Moja VTO priča- sterilitet ne bira godine

Moja VTO priča- sterilitet ne bira godine

“Kada imate 22 godine, još smatrate sebe detetom i verujete da život tek počinje. Baš u tim godinama sam  otkrila probleme sa  jajnicima i cistama. Još kad vam na sve to saopšte da je pitanje hoćete li se ikada ostvariti u ulozi majke, probude vas iz naivnog dečijeg sna. Shvatite koliko ste bili u zabludi, koliko su nebitne stvari za koje ste se najviše zalagali u životu.”

Ovako je Jelena Lazić (25), studentkinja farmacije započela svoju ispovest o borbi za potomstvo, preprekama, upornosti i ogromnoj podršci supruga Olivera (28), magistra farmacije na tom putu. Ovo je njihova VTO priča.

San o diplomi u rukama zamenila onim o bebi u naručju

-Odjednom mi studije nisu predstavljale život, već sredstvo koje će mi poboljšati život, a to sredstvo moglo je da sačeka neku godinu. Krenula sam u svoju istinsku životnu borbu, priseća se Jelena.

Posle četiri godine u braku i dve godine pokušavanja da ostane u drugom stanju, brojnih analiza, folikulometrija i obostrane neprohodnosti jajovoda, 31.jula 2020.godine ostvarila se njena  najveća životna želja – rodio se Vasilije.

Moja Genesis VTO priča– Poželela sam podelim svoje iskustvo, kako bih ohrabrila parove čija borba tek počinje, a posebno mlade devojke da poučene mojom pričom ne odlažu previše dugo majčinstvo već da pravovremeno provere svoju plodnost, istakla je Jelena.

Moja VTO priča

Kako kaže, suprug i ona su u zdravstvu, i od početka ozbiljno su pristupili svemu. Nisu želeli da prođu godine u pokušavanju.

-Smatramo da je problem steriliteta nešto od čega ne treba bežati, nego ga treba blagovremeno otkriti i ispitati. U pravi čas smo upoznali dr Aleksandra Radulovića, koji je smatrao da bi VTO bilo pravo rešenje za nas.  Ulio nam je nadu, snagu za borbu i bio je maksimalno posvećen svemu. Tako je krenula naša VTO priča.

Nikada nećemo moći dovoljno da mu se zahvalimo za sve što je učinio za nas. Zahvaljući njemu došli smo u “Genesis”, gde je vrhunskih tim stručnjaka, učinio da se osećamo prijatno i komforno u svakom trenutku. Veliko hvala svima, istakla je naša mama Jelena.

Poverenje bolnici ukazali kroz Nacionalni program VTO

Moja VTO Genesis pričaLazići su samo jedan od brojnih parova koji su poverenje za proces vantelesne oplodnje ukazali Genesis-u kroz Nacionalni program VTO.

Maleni Vasilije je jedna od 500 Genesis beba koja se u poslednje tri godine rodila preko RFZO, a proces je uspeo iz prvog pokušaja.

-Od samog početka trudnoće nismo imali osećaj da se začeće naše bebe razlikuje od bilo koje druge trudnoće. Došli smo do našeg cilja, to je jedino važno. Savetujemo sve parove da na vreme razmišljaju o porodici, šta više, toliko sam pričala svojim drugaricama o bebinim pokretima u sstomaku, radosti koju trudnoća donosi, da su i one počele da razmišljaju o tome.

Nemam razloga da se stidim, naprotiv, sa ponosom pričam o mojoj borbi i o celom procesu, da bih ljudima što više približila sve to, da shvate da nije ništa strašno niti sramno, kao i da se svi izazovi zaborave kada uzmete svoje dete u naručje, naglasila je Jelena.

Najvažnija podrška partnera

Ona dodaje da je za uspeh procesa jako važna uzajamna podrška i poverenje partnera, kao i porodice, prijatelja, a iznad svega stručnjaka kojima ukažete poverenje.

-Podrška je jako bitna i zahvalna sam svima koji su bili uz mene i ulivali mi hrabrost i snagu, istakla je naša sagovornica.

Otkrila nam je i kakav je bio osećaj kada su saznali da je proces uspeo i da je beba na putu.

Osećaj se ne može opisati, lavina emocija, neopisiva sreća, ali, u isti mah i strepnja jer smo znali da smo tek na početku jednog puta koji traje devet meseci, rekla nam je Jelena i nastavila da priča o tome kako u porodici Lazić sada protiču prvi meseci roditeljstva.

Koliko im se život  promenio dolaskom Vasilija

Moja Genesis VTO priča-Vasilije je centar našeg sveta i svemu daje smisao, sve naše misli i naša ljubav usmereni su ka njemu. Njegovim dolaskom na svet, rodila se jedna mama i rodio se jedan tata. Kada smo prvi put ugledali njegove oči, promenio se naš pogled na život i svet.

Nije sramota priznati da postoji problem

Pitamo Jelenu i Olivera šta  je po njima najvažnije za par koji ulazi u  proces vantelesne oplodnje i njihova poruka za sve njih.

-Najvažnije je da se vole i veruju u uspeh. Moraju da budu svesni da im sledi period velikih odricanja i neizvesnosti, ali da je sve vredno truda. Moraju uvek da imaju u mislima svoj cilj i razlog zbog čega sve to prolaze. Depresivnost i odustajanje nisu i nikada ne treba da budu opcija. Srbija je zemlja puna vrhunskih stručnjaka, odličnih ginekologa i velikih ljudi, a Genesis je dokaz za to, poručuju Lazići.

Karijera i porodica mogu zajedno

Na kraju, Jelena je imala još jednu poruku za mlade devojke u Srbiji.

-Privodim kraju studije, sve zahvaljujući želji da svom detetu obezbedim sigurnu budućnost. Poručila bih svim devojkama da preispitaju svoje ciljeve i da shvate da karijera i dete ne isključuju jedno drugo. Ako uz sebe imate pravog partnera, sve je izvodljivo, poručila je Jelena.

Kako se ispituje prohodnost jajovoda u našoj bolnici, koja je metoda najpoznatija, pisali smo detaljno u ovom tekstu.   

Zašto je važno da pravovremeno uradite nalaz svog AMH hormona saznajte u ovom tekstu.  

Dodatne informacije o originalnom Genesis konceptu vantelesne oplodnje, dijagnostici steriliteta i o ostalim pregledima možete da da saznate pozivom na + 381 21 382 887, ili putem mejla bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *