Kako do bebe uz neprohodne jajovode: značaj Sono HSG i HSG dijagnostike u lečenju steriliteta

Kako do bebe uz neprohodne jajovode: značaj Sono HSG i HSG dijagnostike u lečenju steriliteta

Kod zdravih žena jajovodi predstavljaju mesto susreta spermatozoida i jajne ćelije i put oplođenoj ćeliji da dođe do materice. Ukoliko su „zapušeni“, do njega ne može da dođe, pa samim tim ni do trudnoće. Neprohodni jajovodi su jedan od čestih uzroka neplodnosti, javljaju se u 35 do 40 slučajeva.

Kako se ispituje prohodnost jajovoda, koja je najpouzdanija metoda i koje rezultate možete da očekujete, deo je pitanja na koja vam odgovara dr Božana Stepanov, specijalista ginekologije i akušerstva, načelnica Specijalističko konsultativne službe bolnice Genesis.

– Provera prohodnosti jajovoda se obavlja u okviru osnovne dijagnostike steriliteta para, uz ispitivanje hormonskog statusa pacijentkinje i spermograma partnera, te se u zavisnosti od nalaza i starosti pacijentkinje donosi odluka o daljem postupku, da li će se primeniti operativno lečenje, neka od metoda asistirane reprodukcije ili postupak vantelesne oplodnje, pojasnila je dr Stepanov.

Sono HSG, sonohisterosalpingografija- brza, bezbedna i bezbolna dijagnostika

Specijalna ginekološka bonica Genesis, prateći svetske trendove, zbog pogodnosti koje pruža određenim pacijentkinjama sve više primenjuje Sono HSG – kontrastnu sonohisterosalpingografiju uz korišćenje kontrasnog gela ili HyCoSy uz korišćenje fiziološkog rastvora ( u našoj ustanovi se primenjuje kontrastni gel Ex Em).

– Ona se koristu u cilju ispitivanja oštećenja i prohodnosti jajovoda, kao i otkrivanja abnormalnosti šupljine materice (septum, priraslice, miomi) i služokože materice (polipi). To je zapravo ultrazvučni pregled tokom kog se u matericu i jajovode ubrizgava kontrasni gel, a zatim se posmatra njegovo kretanje, nevela je doktorka.

Snimanje se zakazuje nakon završene menstruacije. Potrebni su osnovni labolatorijski nalazi, uredni cervikalni briseve i vagianlni sekret, kao i odsustvo akutnih opštih bolesti ili upalnih procesa u maloj karlici. Intervencija traje 15 minuta, potpuno je bezbolna i ne zahteva anesteziju.

HisteroskopijaŠta je histerosalpingografija – HSG?

Druga metoda koja se koristi je HSG – histerosalpingografija. Kako kaže doktorka, ona se smatra „zlatnim standardom“ u ispitivanju prohodnosti jajovoda. To je rentgenska metoda ispitivanja materice i jajovoda korišćenjem jodnog kontrasta.

– Uz informaciju o prohodnosti jajovoda, imamo i uvid u anatomiju materice i jajovoda, pravilnost šupljine materice i eventualno prisustvo patoloških stanja poput polipa u materici, pregrada, anomalija, kao i prisustvo priraslica oko jajovoda na osnovu slike izlivanja kontrasta, pojašnjava dr Stepanov.

Od pripremnih analiza potrebno je da se urade osnovne labolatorijske nalaze, da cervikalni brisevi i vaginalni sekret budu uredni, a neophodno je i odsustvo akutnih opštih bolesti ili upalnih procesa u maloj karlici.  Obavlja se u opštoj kratkotrajnoj anesteziji, zbog eventualne bolnosti.

Savetuje se i seksualna apstinencija i 6 sati pre ispitivanja bez hrane i pića. Hospitalizacija nije potrebna, pacijentkinja odlazi kući nakon 1-2 sata posle dijagnostike.  Veoma važna napomena je da pacijentkinje koje imaju alergiju na jod ne mogu da se upute na tu vrstu snimanja.

Stanja i bolesti u kojima se ne preporučuje

– Snimanje se ne zakazuje u slučaju vaginalnog krvarenja nepoznathog uzroka, za vreme menstruacije, u slučaju postojanja akutnih upalnih procesa u maloj karlici, infekcija u vagini, pozitivnih cerikalnih briseva, u slučaju urinarne infekcije, prisustva tumora u maloj karlici, karcinoma grlića ili patoloških nalaza PAPA testa, izostanka menstruacije i sumnje na trudnoću, kao i kod pacijentkinja starijih od 38 godina (preporuka naše ustanove je starosna granica 35 godina), navela je doktorka.

Ona dodaje da se provera prohodnosti jajovoda može obaviti u toku LSC /laparaskopije ili HSC/ histeroskopije , ili u okviru TVL/ transvaginalne laparaskopije,  kao dopuna u okviru osnovne intervecije koja se obavlja.

 Kako do bebe- uz neprohodne jajovode

 Kod pacijentkinja kod kojih se dijagnostikuje neprohodnost jajovoda, a starije su od 35 godina savetuje se postupak vantelesne oplodnje. Mlađe pacijentkinje, naročito one sa distalnom opstrukcijom jajovoda, upućuju se na operativno lečenje (LSC-laparoskopiju) uz mogućnost da nakon operacije ostvare trudnoću spontano, a ukoliko ne dođe do trudnoće u prvih 6 meseci do jedne godine, savetuje se postupak vantelesne oplodnje.

Doktorka Stepanov dodaje da u slučaju urednog nalaza prohodnosti jajovoda, pacijentkinja ima mogućnost da ostvari trudnoću spontano, naročito u prvih 6 meseci nakon snimanja.

– Može da se primeni i inseminacija (AIH), kao metoda asistirane reprodukcije radi bržeg postizanja trudnoće, ukoliko ima i ostale uslove potrebne za AIH, kao što je uredan spermogram, starost para, zaključila je dr Božana Stepanov.

Šta su najčešći uzroci neprohodnosti jajovoda

  • raniji upalni procesi u maloj karlici – posledice infekcije iz vagine i materice, prisustvo seksulano prenosivih infekcija/ kao Chlamydia trachomatis/, infekcije nakon upale slepog creva, infekcije creva, mokraćne bešike, upale jajnika i sl.
  • oštećenja jajovoda i prisustva priraslica nakon prethodnih operacija u maloj karlici
  • oštećenja jajovoda nakon prethodne vanmaterične trudnoće u jajovodu
  • prisustvo endometritičnih cisti i žarišta u maloj karlici
  • drugi uzroci, kao urođene anomalije, tumori i sl.

Sve dodatne informacije o Sono HSG i HSG metodama, proveri prohodnosti jajovoda i lečenju steriliteta, kao i o slobodnim terminima za konsultacije, možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *