Zamrzavanje polnih ćelija i embriona: kako to u praksi izgleda

Zamrzavanje polnih ćelija i embriona: kako to u praksi izgleda

U današnje vreme možete se osigurati protiv gotovo svake neželjene situacije, ali postoji li polisa osiguranja koja će umanjiti rizik od toga da ne postanete roditelj?

Upravo tako, kao polisu osiguranja, u svetu odavno doživljavaju postupak zamrzavanja polnih ćelija i embriona, poznat kao krioprezervacija.

Kako to izgleda u praksi, šta se sve postiže zamrzavanjem polnih ćelija i embriona, u kojim situacijama se to radi i kada je pravo vreme da žena zamrzne svoje jajne ćelije? Na najvažnija pitanja o toj proceduri je odgovorila naša doktorka Zorica Crnogorac.

– Za razliku od prirodnog ciklusa u kome sazri samo jedna jajna ćelija, u slučaju zamrzavanja ženino telo se podstiče na proizvodnju većeg broja ćelija, kako bi se od njih mogle odabrati one najbolje. Stoga, kao i u postupku potpomognute oplodnje, pre uzimanja jajnih ćelija žena prolazi kroz postupak stimulacije hormonima koji će podstaknuti jajnike na sazrevanje petnaestak ili više ćelija.

Jajne ćelije se potom zamrzavaju na temperaturi od minus 196 stepeni Celzijusa i skladište u specijalne kontejnere sa tečnim azotom. Postupak prati i kompletna dokumentacija o svakom pacijentu, objašnjava doktorka Crnogorac.

Prema njenim rečima, najbolje vreme da žena zamrzne svoje jajne ćelije je između 25. i 35. godine, jer su one tada najboljeg kvaliteta. Dokazano je da žene nakon 35. godine života imaju preko 50 % genetskih loših embriona, a sa godinama života taj procenat raste.

Zamrzavanje

 Kada se najčešće zamrzavaju polne ćelije i embrioni

– Najčeše u slučajevima kada žene saznaju da su obolele od raka i da je potrebno da se podvrgnu hemioterapiji, zračenjima. Moguće je da to urade i ukoliko se kod mladih žena ustanovi da im je rezerva u broju jajnih ćelija mala, ukoliko nemaju partnera ili iz drugih privatnih razloga žele kasnije da zatrudne, te sačuvaju na taj način svoje ćelije za kasniji period života.

Više razloga postoji i za zamrzavanje embriona: posle embriotransfera u datom ciklusu, u slučaju kada posle stimulacije preti razvoj hiperstimulisanog sindroma, kod pojave polipa u šupljini materice u samom postupku vantelesne oplodnje i pojave drugih akutnih oboljenja zbog kojih se trudnoća ne preporučuje u tom trenutku.

Kakav je genetski kvalitet zamrznutih embriona

Jedna od čestih nedoumica je da li se i po čemu zamrznuti embrioni razlikuju od onih koji su vraćeni odmah nakon oplodnje jajne ćelije, odnosno, da li je njihov genetski kvalitet očuvan uprkos postupku zamrzavanja.

Zamrzavanjem reproduktivnog materijala muškarca ne gubi se na kvalitetu nakon zamrzavanja i odmrzavanja, što nije slučaj sa ženskim reproduktivnim ćelijama. Stopa preživljavanja gameta i embriona posle odmrzavanja je za embrione oko 75 odsto, za spermatozoide oko 80 odsto, a za jajne ćelije oko 50 odsto.

Posebno želim da istaknem, da se sve zemlje koje rade na bazi banaka baziraju više na svežim jajnim ćelijama, jer se na taj način obezbeđuje mnogo viši stepen uspeha u postupcima vantelesne oplodnje.

Sledstveno tome, smatram da i Srbija buduću banku polnih ćelija treba da bazira na svežim ćelijama. Na taj način bismo našu zemlju svrstali u sam vrh svetske liste po uspehu VTO, ističe dr Crnogorac.

Vremenski period zamrzavanja reproduktivnog materijala određen je zakonskom regulativom svake  zemlje i načelima etike. Prema novom Zakonu o BMPO parovi će imati mogućnost da zamrznu svoje embrione do pet godina.

Za postupak vantelesne oplodnje nakon odmrzavanja embriona koriste najkvalitetniji embrioni i dete dobijeno na taj način ni po čemu se ne razlikuje od dece začete prirodnim putem ili korišćenjem svežih embriona u procesu VTO.

Uspešnost ostvarenih trudnoća zamrznutim embrionima

Genetski testovi na koje Genesis ima ekskluzivno pravo u velikoj meri utiču na povoljan krajnji rezultat procesa vantelesne oplodnje i u ovim situacijama.

– Nakon odmrzavanja embriona i embriotransfera procenat uspešnosti u Genesisu se povećao za 27 % unazad tri godine, zahvaljujući tome što primenjujemo ERA test. Reč je o testu koji je izuzetno personalizovan, jer određuje kod svake žene tačno vreme kada je sluznica materice genetski spremna za usađivanje embriona i početak trudnoća, posebno kod žena koje su imale neuspešne vantelesne oplodnje.

Doniranje „viška“ zamrznutih embriona

Novi Zakon o BMPO predviđa mogućnost da parovi koji su dobili dete u postupku vantelesne polodnje mogu da doniraju zamrznutie embrione drugom paru.

Smatram da u ovom momentu naša zemlja nije ni naučno, ni tehnološki spremna za tako nešto. Zemlje koje imaju donaciju embriona daju mogućnost parovima da ih genetski ispitaju pre zamrzavanja i pre nego što se plasiraju u matericu druge žene. U Srbiji za sada ne postoji takva mogućnost.

Znam koliko je genetika embriona važna, posebno kod žena posle 40 godina starosti. Već dve godine se zalažem da neki od genetskih testova koji primenjujemo u bolnici budu na teret redovnog zdravstvenog osiguranja. Jedno je prenatalno genetsko testiranje embriona (PGS), a drugo je već pomenuto ERA testiranje.

Zamrzavanje pre onkološke terapije

Žene koje boluju od raka jajnika, materice ili neke druge bolesti, zamrzavanjem mogu da sačuvaju plodnost, pošto agresivne onkološke metode lečenja mogu da utiču na reproduktivnu funkciju.

 Stopa preživljavanja nakon lečenja malignih bolesti je povećana u poslednjih nekoliko decenija, ali se kao posledica javlja značajno narušavanje plodnosti pacijenata lečenih od karcinoma.

U ženskoj populaciji plodnost se gubi odstranjivanjem jajnika ili materice, ali i dejstvom citostatika i zračne terapije, jer se time uništavaju i jajne ćelije. Rešenje u tom slučaju može da bude zamrzavanje polnih ćelija i embriona pre početka radikalnih terapija.

Zamrzavanje polnih ćelija i embriona o trošku države

Dobra vest je  to da će zdravstveni osiguranici u Srbiji o trošku države ubuduće moći da sačuvaju svoje embrione i ćelije metodama zamrzavanja. Pored supružnika, vanbračnih partnera, novim Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji pravo na zamrzavanje imaće i same žene, odnosno muškarci koji su upotrebu svojih reproduktivnih ćelija odložili zbog postojanja mogućnosti smanjenja ili gubitka reproduktivne funkcije, kao i maloletna lica.

Više informacija o zamrzavanju jajnih ćelija, embriona i spermatozoida možete dobiti pozivom na broj telefona + 381 21 549 444, +381 21 549 777, na mejl bolnica@genesis.rs ili nas posetite u Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *