Sve o uslovima za postupak VTO preko Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika

Sve o uslovima za postupak VTO preko Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika

7.april 2021.

Specijalna ginekološka bolnica Genesis ima potpisan ugovor sa Fondom za socijalno osiguranje vojnih osiguranika od 2018.godine, te vojni osiguranici mogu da se prijave za postupak biomedicinski potpomognte oplodnje (BMPO).

Izmenom Odluke o sprovođenju postupaka BMPO od 6.aprila 2021.godine žena vojni osiguranik, kao i supruga vojnog osiguranika ima pravo na neograničen broj pokušaja lečenja postupcima BMPO i tri krioembriotransfera na teret Fonda SOVO, bez obzira da li se već ostvarila kao roditelj.

Ukoliko želite da proces vantelesne oplodnje radite po originalnom Genesis konceptu personalizovane VTO, donosimo vam informacije o uslovima i procedurama ulaska u postupak preko Fonda SOVO.

PRVI KORAK:  Ko sve ima pravo?

Uslovi koje treba da ispunjavaju žene – vojni osiguranici i supruge vojnih osiguranika osigurane kao članovi porodice kod Fonda SOVO, koje nemaju ili imaju decu iz postojeće ili druge zajednice su sledeći:

  • postoje iscrpljene druge mogućnosti lečenja neplodnosti.
  • do 44 godine života u momentu podnošenja zahteva, bez obzira da li su se ostvarile kao roditelji.
  • očuvana funkcija jajnika.
  • žene kod kojih je prilikom postupka BMPO obavljenog na teret Fonda dobijeno više vitalnih embriona, embriona dobrog kvaliteta, imaju mogućnost krioprezervacije embriona u tri slamčice do šest embriona (maksimum dva embriona u jednoj slamčici) sa rokom čuvanja do pet godina.
  • svi oblici muške neplodnosti kod kojih se detektuje nepostojanje živih i morfoloških ispravnih spermatozoida u ejakulatu.

DRUGI KORAK: Postupak uključivanja u postupak BMPO

  1. stimulisani postupak

Podrazumeva odlazak žene kod izabranog lekara specijalista ginekologije iz nadležne vojno zdravstvene ustanove (Vojnomedicinska akademija, Vojna bolnica Niš, Vojna bolnica Novi Sad i CVMU Beograd), koji treba da utvrdi da li ona ispunjava uslove i uputi je da uradi sledeće analize i dijagnostiku:

  • mikrobiloška ispitivanja: bakterije, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, HbsAg, HCV, HIV, VRDL- serologija;
  • Toxoplasma gondii, Rubella – serologija;
  • skrining grlića (bris na Papanikolau, kolposkopija);
  • ultrazvučni pregled obavljen vaginalnom sondom:
  • hormonsko ispitivanje od 2 do 4 dana menstrualnog krvarenja (FSH, LH, E2, Pg, T, Prolaktin, Antimilerijan hormon – AMH), TSH, T3 i T4.
  • opšte pripreme neposredno pred postupak: krvna grupa, Rh faktor, krvna slika, urin, biohemijske analizemali faktori koagulacije.

MUŠKARAC

vantelesna vojni osiguranici

 

Izabrani lekar iz oblasti opšte medicine upućuje vojnog osiguranika – muškarca na specijalistički pregled u Kliniku za urologiju Vojnomedicinske akademije da uradi sledeće analize i dijagnostiku:

  • Mikrobiološka ispitivanja: bakterije, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma; HbsAg, HCV, HIV, VRDL- serologija.
  • Spermogram i spermokulturu.

Napomena:

  • Nalazi briseva i ultrazvuka važe šest meseci, osim nalaza na Chlamydiu, koji ne sme da bude stariji od dva meseca pre izlaska na Komisiju za BMPO VMA. Analize hormona važe šest meseci, a ostale analize godinu dana.
  • Ako muškarac nije vojni osiguranik, analize može uraditi preko svog izabranog lekara iz oblasti opšte medicine.
  • Ukoliko laboratorije navedenih vojnozdravstvenih ustanova nisu akreditovane za određene vrste analiza koje se traže ili nisu u mogućnosti da ih sprovedu, iste će se sprovesti na osnovu uputnice nadležne vojnozdravstvene ustanove u nekoj od ustanova iz Plana mreže RFZO ili u privatnim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond ima zaključene ugovore.

KRIOMBRIOTRANSFER – ŽENA

  • Za proceduru krioembriotransfera žena – vojni osiguranik i supruga vojnog osiguranika prolazi istu proceduru kao kod stimulisanog postupka, i u obavezi je da uradi iste analize i dijagnostiku.
  • Sve analize ne mogu biti starije od godinu dana.

TREĆI KORAK:  Odlazak Komisiju za BMPO VMA

Zatim se par sa medicinskim nalazima i mišljenjem svog lekara upućuje na Komisiju za lečenje neplodnosti postupcima BMPO na VMA (Vojnomedicinska akademija) u Beogradu. Par se upućuje na Komisiju za BMPO VMA i za krioembriotransfer.

Napomena:  Ukoliko par ima zamrznute embrione, žena vojni osiguranik i žena – supruga vojnog osiguranika, upućuje se na krioembriotransfer sve dok se ne iskoriste svi zamrznuti embrioni, odnosno upućuje se na nov stimulisani postupak BMPO samo ukoliko nema zamrznutih embriona.

ČETVRTI KORAK : Ulazak u postupak VTO i šta obuhvata

Nakon pozitivne odluke Komisije za BMPO VMA, izdaje se Potvrda o ispunjenosti uslova za postupak BMPO (Obrazac BMPO VMA broj 1). Komisija je dužna da u obrascu navede vrstu postupka na koju su upućuje par vojnih osiguranika: stimulisani  postupak BMPO i podatak da je saglasna sa zamrzavanjem embriona ili krioembritransfer.

U postupku pred Komisijom za BMPO VMA, popunjava se i potpisuje Izjava o izboru zdravstvene ustanove (Obrazac BMPO VMA broj 2) –  prema spisku civilnih zdravtsvenih ustanova sa kojima je Fond SOVO zaključio ugovore.

U slučaju da se par upućuje na stimulisani postupak BMPO, popunjava se i potpisuje Izjava partnera u vezi sa zamrzavanjem embriona (Obrazac BMPO VMA broj 4). 

Napomena:  Obrazac se BMPO VMA broj 4 izdaje se samo parovima koji su saglasni da im se ukoliko bude postojala mogućnost, zamrznu embrioni.

Na osnovu pozitivne odluke i na osnovu Izjave o izboru zdravstvene ustanove, Komisija za BMPO VMA izdaje uputnicu vojnom osiguraniku – ženi za stimulisani postupak ili krioembriotransfer.

vojni osiguranici vantelesnaUkoliko Komisija utvrdi da par ne ispunjava uslove za postupak BMPO, ista donosi negativnu odluku i izdaje Potvrdu o isključenju iz postupka (Obrazac BMPO VMA broj 3). U tom slučaju par ima pravo na žalbu Upravi za vojno zdravstvo MO, kao drugostepenom organu.

PETI KORAK : Prvi konsultativni pregled i postupak BMPO

Par se sa izdatom uputnicom za lečenje u civilnoj zdravstvenoj ustanovi i celokupnom medicinskom dokumentacijom javlja u izabranu ustanovu van Plana mreže RFZO na prvi konsultativni pregled radi postupka BMPO, odnosno u Fond, ako je izabrana ustanova iz Plana mreže RFZO, radi zakazivanja prvog konsultativnog pregleda radi postupka BMPO.

Postupak BMPO u izabranoj zdravstvenoj ustanovi obuhvata pružanje sledećih usluga, u zavisnosti od vrste postupka:

  • preglede i pripremu pacijenata za postupke BMPO,
  • stimulaciju ovulacije,
  • monitoring ciklusa (UZ preglede i određivanje nivoa hormona),
  • aspiraciju folikula,
  • sve usluge emebriološke laboratorije uključujući i zamrzavanje i odmrzavanje embriona.
  • embriotransfer

Detaljnije informacije o proceduri kojom vojni osiguranici ostvaruju pravo na postupak BMPO preko Fonda SOVO možete dobiti putem mejla: fondsovo@mod.gov.rs

Zahvaljujući Genesis timu dobili smo našu Sofiju

Posle 13 godina bezuspešnih pokušaja, Ivana i Željko Radojević, profesionalni vojnici, zahvaljući Genesis timu dobili su njihovu Sofiju, koja je 21.januara 2021.godine proslavila svoj drugi rođendan.

Priču para Radojević pročitajte u ovom tekstu.

Dodatne informacije o originalnom Genesis konceptu personalizovane vantelesne oplodnje, uslovima i proceduri možete da dobijete pozivom na +381 21 382 8887 putem mejla bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *