvek spremno kada osetite glad i potrebna vam je zdrava užina.
–          Imajte zalihu zamrznutog povrća na taj način ćete uvek moći da brzo spremite zdraviji obrok.
–          Pijte dovoljno vode.
–          Izbegavajte slatkiše i zaslađena pića.
–          Mislite na zdrave proteine (belančevine) poput nemasnog mesa, ribe, sira, jaja, orašasto voće, semenke.
–          Jedite umerene količine ugljenih hidrata.
–  Priloge poput hleba, pirinča, paste, krompira, kukuruza, žitarica treba jesti umereno; prednost dati integralnim žitaricama kada god je to moguće.
– Ne izbegavati voće ali voditi računa o količini voća koja se unosi po obroku. Izbegavajte voćne sokove pa čak i sveže ceđene jer sadrže veću količinu koncentrovanih šećera. Izbegavajte kandirano i sušeno voće.
-Povrće obično sadrži malo šećera i ugljenih hidrata. Jedite dosta salata, zelenog lisnatog i ostalog neskrobnog povrća.
– Koristite zdrave masti poput maslinovog ulja.

Više o našem stručnjaku možete pogledati ovde:
https://genesis.rs/blog/tim-bolnice-genesis-bogatiji-za-jos-jednog-strucnjaka-internistu-dr-tesic/ 

Pitanja našem internisti ili zakazati željeni termin možete poslati putem mejla bolnica@genesis.rs ili pozivom Call centra 021 382 8887.

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *