Endometrioza i trudnoća- kako do izlečenja i bebe

Endometrioza i trudnoća- kako do izlečenja i bebe

Endometrioza je prisutnost ćelija endometrijuma, sluznice i strome koji oblažu unutrašnjost materice, izvan šupljine materice: na jajnicima, jajovodima i peritoneumu, opni koja oblaže zidove trbušne i karlične duplje, kao i na okolnim organima poput mokraćne bešike, creva, bubrega ili čak na udaljenim organima kao što su pluća, kičmeni stub, nosna sluznica i hirurški ožiljci.

Raseljene ćelije endometrijuma imaju estrogenske receptore u 40-60% što dovodi do imitacije menstrualnog ciklusa i krvarenja u periodu menstruacije i formiraju se endometriozna žarišta.

O njihovim posledicama po zdravlje govori prim. dr sc. med. dr Aleksandar Radulović, specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista steriliteta i fertiliteta, stručni saradnik bolnice Genesis.

Kako endometrioza nastaje 

Prema njegovim  rečima, tipična slika endometrioze je nalaz “čokoladne” ciste na jednom ili na oba jajnika. Ako se tkivo endometrijuma nalazi u jajovodima, dolazi do neprohodnosti jajovoda i neplodnosti.

Ukoliko se žarišta nalaze u trbušnoj maramici, mogu da budu uzrok uzrok nastanka priraslica i ograničenja funkcije zahvaćenih organa, što dovodi do gubitka njihove funkcije i pojave bolova.

– Tačan uzrok nastanka endometrioze još uvek nije dokazan. Smatra se da je uzrokuje više faktora i da na nastanak utiče više mehanizama. Razne studije su se bavile tom temom, a među prvima je bila embrionalna teorija iz XIX veka, da endometrioza nastaje od zaostataka Milerovih kanala u maloj karlici, odnosno od pretvaranja jednog tkiva u drugo.

Varijacije ove ideje vode nas ka indukcijskoj teoriji i ukazuju kako neki faktori iz menstrualne krvi, pri retrogradnoj menstruaciji, moglu da uslove nastanak endometrioze. Implantanciska teorija ukazuje na implantaciju ćelija endometrijuma za vreme menstruacije retrogradnim tokom krvi u jajovode i malu karlicu ili metastatskim putem cirkulacijom u limfne čvorove, kaže prim. Radulović.

I mnogi drugi autori bavili su se potencijalnim uzrocima endometrioze, kako bi pronašli načine izlečenja, a pitanje koje se najčešće postavlja je koliko i na koji način endometrioza utiče na plodnost. Ali pre svega:

Kako da je prepoznam? 

Endometrioza se najčešće javlja u reproduktivnoj, starijoj dobi žena, ali se sve češće otkriva i kod mlađih osoba.

– Simptomi nastanka endometrioze mogu da budu specifični i nespecifični. Najčešće su prisutni bolovi u maloj karlici, bolne menstruacije, dispareunija (bolni odnosi) ili bolovi nevezani za ciklus. Određena učestalost tih bolova ukazuje na endometriozu. Javljaju se jedan do dva dana pre menstruacije, a mogu da potraju i nekoliko dana posle krvarenja uz braonkast iscedak.

Nespecifični simptomi su  vaginalna krvarenja, učestalo mokrenje, zatvor ili proliv, kao i pojava krvi u stolici ili urinu. Kod  trećine pacijentkinja, endometrioza se otkriva slučajno bez kliničkih  tegoba, obično ispitivanjem uzroka neplodnosti, naglašava prim. Radulović

Jedan od glavnih uzročnika neplodnosti

Podatak da 25-50% žena koje se leče od neplodnosti ima endometriozu je tačan, kaže primarijus Radulović i dodaje da ona može da bude jedini uzrok neplodnosti, ali isto tako i kombinovan sa ostalim uzrocima na koje može direktno da utiče svojim prisustvom.

– To su pre svega mehanički faktori, čokoladne ciste jajnika koje uništavaju ovarijalnu rezervu i kvalitet jajne ćelije i često dovode do POI- primarne ovarijalne insuficijencije. Problem mogu da budu i priraslice i začepljenje jajovoda, adenomioza koja može da dovede do smanjenog kvaliteta zida materice i poremećaja kod implantacije embriona, kao i imunološki faktor, pojačan zapaljenskom reakcijom koji direktno mogu da utiču na fertilizaciju (oplođenje) u jajovodu i na smanjenje implantacione sposobnosti embriona.

Kako se leči endometrioza

Prema rečima primarijusa Radulovića, lečenje endometrioze je usmereno na otklanjanje bolova, smanjenje estrogenske stimulacije i očuvanje plodnosti žena.

Obično je prvo operativni pristup u sklopu dijagnostike, laparoskopija i odstranjenje endometriotičnih žarišta. Medikamentozna terapija obuhvata analgetike za otklanjanje  bolova i hormonsku terapiju za koju je važno da bude kontinuirana i da traje 6 meseci.

– Ako se na vreme postavi dijagnoza i krene sa terapijom i primenom metode potpomognute oplodnje i asistirane reproduktivne tehnologije, može se doći do rezultata-trudnoće, što je istovremeno i najbolji prirodni tretman lečenja endometrioze, jer više od 1 godine nema menstruacije.

Bitno je postaviti cilj lečenja. Ako je lečenje neplodnost, onda se radi na ostvarenju trudnoće, a ne po svaku cenu na odstranjenje endometriotičnih žarišta, jedino ako se ne ostvari trudnoća. Imamo spontanih trudnoća bez posebnog lečenja sa prvim, a nekada i sa drugim stadijumom endometrioze. U zavisnosti od cilja se pravi plan lečenja kroz individualni pristup svakom pacijentu.

Priče koje ohrabruju

– U svojoj praksi sam imao više pacijentkinja koje su zatrudnele spontano sa endometriozom i nakon trudnoće se endometrioza povukla. Takođe sam imao pacijentkinje kojima sam radio laparoskopiju zbog endometrioze i ostale su trudne nakon operacije odstranjenja čokoladne ciste, neke spontano, a neke postupkom vantelesne oplodnje.

Posebno bih istakao slučaj pacijentkinje  stare 31 godinu, sa dugogodišnjim infertilitetom, kojoj je odstranjen jedan jajnik zbog velike endometriotične ciste i ostala je trudna VTO postupkom. Uz to, imala je jednu jajnu ćeliju i jedan embrion koji joj je vraćen.

Ohrabruje i priča tridesetogodišnje pacijentkinje kojoj sam radio laparaskopiju, imala je smanjenje ovarijalne reserve, nizak AMH vrednosti 0.23. Nakon operacije, uz pomoć vantelesne oplodnje ostala je trudna, naglašava primarijus Radulović.

Učestalost endometrioze je u porastu je u industriskim zemljama pa se može povezati i sa načinom ishrane, života, sa odgođenim rađanjem i svim faktorima koji mogu da utiču na mehanizam koji je mogući uzrok za nastanak endometrioze, bilo da je to retrogradna menstruacija, imunološki faktor ili infekcije.  

Dodatne informacije o ovoj temi, kao i o slobodnim terminima za konsultacije možete da dobijete pozivom na broj telefona bolnice 021 382 8887 ili putem mejla bolnica@genesis.rs

1 коментар

    Simona says:

    Vecina mojih priateljica zivi sa endometriozom bas takvom kakva jeste. Uzasno je ometajuci faktor ali se nijedna nije zalila previse. Prosto su zene navikle. Jedino je trudnoca problem i strah. Drago mi je da neko aktivno leci ovaj problem

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *