Vakcinacija trudnica i žena koje ulaze u procedure BMPO- najnovije mišljenje i stav struke

Vakcinacija trudnica i žena koje ulaze u procedure BMPO- najnovije mišljenje i stav struke

  1. decembar 2021.

Republička stručna komisija za biomedicinski potpomognutu oplodnju (RSK za BMPO) Ministarstva zdravlja Republike Srbije krajem novembra ove godine dala je novo stručno mišljenje i stav o uticaju vakcinacije protiv COVID – 19 na plodnost, trudnoću kao  i žene koje ulaze u proceduru BMPO.

U  zvaničnom mišljenju RSK za BMPO koje prenosimo u celosti se navodi:

  • Vakcinacija protiv COVID -19 se preporučuje se svima starijim od 18 godina, uključujući žene koje sada pokušavaju da zatrudne ili bi mogle da zatrudneti u budućnosti, kao i za njihove partnere.
  • Nema podataka koji ukazuju na to da vakcinacija protiv COVID – 19 deluje negativno na plodnost žena i muškaraca.
  • Nema biološkog objašnjenja mehanizma kojim bi savremene vakcine na bilo koji način uticale na plodnost žene. Studije na životinjama koje su urađene sa Fajzer i Moderna vakcinama pokazale su da davanje vakcine nije imalo nikakav efekat na plodnost. Nema podataka koji ukazuju na to da su žene koje su vakcinisane protiv COVID -19 imale bilo kakvih problema sa mogućnošću zatrudnjivanja.
  • Sem toga, dokazi iz studija ne podržavaju teoriju da razvoj imuniteta, kao odgovor na vakcinu, može da utiče na plodnost. Većina ljudi na koji su imali COVID -19 infekciju razvijaju antitetala na virus i nema dokaza da postoje problemi sa plodnošću ovih ljudi.
  • Nema preporuka za rutinsko testiranje trudnica pre primanja vakcinacije protiv COVID -19.
  • Ako pokušavate da zatrudnite ili želite da zatrudnite, ne morate da izbegavate primanje vakcine protiv COVID -19. Oni koji pokušavaju da zatrudne ne moraju da izbegavaju trudnoću nakon nakon vakcinacije protiv COVID -19.
  • Ako zatrudnite nakon što ste primili prvu prvu dozu protiv COVID -19 za koju su potrebne dve doze ( tj. vakcina Pfizer-BioNTech-a ili Moderna) trebalo bi da dobijete drugu injekciju da biste dobili što je moguće veću zaštitu prema planu revakcinacije bez obzira na ranu trudnoću ( nema dokaza da se vakcinacija pomenutim vakcinama treba odložiti posle 12. nedelje trudnoće).
  • Postoje različita gledišta u vezi sa potrebom odlaganja postupka BMPO nakon vakcinacije. Preporučuje se vakcinisanje pre postupka vantelesnog oplođenja. Preporuka je odložiti postupak BMPO (prikupljanje sperme, stimulacija jajnika, transfer embriona) najmanje nekoliko dana nakon završetka vakcinacije ( tj. posle druge doze) da bi se ostavilo vreme da se imuni odgovor smiri.
  • Izvestan broj žena koji je podvrgnut vantelesnoj oplodnji je na imunosupresivnoj terapiji. Nijedna vakcina ne sadrži „živi“ virus i ne može prouzrokovati zarazu COVID -19, čak ni kod žena na imunosupresivnoj terapiji. Međutim, vakcina može pružiti manje zaštite, budući da zbog imunosupresivne terapije  količina anti-kovid antitela prouzrokovanih vakcinom može biti niža. Stoga, može biti preporučljivo da se sa vakcinacijom sačeka dok efekti terapije ne prestanu, ili da se sa vantelesnom oplodnjom sačeka do par nedelja nakon vakcinacije. O prednosti i manama ovog pristupa posavetujte se sa svojim specijalistom za vantelesnu oplodnju.
  • Stručna medicinska udruženja (ASRM, ESHRE) i instutucije koje se bave kontrolom i prevencijom bolesti (CDC) su složni u svojim stavovima da koristi od vakcinacije u periodu začeća i tokom trudnoće u mnogome prevazilaze eventualne neželjene efekte vakcinacije i sprečavaju pojavu teškog oblika bolesti i ozbiljnih komplikacija tokom trudnoće i nakon porođaja. I dalje intezivno pratimo sve preporuke i o eventualnim izmenama izveštavamo, zaključuje se u mišljenju RSK za BMPO Ministarstva zdravlja

Za sva vaša pitanja stojimo Vam na raspolaganju putem mejla bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *