Pregledi grudi- povedite mamu na mamografiju, a vi uradite ultrazvuk

Pregledi grudi- povedite mamu na mamografiju, a vi uradite ultrazvuk

Devojke mlađe od 30 godina uglavnom smatraju da su suviše mlade za preventivni pregled grudi te rade samopregled i misle da je to dovoljno, kaže naš stručnjak prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović, specijalista radiologije, supspecijalista onkologije.

– Kada im prilikom redovnih ginekoloških pregleda predložimo da urade i kontrolu grudi, ispostavi se da su naše sumnje bile opravdane. U poslednje vreme često nam dolaze mlade devojke, neke od njih mlađe od 25 godina, kod kojih je karcinom dojki uznapredovao, upozorava doktorka Vučaj Ćirilović.

Ona savetuje da devojke do 30. godine treba da urade prvi ultrazvučni pregled grudi, nakon čega se on radi jednom godišnje.  Kod devojaka koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, sa ultrazvučnim pregledima se započinje i ranije, kao i kod onih koje uzimaju hormonske kontraceptivne tablete.

pregledi grudi– Mamografski pregled grudi se započinje nakon 40-te godine ( tzv. bazna mamografija), a zatim se nadalje naizmenično obavljaju mamografski i ultrazvučni pregledi, kaže doktorka.

Pegledi dojki u vidu samopregleda rade se već od pubertetskog uzrasta, a on podrazumeva detaljan pregled grudi palpacijom ( opipavanjem) sa ciljem da se isključi postojanje kvržica ili udubljenja u samoj dojci, ili prisutan iscedak ili promene  bradavice, kao i promene na koži dojki.

Ukoliko je uredan nalaz samopalpacijom, ne znači da ne treba otići na redovan, kontrolni pregled grudi, navodi doktorka.

Ona dodaje da su grudi mlađih pacijentkinja zbog svoje građe idealne za pregled ultrazvukom jer imaju gušću strukturu.

– Na ultrazvuku možemo da razlikujemo ciste od solidarnih tumora. Preporučuje se kod žena koje imaju gusto žlezdano tkivo jer je u ovom slučaju mamografija manje osetljiva metoda u otkrivanju tumornih senki. Ultrazvučni pregled grudi otkriva eventualne patološki uvećane limfne čvorove u pazušnoj ili jami iznad ključne kosti, na vratu, navodi, doktorka.

pregledi grudiRano otkrivanje je od izuzetne važnosti, jer što pre otkrijemo promene na Vašim grudima, šanse za izlečenje su velike, veće od 90 odsto.

– Kroz praksu se svakodnevno uveramo kakvu snagu ima prevencija, ukoliko se koristi na vreme.  Tako smo ovog oktobra imali promociju porodičnih pregleda „Povedite mamu na mamografiju, a vi uradite UZ dojki“, sa fokusom na mlade devojke između 25 i 35 godina, kaže Vučaj Ćirilović.

Ukoliko postoji bolest najbolje je otkriti na vreme, u što ranijoj fazi, jer tada je izlečenje moguće,  naglašava doktorka.

– O raku dojke se ne sme govoriti samo dva puta godišnje. Godina brzo prođe, a bolest se razvija. Pregled koji treba da se obavi SAMO jednom godišnje ne sme da se zanemari. Pregledajte se i zapišite sebi u kalendar, jedan dan u godini može da vam promeni sve, na vreme, poručuje prof.dr Viktorija Vučaj Ćirilović.

Iskoristite priliku da do kraja aprila uradite ultrazvuk grudi po promotivnoj ceni od 3.000 dinara, mamografiju po ceni od 4.500 dinara. Ukoliko se tokom tog pregleda uoči potreba za ultrazvukom grudi, njega dobijate besplatno. Odabir termina je pozivom na 021 382 8887 ili putem mejla bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *