AMH Antimilerijan hormon- važan pokazatelj plodnosti

AMH Antimilerijan hormon- važan pokazatelj plodnosti

Antimilerijan hormon, AMH, ukazuje na broj preostalih jajnih ćelija u jajnicima. On je kod svake žene različita, a uz to, s godinama opada. Procena ovarijalne rezerve najčešće se radi ukoliko je par suočen sa sterilitetom. Preporuka je da se AMH proveri ukoliko par nakon pola godine ne uspeva da ostvari trudnoću.

Iako vednost AMH opada najčešće nakon 40. godine, može da se javi čak i mnogo ranije. Za žene koje planiraju porodicu stoga je pravovremena analiza Antimilerijama veoma važna.

Šta govore povišene, a šta snižene vrednosti AMH

Kod muškaraca se AMH luči od rođenja pa tokom čitavog života, a kod žena tek posle puberteta, kada se jajnici aktiviraju i kada ćelije folikula jajnika počinju da ga proizvode.

Povišene vrednosti Antimilerijan hormona se javljaju kod žena sa policističnim jajnicima, jer kod njih postoje brojni folikuli jajnika veličine od 3 do 8 mm koji AMH luče. Smanjene vrednosti AMH ukazuju na smanjenu rezervu jajnih ćelija.

Ukoliko se, recimo, dijagnostikuje smanjena ovarijalna rezerva, mnogo je teže postići trudnoću spontano. To praktično znači da žena ima svega nekoliko godina na raspolaganju da ostvari trudnoću i zato je veoma važno da se to uoči na vreme.

Ko treba da uradi analizu AMH i kada

Ako već više od šest meseci pokušavate da ostanete u drugom stanju, bez uspeha, AMH je važno polazište da biste pronašli svoj put do bebe. Procenu ovarijalne rezerve takođe je važno uraditi ukoliko planirate proces vantelesne oplodnje, nizak nivo Antimilerijam hormona može da ukaže na potencijalno loš odgovor na stimulaciju, što može da bude indikacija za VTO u prirodnom ciklusu.

Smatra se i da Antimilerijam hormon može da predvidi uspeh vantelesne oplodnje. Žene kojima je on u granicama referentnih vrednosti šanse su veće da dođe do pozitivnog ishoda, nego kada je nizak. S obzirom na to da AMH ima stabilne vrednosti tokom menstrualnog ciklusa, može da se radi bilo kada.

Kako se radi procena ovarijalne rezerve

Pre svega analizom nivoa AMH jednostavnim vađenjem krvi. Sam po sebi ipak on ne može da bude dovoljan parametar, pa se kao dopunske metode rade ultrazvučni pregled i po potrebi nakon toga analiza bazičnih hormona. Upoređivanje svih tih rezultata jasnije pokazuje šta nivo AMH svake konkretne žene govori.

Sve informacije o proceni ovarijalne rezerve, kao i o slobodnim terminima za pregled možete da dobijete pozivom na 021 549 444, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *