Acumedicare- jedinstveni program holističke nege zdravlja

Acumedicare- jedinstveni program holističke nege zdravlja

S kojim motivom je nastao program Acumedicare? U vremenu u kojem živimo jasno je da smo izloženi velikim pritiscima. Balansiramo između posla, privatnog života, nege dece, prijateljstva. Kada se preopteretimo, tada nam telo šalje signale – glavobolje, loš san, loše varenje, agresivnost, tuga, nezadovoljstvo, ali ih mi uglavnom ignorišemo.

-Sve navedeno ume da bude deo naše svakodnevnice, i mi vremenom učimo da se sa time nosimo, i da te i slične pojave normalizujemo, jer i dalje nekako funkcionišemo. Međutim, vremenom, a da to često i ne primetimo, zdravlje trpi, i onda nas iznenadi da jednog dana samo više ne možemo dalje. 

„Preko noći“, kaže se često, što u velikom broju slučajeva, naravno, nije tačno. Ta „noć“ je odavno započela, a da je mi nismo ni primetili u toj stalnoj trci, kaže dr Gordana Petrović, specijalista tradicionalne kineske medicine u oblasti akupunkture, uže specijalizacije za reproduktivnu medicinu i fertilitet i od sada stalni član Genesis tima.

Kako postići balans u životu?

Doktorka poručuje da ako želimo totalan „reset“, da su potrebni određeno vreme, metode i promenjeni životni sistemi da bi promena bila dugotrajna i da bi život trajno bio drugačiji.

-Poenta je da se promene životne navike tako da napravimo kompletan „reset“ nečega što do tada nije davalo najbolje rezultate. Za današnji način života tretmani akupunkture su odlični, međutim, za složene, hronične zdravstvene poteškoće, poput poteškoća u reproduktivnom zdravlju, često nisu dovoljni, tako da sam, radeći godinama na traženju i isprobavanju raznih tehnika holističke medicine, napravila svoj program rada – Acumedicare (Akumediker), ističe dr Gordana Petrović.

Ovde ona kombinuje metode tradicionalne kineske medicine, prevashodno akupunkturu, sa elementima egzistencijalne psihoterapije, terapijom prisutnusti u trenutku radi opuštanja i fokusiranja na „sada“ i „ovde” (tzv. Mindfulnes pristup) kao i reiki, japansku isceliteljsku tehniku.

– Ovaj program se pokazao optimalnim u cilju promene određenih i stečenih životnih programa koji nam pomažu da promenimo navike i da bi, korak po korak, postepeno, rezultati postali dugotrajni, pojašnjava dr Petrović.

Pronaći koren problema i odstraniti

Doktorka kaže da ljudi često misle da akupunktura odmah leči problem, da se jednim bockanjem rešavaju svi problemi brzo i lako. Međutim, potrebno je razumeti da je put do izlečenja složen proces, koji zahteva vreme i obostrani angažman lekara/praktičara i pacijenta kako bi se došlo do željenog rezultata. To je jedna od ključnih osnova Acumedicare programa.

– Preporučuje se kontinuirana terapija od najmanje 5-7 tretmana raspoređenih prema individualnim potrebama svakog pacijenta, nedeljno, mesečno, ili kako se ustanovi na prvom terminu kada se upoznajemo i beležimo sve detalje medicinske istorije, životnog stila, i tako dalje, navodi doktorka.

Kako ustvari  „radi” Acumedicare?

Pre svega, zanima nas kako žene mogu ovaj program da iskoriste za učestale svakodnevne tegobe poput glavobolja, PMS-a, stresa, menopauza, nesanice, bola, mučnina, pa i viška kilograma i na koji način.

Acumedicare program daje rezultate u svim oblastima regulisanja ženskog zdravlja, i to:

  • putem regulisanja kompletnog hormonalnog statusa, time razrešavajući tegobe počevši od glavobolja, migrena, nesanica, PMS-a, neurednih menstruacija, neredovnih ciklusa, sporadičnih ovulacija, endometrioze i tako dalje

Regulisanjem nivoa stresa na tri načina:

  1. balansiranjem (tretmanima akupunkture) centralnog i perifernog nervnog sistema i podešavanjem lučenja adrenalina i endorfina.
  2. primenom tehnika meditacije i vežbanjem prisutnosti u trenutku, time regulišući samu percepciju stresora i ličnog doživljaja stresnih situacija.
  3. primenom elemenata egzistencijalne psihoterapije da bi se ustanovili koreni stresa koji su se vremenom oformili, i nalaženjem odgovarajućih metoda da se isti vremenom otklone i tako dodatno smanje prenaglašeno lučenje hormona stresa i konsekventno stanja tim stresom izazvana (nesanica, poremećaji ciklusa, ovulacije, i tako dalje).

Regulisanjem kompletnog metaboličkog spektra problema, neophodnog za rešenje problema poput insulinske rezistencije, viška kilograma, naglašene potrebe za slatkišima, pušenjem i drugim adiktivnim navikama. 

-Ovo se najbolje postiže kombinovanjem akupunkture, specifičnim programom ishrane za jedinstvenu konstituciju (po principima kineske medicine) svakog pacijenta, smanjenjem stresa putem gore navedenog mehanizma i elementima Mindfulnes tehnika, o čemu se sve vodi računa u programu Acumedicare objašnjava naša sagovornica.

Poverenje je najvažnije

S obzirom na to da se u reproduktivnoj medicini radi o veoma ličnoj i često osetljivoj situaciji, gde pacijenti iznose intimne detalje svog života, zdravlja, osećanja, doktorka Petrović kaže, presudan faktor za uspeh svakog tretmana je poverenje u lekara/praktičara.

-Većina mojih pacijenata do mene dođe po preporuci, bilo prijatelja, članova porodice ili lekara. Moje je pravilo, kada god je to moguće, da obavim inicijalnu konsultaciju sa pacijentom telefonom, skajpom, ili lično, na 10-15 minuta, kako bi pacijent stekao utisak o osobi za koju se odlučuje da sa njom radi. Da oseti energiju, postavi važna pitanja o terapiji, pristupu, i donese odluku da li se može poveriti toj osobi.

Nisu svi tipovi lekara odgovarajući za sve tipove pacijenata, a ja sam lično mišljenja da je veliki mit da su iskustvo i godine rada lekara najvažniji i da ništa drugo nije bitno, kaže dr Petrović, autorka programa Acumedicare.

Povećava šanse za začeće

Bolnica „Genesis“ je jedina u Srbiji u kojoj se tretmani realizuju prema jedinstvenom Acumedicare programu dr Petrović. Na takav tip tretmana sve češće se odlučuju i parovi u cilju začeća i povećanja fertiliteta, pozitivnog ishoda VTO, kao i trudnoći.

Od čega se sastoji program Acumedicare za negu fertiliteta:

  • akupunktura;
  • terapija ventuzama (po potrebi);
  • moksibustija – tretman grejanja pelinom (po potrebi);
  • planiranje načina ishrane po principima kineske medicine i energetskim karakteristikama namirnica;
  • metode relaksacije koje se predlažu u zavisnosti od lične konstitucije (ustanovljene po principima kineske medicine);
  • instruisanje za korišćenje akupresure kao dodatne tehnike između samih tretmana akupunkture.

Na koji način ACUMEDICARE može da vam pomogne u rešavanju određenih problema pišite nam na bolnica@genesis.rs ili zakažite konsultacije sa dr Gordanom Petrović na broj telefona + 381 21 382 8887.

Photo credit- The art of acupuncture

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *