Spad genitalnih organa- ozbiljan ali rešiv problem

Spad genitalnih organa- ozbiljan ali rešiv problem

Disfunkcija karličnog dna je čest problem koji se javlja kod više od 50% žena nakon četrdesete godine. Spad genitalnih organa, materice i vagine, svrstava se u poremećaje statike genitalnih organa, kojim se manifestuju poremećaji funkcije karličnog dna, zajedno sa poremećajem mokrenja, defekacije i seksualne funkcije žene. Više o tom problemu donosimo vam u autorskom tekstu prof. dr Srđana Đuređeviċa, specijaliste ginekologije i akušerstva, načelnika odeljenja operativne ginekologije u bolnici Genesis.

Spad genitalnih organa- kako se javlja problem

-Smatra se da je glavni faktor u nastanku slabosti vezivno-mišićnih struktura karličnog dna povreda mišića i/ili njihova denervacija nastala tokom vaginalnog porođaja. To je posebno izraženo u toku porođaja krupnog ploda, vremenski produženom ili porođaju sa zastojem u fazi izlaska glavice ploda.

Rizik se povećava sa povećanjem broja porođaja, ali je stopa povećanja rizika nakon drugog i svakog narednog porođaja manja u odnosu na stopu rizika posle prvog porođaja.

spad genitalnih organaSpad genitalnih organa retko može da se javi i kod žena koje nisu rađale, kada se najčešće radi o urođeno slabom vezivnom tkivu. Spad materice i vagine može da nastane i kao posledica prethodnih operacija u maloj karlici, objašnjava prof. dr Srđan Đurđević.

Klinička slika

Žene sa spadom genitalnih organa često su bez simptoma. Međutim, klinička slika može da bude veoma šarolika sa prisutnim simptomima poremećene funkcije mokraćne bešike, debelog creva i seksualne funkcije u različitom stepenu i kombinacijama.

Zbog spuštanja grlića u vaginu, pacijentkinje prvo primete da ne mogu više da koriste tampone u toku menstruacije.

-Sa napredovanjem spada veliki broj žena izjavljuje da su „napipale nešto što viri iz vagine“. Simptomi imaju tendenciju da se pogoršaju pri dugotrajnom sedenju i na kraju dana.

Spad ženskih genitalnih organa može da bude udružen sa pojavom simptoma poremećene funkcije mokraćne bešike (nevoljnim umokravanjem prilikom naprezanja, kašlja, kijanja, smeha, sa učestalim mokrenjem i prisustvom iznenadnog nagona za mokrenjem), debelog creva (otežanom defekacijom) i poremećajem seksualne funkcije, bolnim polnim odnosom i smanjenim libidom, navodi naš stručnjak

Faktori rizika za nastanak spada genitalnih organa žene obuhvataju:

  • trudnoću i porođaj,
  • gojaznost,
  • menopauzu sa padom nivoa estrogena u krvi,
  • prethodne operacije spada genitalnih organa,
  • neurološka i mišićna oboljenja,
  • plućne bolesti povezane sa hroničnim kašljem,
  • opstipaciju,
  • hronično naprezanje prilikom defekacije i drugo

Dijagnoza i lečenje

Po njegovim rečima, dijagnoza za spad genitalnih organa postavlja se na osnovu palpatornog i ginekološkog pregleda pod spekulima. Izbor terapijskog postupka kod spada genitalnih organa zavisi od težine simptoma, stepena spada, opšteg stanja pacijentkinje i prisutnih oboljenja. Svaki slučaj posmatra se individualno uz razmatranje godina života, želje za rađanjem, životnih navika i vrste posla koji pacijentkinja obavlja.

-U Specijalnoj ginekoloških bolnici Genesis pacijentkinjama je na raspolaganju kompletna dijagnostika spada genitalnih organa, koja obuhvata ginekološki, ultrazvučni i laboratorijski pregled sa testovima.

Od konzervativnih metoda lečenja na raspolaganju je elektroterapija mišića karličnog dna vaginalnim pristupom kao i sve savremene metode hirurškog lečenja koje uključuje vaginalni, abdominalni i minimalno invazivni laparoskopski hirurški pristup, zaključuje prof. dr Srđan Đurđević, specijalista ginekologije i akušerstva, načelnik odeljenja operativne ginekologije u bolnici „Genesis“.

Za sve informacije u vezi sa ginekološkom hirurgijom pozovite na + 381 21 382 8887 ili nam pišite na mejl bolnica@genesis.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *