Sedam godina čekala na proširenje porodice, pa na svet donela četvorke

Sedam godina čekala na proširenje porodice, pa na svet donela četvorke

Sreća Mire i Mladena Krstić iz Subotice je četvorostruko veća, jer je 13. novembra 2018. godine njihova porodica postala bogatija za još četiri člana  – devojčicu Melaniju i sinove Božidara, Dimitrija i Zaharija.

Bračni par Krstić četvorke je dobio kroz postupak vantelesne oplodnje u Genesisu – iz prvog pokušaja, na koju se porodica odlučila jer sedam godina nisu uspevali da dobiju drugo dete.

– Naš prvenac Vasilije je dugo želeo da dobije brata ili sestru, ali se to godinama nije dešavalo. Išli smo na razna ispitivanja, sve analize su pokazivale da nema nikakvih problema. Odlučili smo da odemo na vantelesnu oplodnju.

Genesis smo odabrali po preporuci prijatelja koji su se uz njihovu pomoć uspešno ostvarili kao roditelji, započinju svoju priču danas presrećni roditelji brojne porodice Krstić.

Prepustili smo se timu doktorke Crnogorac

Od samog početka imali su punu podršku porodice, oslonac jedno u drugom, ali je ipak, kažu, odnos i poverenje između pacijenta i lekara presudno za pozitivan rezultat.

– Potreban je indivudalan pristup svakom paru, tačnije ženi. Upravo to smo pronašli u doktorki Crnogorac i timu. U svakom trenutku smo tačno znali šta rade i zbog čega, što je jako bitno za sam proces. Imali smo osećaj kao da idemo kod nekog svog, priseća se tih dana u Genesisu mama  Mira, najveća junakinja ove divne priče.

Pozitivna Beta- u isto vreme sreća i strah

Četvorostruke trudnoće su baš retke, a Mirin slučaj je bio još ređi. Od tri vraćene ćelije, jedna se podelila.

– Bili smo šokirani, presrećni, ali i uplašeni jer smo znali da je to veoma rizična trudnoća. Bilo je veoma iscrpljujuće, stalne kontrole. Bila sam odvojena skoro dva meseca od porodice, ali sve je to vredelo, priča Mira.

Suprug Mladen priznaje da je bilo i momenata kada su preispitivali svoju spremnost da nastave dalje.

– Kako se supruga dobro osećala, bebe su napredovale i nije bilo nikakvih problema odlučili smo da idemo do kraja. Ipak, želja je bila jača. Doktori koji su pratili trudnuću su učinili mnogo toga, uspeli da doguramo do 29. nedelje i sve se završilo dobro.

Prve četvorke od osnivanja bolnice

Pred krsnu slavu Svetog Stefana Dečanskog porodica Krstić je uvećana za četiri člana, a četvorke su rođene carskim rezom u Beogradu, u GAK Narodni front. Ujedno, prve četvorke u Srbiji od 2011. godine i prve začete u bolnici Genesis od njenog osnivanja 2006. godine.

– Ta vest nas je veoma obradovala. Posebno nas je dirnula Mirina hrabrost, s obzirom na to da mali broj žena donese takvu odluku. Nositi i podizati četiri bebe u isto vreme je veliki izazov. Takođe nas je obradovala i vest da je Miru u porodilištu bodrila Bojana Ristanović iz Zvornika, koja je u isto vreme dobila Genesis trojke.

Još jednom čestitamo hrabrim roditeljima i zahvaljujemo se na ukazanom poverenju, kaže dr Zorica Crnogorac, vlasnica i šefica Tima za VTO Specijalna ginekološka bolnica Genesis.

Pokrajinska vlada finansirala VTO postupak

Kristići su samo jedan od brojnih parova, koji su poverenje za proces vantelesne oplodnje ukazali Genesisu kroz Program VTO Pokrajinske vlade i zahvaljujući toj saradnji rođeno je oko 40 beba.

– Pokrajina nam je pomogla sa 200.000 dinara i sam proces se odvijao neočekivano brzo. U roku od mesec dana prikupili smo neophodnu dokumentaciju i dobili odobrenje. Veoma je važno da se takav vid pomoći nastavi i promoviše, jer dosta parova nije dovoljno upoznato sa tom podrškom, navode Krstići.

Puna kuća – Puno srce

Bebe su od rođenja boravile na Institutu za neonatologiju u Beogradu jer su bile teške oko 1.100 grama. Sada su konačno kod kuće i cela porodica posvećena je novim članovima. Tata Mladen kaže da je mama Mira „vođa tima” i dodaje da joj on pruža apsolutnu podršku i pomoć.

U pomoć su pritekle i bake, a o braći i sestri brine i osmogodišnji Vasilije, kom pomoć pri hranjenju i oblačenju četvorki predstavlja pravo zadovoljstvo.

Beskrajno smo zahvalni doktorki Crnogorac i timu. Parovima koji imaju sličan problem poručujemo da ne odustaju i prepuste se stručnjacima. Da otvoreno pričaju o problemu, poručuju na kraju Krstići.

Sve informacije o originalnom Genesis konceptu personalizovane vantelesne oplodnje možete da saznate pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Ostavite odgovor