Beba Jovana dobila ime po doktorki iz Genesis tima

Beba Jovana dobila ime po doktorki iz Genesis tima

Tokom ovih 15 godina, koliko se Genesis tim bavi vantelesnom oplodnjom, prošli smo s našim parovima razne priče i iskustva tokom nastojanja da taj odnos nadogradi i beba. Svedočili smo velikim ljubavima, čudima, pratili ih kroz sve faze procesa. Otvarali smo nove mogućnosti, bodrili ih i radovali se zajedno dobrim rezultatima.

Ali priča Tijane i Slobodana Steševića na nas je ostavila poseban utisak jer su tokom procesa zbog Slobodanovog posla morali dugo da budu razdvojeni. Na njihovu istrajnost, bliskost, ljubav to nije ni na koji način nepovoljno uticalo. Činilo nam se zapravo da ih čak i dodatno zbližava. A sigurni smo da smo se upravo zato i mi zbližili s njima.

Beba iz Genesisa preko vojnog fonda

– Naša nastojanja da dođemo do bebe trajala su četiri godine. Kada smo shvatili da taj put neće biti kao što smo očekivali, ni tako lak niti brz, to nas nije obeshrabrilo. Naprotiv, imam utisak da je to još više ojačalo našu želju. Gledali smo na to kao na Naš put, ali sigurni da će i rezultat da bude kakav želimo, da će beba stići i u našu porodicu, kaže Tijana.

Ona dodaje da osim što je samo saznanje da neće baš sve ići tako lako samo po sebi iznenađujuće i teško, ponekad i papirologija dodatno uspori par. Posle 3 godine morala je da da otkaz u firmi u kojoj je radila, da bi prešla na osiguranje supruga koji radi u vojsci Srbije.

Od tog trenutka sve se promenilo na bolje, preglede i pripremu uradili su u roku od 30 dana i sa konačno kompletnom dokumentacijom bili su spremni za komisiju i za odabir klinike. To je bila njihova prva vantelesna oplodnja. A Genesis je bio njihov izbor.

– Iako smo iz Beograda, odlučili smo da poverenje ukažemo klinici Genesis uz Novog Sada, jer su nas svi prijatelji i rođaci upućivali na vas, ali i brojna pozitivna iskustva o vašem posebnom pristupu i odlični rezultati. Svi su bili uvereni da ćete dobro da brinete o nama, da ćete nam se, posle toliko drugačijih iskustava, iskreno posvetiti i učiniti sve da postanemo roditelji. Tako je i bilo, kaže Tijana, ne krijući zadovoljstvo.

Specijalna ginekološka bolnica Genesis, zahvaljujući saradnji sa Fondom za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, već godinama pripadnicima Vojske Srbije daje mogućnost da put roditeljstva krenu prema našem originalnom pristupu personalizovane vantelesne oplodnje.

Beba GenesisGenesis tim najznačajnija podrška

S obzirom na činjenicu da taj proces prolaze prvi put, pored neizvesnosti kako sve to uopšte izgleda, hoće li sve da bude kako treba, pred Steševićima je bio i taj dodatni izazov, što će sve vreme procesa zapravo biti razdvojeni.

– Od 16. jula do 16. januara Slobodan bio na terenu. Priprema za postupak, dobijanje terapije i praćenje njenih efekata, sve faze procesa, a potom i trudnoću prolazila sam sama. Možda baš zato više sam razmišljala o toj našoj razdvojenosti, nego o samom procesu. Ona mi je tako teško pala, ali naša želja bila je zajednička i velika i to mi je davalo snagu da istrajem, priseća se Tijana.

Ona ističe i koliko im je značila posvećenost dr Crnogorac i namera da se, zbog Slobodanovog odlaska, sve potrebne pripreme urade na vreme, da sve bude kao treba i da ne osete nikakav pritisak zbog specifičnosti njihove situacije.

Za nas u Genesis timu uvek je iznova lepo kada osetimo koliko se suprug posvećuje, s koliko ljubavi prati sve faze uz suprugu, makar i na daljinu, kako je moralo da bude u ovoj Genesis priči.

– Meni je ceo taj period koji sam proveo odvojen od supruge bio baš težak. Tokom odsutnosti od pola godine sve vreme sam razmišljao o tome, bodrio, kako sebe, tako i nju da izdrži. Sva naša komunikacija tekla je preko interneta. Bio sam kilometrima daleko i ona je sve sama uspela da uradi, uz podršku Genesis tima. Na tome sam vam toliko zahvalan. Čuvali ste je sve vreme.

U trenutku kada je bio urađen transfer bio sam toliko radostan. Narednih dana smenjivali su se nestrpljenje, želja, nada da uspemo iz prvog puta. Nalaz Bete potvrdio je da će biti baš tako. I tu vest takođe smo podelili kroz video poziv. A radost, naravno delili i sa vama, kaže Slobodan.

Jovana- druga beba koja je dobila ime po našoj doktorki

Koliko joj je ta podrška Genesis tima bila značajna, uvek iznova naglašava i Tijana.

– Bukvalno 7 dana u nedelji, 24 časa dnevno, šta god da mi je trebalo, koliko god da je neko moje pitanje delovalo naizgled malo. Uvek ste bili tu za mene i to je jako važno tokom procesa, kako bi par bio opušten, siguran da je u dobrim rukama. Da taj tim zaista daje sve od sebe i opravdava poverenje.

Posebno sam zahvalna doktorki Jovani koja je sve to prolazila sa mnom, hrabrila me, uvek saslušala, odgovorila na sve što me je zanimalo, strpljivo i posvećeno. Kada smo saznali da čekamo devojčicu, suprug i ja bili smo jednoglasni u odluci da je nazovemo Jovana.

Beba GenesisKada na svo znanje koje ulaže u svoj posao, strpljenje i pažnju koju pruža parovima, dođe „nagrada“ poput te, nema lepše motivacije, kaže naša dr Jovana Ilić. Da su do sada već dve devojčice po njoj dobile ime.

– Moj poziv ne doživljavam kao posao. Odnos između lekara i pacijenta je jedan međuljudski odnos koji je drugačiji od bilo kog drugog po tome što lekari znaju više o telu pacijenta i mogu da mu pruže informacije o svemu što se dešava u njihovom organizmu.

Složićete se, kad god se pojavi neki problem, obratićemo se onome ko je stručan za to. Poenta je u empatiji, u kontrolisanom stavljanju u poziciju pacijenta i zajedničkom prevazilaženju straha od nepoznatog koji pacijent može da proživljava.

Rad sa sjajnim ljudima koji čine tim dr Crnogorac i mogućnost da pacijentima na bilo koji način pomognem je velika čast za mene, a zahvalnost pacijenta je za mene najveća nagrada. Jednostavno nemam reči kojima bih opisala taj osećaj zahvalnosti kada beba dobije ime po meni, to je sigurno nešto najlepše što mi se desilo u karijeri, kaže dr Jovana.

Genesis timu Steševići poručuju da će već naredne godine da dođu ponovo, kako bi Jovanu obradovali sekom ili batom. Parovima pred kojima je proces vantelesne oplodnje Tijana i Slobodan poručuju da nada i želja uspevaju da nadjačaju sve izazove na koje na tom putu mogu da naiđu.

Ukoliko ste i sami u okviru Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, na ovom linku možete da saznate više o tome kako da proces vantelesne oplodnje relizujete prema originalnom Genesis konceptu personalizovane vantelesne oplodnje koji razvijamo već 15 godina.
Za sva dodatna pitanja na raspolaganju smo vam putem brojeva telefona 021 382 8887, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Ostavite odgovor