Stav struke o vakcinaciji trudnica i parova koji ulaze u VTO proces

Stav struke o vakcinaciji trudnica i parova koji ulaze u VTO proces

14.oktobar 2021.

Izbor vakcinacije i sama vakcinacija protiv COVID-19 kod pacijentkinja koje planiraju trudnoću i koje se leče od neplodnosti je lični izbor svakog pojedinca.

Obaveza nas lekara je da upoznamo pacijenta o potencijalnim rizicima i damo preporuku.

Prednosti vakcinacije su u generalnoj populaciji brojne i jasne, a za parove koji tek ulaze u proces i planiraju trudnoću, mirniji tok i ishod trudnoće, sa manje ili bez teških kliničkih slika koje u poslednje vreme viđamo kod trudnica.

S obzirom na to da o ovoj opakoj bolesti i dalje svi učimo, najnovija saznanja se svaki dan menjaju, pa je „Genesis tim“ stalno u kontaktu sa najnovijim informacijama, pratimo preporuke našeg Ministarstva zdravlja, Republičke stručne komisije za BMPO i Instituta za javno zdravlja „Milan Jovanović Batut“. Za sva pitanja obratite se svom lekaru, preporuke su stručnog tima „Genesis“.

Podsećamo da je krajem marta, odnosno početkom aprila RSK za BMPO i Ministarstvo zdravlja dalo preporuku o vakcinaciji trudnica i parova koji ulaze u proces VTO.

„Potencijalna korist vakcinacije značajno prevazilazi hipotetičke rizike od vakcinacije. Ukoliko pacijenti žele da se vakcinišu, savetuje se vakcinacija i revakcinacija prema predviđenom protokolu i nastavak lečenja neplodnosti mesec dana posle revakcinacije. Ne postoje podaci da je neki tip vakcinacije efikasniji i bezbedniji od drugih. Preporuka je da se vakcinišu trudnice i dojilje.

Ukoliko je pacijentkinja primila prvu dozu i saznala da je trudna treba da primi revakcinu u predviđenom roku, ako nema drugih kontraindikacija za primenu iste zbog kojih bi primanje druge doze moralo da bude odloženo“.

Ovo je u navedeno u poslednjem zvaničnom mišljenju Republičke stručne komisije za BMPO Ministarstva zdravlja po pitanju vakcinacije, o čemu svo vas već izvestili.

Pratićemo dalja nova stručna saznanja i preporuke RSK za BMPO i blagovremeno vas o svemu obaveštavati.

Naš tim Vam stoji na raspolaganju za sva pitanja putem mejla bolnica@genesis.rs

Budimo odgovorni prema sebi i drugima!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *