Nedostajalo nam je samo jedno, da nas neko zove mamom i tatom- Genesis nam je to ostvario

Nedostajalo nam je samo jedno, da nas neko zove mamom i tatom- Genesis nam je to ostvario

Ako ste ikada sa strepnjom i nadom čekali da se na testu za utvrđivanje trudnoće pojavi „druga crtica“, a ona nije dolazila, ili ste s nestrpljenjem iščekivali da vam lekar javi kakav je nalaz Bete HCG, onda znate koliko to ume da bude bolno, stresno, iscrpljujuće. Posebno kada je rezultat po ko zna koji put-  negativan.

Branka i Milosav Tadić  iz Vrbasa borili su se lavovski za potomstvo dugih pet godina, a onda 15. marta 2018. godine na svet su došli blizanci Milija i Relja. Dobili su ih kroz proces vantelesne oplodnje u Specijalnoj ginekološkoj bolnici  Genesis  Novi Sad- iz prvog pokušaja.

Pet godina smo čekali na bebu

Kada su konačno dočekali dobre vesti, poželeli su da ih podele i da ispričaju svoj put, kako bi ohrabrili parove čija borba tek počinje.

– Svima vama koji sada čitate ovaj tekst i razmišljate da li da krenete u proces vantelesne oplodnje ili da ipak još malo čekate poručujemo samo jedno: „Ne čekajte, nemate razloga“!

Danas, svaki put kada pogledamo naše mališane osetimo ništa manje nego beskrajnu zahvalnost doktorki Zorici Crnogorac i Genesis timu, kaže na početku razgovora Branka Tadić.

A ovo je njena priča…

Suprug i ona su osam godina zajedno. Branka je diplomirani politikolog, a suprug inženjer saobraćaja. Najveća želja im je bila ista – da se ostvare kao roditelji. Vreme je prolazilo, oni su pokušavali, ali beba nije dolazila.

Naše predrasude o VTO kao putu do porodice

– Jedan spontani pobačaj i pet godina borbe da dobijemo dete. Sve te godine odlagali smo odlazak kod stručnjaka tražeći izgovore, plašeći se procedura i nepoznanica koje smo imali u vezi sa postupkom.

Za doktorku Crnogorac smo prvi put čuli nakon emisije na televiziji Prva, a ubrzo potom i dobili preporuke od bliske osobe koja je imala samo reči hvale za doktorku i njen tim kao jedan od najboljih u zemlji, priseća se Branka.

Suprug Milosav dodaje i da je taj prvi susret u Genesisu odisao fantastičnom energijom i neverovatnim osećajem u pozitivan ishod.

– Verujem da većina parova koji se bore za potomstvo ima predrasude, kada je u pitanju postupak VTO. Voleo bih da istaknem da smo potpuno bezbrižno prolazi kroz sve to. Moja prisutnost  na svakom pregledu u toku pripremnog perioda, a i kasnije u toku trudnoće je, po rečima supruge, bila dragocen oslonac, kaže u šali Milosav, sada preponosni tata dvojice dečaka i dodaje:

– Ovo je postupak kroz koji parovi prolaze zajedno, ne samo žena, a uspeh se postiže isključivo zajedničkom energijom.

Poverenje poklonili Genesisu kroz Nacionalni program VTO

Tadići su samo jedan od brojnih parova, koji su poverenje za proces vantelesne oplodnje ukazali Genesisu  kroz Nacionalni program VTO, koji se u toj bolnici sprovodi od 2009. godine.

– U veoma kratkom periodu prikupili smo svu neophodnu dokumentaciju, obavili obe Komisije i dobili finansiranje VTO o trošku RFZO. Potpuno rasterećeno smo ušli u postupak. Imali smo i ogromnu podršku naših porodica.

Nijednog momenta nismo sumnjali u doktorku i njen tim, ističe Branka i dodaje kako su se osećali kada su saznali da je Beta konačno pozitivna.

-Ma sjajan, neopisiv, nemerljiv… ali verovaćete mi ako kažem apsolutno očekivan osećaj! Rezultat je prosto morao biti pozitivan. Suprugu i meni je porodica najvažnija, oni su naš oslonac, naša podrška, ma oni su bit naših života. Zahvalni smo beskrajno što smo najlepši trenutak podelili upravo sa njima.

Moja trudnoća bila je u svakom smislu blagoslov.

Trudnoća je prošla bez komplikacija, iako se vodila kao viskorizična blizanačka. Branka kaže da ništa nisu prepuštali slučaju, stoga je i ceo tok trudnoće ispratio tim stručnjaka SGB Genesis na najbolji mogući način.

– Suprug i ja smo u svakom smislu ostvareni, situirani ljudi, nama je nedostajalo samo jedno- da nas neko zove mamom i tatom. Sada imamo Miliju i Relju, a osećaje koje u nama bude ne umem da prenesem.

Oni su dvojajčani blizanci, potpuno različiti i fizički i rekla bih po karakteru. Jedna naša mala drugarica kaze: „Milija je prvi, a Relja deblji“. Kao i svakom roditelju, nama su najlepši. U to ime, još jednom hvala dragoj doktorki Crnogorac u celom njenom timu, navodi Branka.

Ne plašite se da preuzmete odgovornost

Na kraju razgovara naš par, Branka i Milosav Tadić, imao je još jednu poruku za sve parove koji razmišljaju da li da put roditeljstva krenu kroz proces VTO:

– Ukoliko se iz nekog razloga plašite da preuzmete odgovornost, donesete odluku i krenete, iskreno se nadamo da će vam naše iskustvo poslužiti. Neka vam umesto straha u prvom planu bude želja da krenete ka ostvarenju tako lepog životnog momenta.

Dodatne informacije o originalnom Genesis konceptu personalizovane vantelesne oplodnje, kao i o slobodnim terminima za konsultacije možete da dobijete pozivom na broj telefona + 381 21 549 444, +381 21 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili nas posetite lično, u ulici uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

Ostavite odgovor