Koju „nagu“ sliku treba da ima svaka žena?

Koju „nagu“ sliku treba da ima svaka žena?

  1. jun 2021.

Skrining pregledi na karcinom dojke su one „nage slike“ koje svaka žena treba da napravi nakon 30 godine i pre ukoliko ima pozitivnu porodičnu anamnezu.

Slike koje pomažu u prevenciji i ranoj dijagnostici raka su – ultrazvuk i mamografija grudi.

Ipak, praksa pokazuje drugačije. Malo koji lekar će pitati kada ste poslednji put bile na pregledu dojki. Ili ste imale više procesa vantelesne oplodnje, a niko vam nikada nije predložio ultrazvuk grudi. Do najčešće predrasude koju često čujemo da je mamografija štetna, bolna i može da izazove rak.

Bar tako pokazuje iskustvo pacijentkinja koje se javljaju na preventivne preglede grudi.

O predrasudama, značaju redovnih kontrola i kako da se pravilno pripremite za mamografski pregled, razgovorali smo sa Natašom Tankosić, višim radiološkim tehničarem u bolnici Genesis

Naša sagovornica dugi niz godina radi na ovoj dijagnostici, a imala je lično iskustvo – svoju roze priču.

Šta svaka žena treba da zna o mamografiji?

-Prva mamografija radi se posle 40-te godine. Tad sam i ja uradila svoju prvu mamografiju, odnosno bila pacijent i shvatila da ona ne bi trebalo da bude ni bolna, ni neprijatna.  Možda malo neobična.

Dugi niz godina radim kao radiološki tehničar. Mnogo žena sam snimala, onih koje su već radile ovaj pregled i onih koje prvi put dolaze, ponekad sa strahom jer su slušale različita iskustva, kaže naša sagovornica.

Ona navodi da samo snimanje traje nekoliko minuta, a neophodno je da se za taj pregled izdvoji oko sat vremena da se uradi sva potrebna redovna dijagnostika, uključujući i biopsiju, ukoliko je potrebna. Najvažnije je za ženu je da tokom pregleda sluša preporuke radiologa.

Kako se izvodi mamografija?

-Snima se jedna, pa druga dojka. Pacijentkinja stoji, okrenuta telom ka aparatu, spuštenih ruku i opuštenih ramena. Dojka se postavlja između dve ploče koje se pažljivo pomeraju i vrše pritisak na tkivo. Taj pritisak može da bude nelagodan, kratko traje, a neophodan je zbog detalja na snimku koji omogućavaju radiologu da ga što bolje očita.

Druga pozicija je profilna. Aparat se kosi, pacijentkinja stoji, sa podignutom rukom. Ovim snimkom se dobija mišić i pazušna regija, objašnjava naša sagovornica.

Kako kaže, sve ovo je lakše, brzo prođe, a komfornije je za žene, ako su opuštene i slušaju savet oko pozicioniranja i skrenu misli i zebnju zbog nalaza, koji većini naslika osmeh na lice, ali, desi se i suza.

Kako da se pripremim za ovaj pregled?

Ne treba koristiti dezodorans, kreme, losione ili talk pred dolazak na pregled pošto mogu da stvore razne “artefakte” na snimku dojki, postojanje patološke promene. Pre početka snimanja obavezno tehničaru skrenite pažnju na tegobu koju imate, kao i na određene promene na koži, te i na implantate ako ih imate.

Koliko često se radi ovaj pregled?

-Neophodno je redovno raditi ovaj pregled, kombinovan sa ultrazvukom dojki, brinuti o sebi i svom zdravlju jer svaki nalaz koji nije uredan, zahteva dalje preglede i intervencije.

Posvetimo sebi to vreme, izbegnimo nepotreban strah i sprečimo ono neugodno i bolno što bi moglo da sledi, savetuje Nataša Tankosić, viši radiološki tehničar u bolnici Genesis.

ZAMENA RIZIKA ZA KORISTAN REZULTAT

☑️ Mamografiju je najbolje uraditi dok nemate nijedan simptom, posle 40-te godine.

☑️ Mamografija može da otkrije rak dojke i dve godine pre nego što tumor postane opipljiv.

☑️ Mamografskim snimanjem žena primi dva puta manju dozu zračenja nego pri običnom snimanju pluća, dvadeset puta manju nego pri snimanju skenerom.

Sve informacije u vezi sa terminima ultrazvučnog pregleda grudi i mamografije kod prof. dr Viktorije Vučaj Ćirilović dostupne su Vam na broj telefona + 381 21 382 8887. Ukoliko imate pitanje u vezi sa temom, pišite nam na bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *