Vakcina protiv HPV virusa- važno oružje u borbi protiv karcinoma

Vakcina protiv HPV virusa- važno oružje u borbi protiv karcinoma

Svaki četvrti seksualno aktivni građanin Srbije zaražen je polno prenosivim humanim papiloma virusom (HPV), pokazalo je poslednje istraživanje Ministarstva zdravlja.

Srbija bi do kraja godine trebalo da uvede besplatnu HPV vakcinu, sa ciljem smanjenja karcinoma povezanih sa tim virusom, što je veoma važna novina s obzirom na veliki broj zaraženih, čak 70 odsto mladih starosti od 17 do 23 godine.

Ta vakcina važno oružje u borbi protiv raka.

U rizičnoj populaciji sve mlađi

Imunizacija u Srbiji bi trebala da bude polno neutralna, odnosno da se njom obuhvate i devojčice i dečaci od 12 godina. Najbolje je da ugrožena populacija bude vakcinisana pre izlaganja virusu, što znači pre započinjanja seksualne aktivnosti.

Mladi sve mlađem uzrastu stupaju u seksualne odnose, a to ih svrstava u kategoriju populacije izložene riziku od HPV infekcije.

Infekcija uglavnom bez siptoma

Prema njegovim rečima, infekcija HPV-om kao i rane promene na grliću materice ne stvaraju gotovo nikakve simptome i to je ono što može da zavara žene da odlažu preglede.

Tek rani stadijumi raka grlića materice mogu da budu povezani sa simptomima krvarenja koja se javljaju između dva menstrualna ciklusa, krvarenja posle polnog odnosa ili prilikom naprezanja, kao i tupog bola u donjem delu stomakar.

On ističe da se rizik za dobijanje infekcije HPV-om povećava ranim stupanjem u seksualne odnose, čestom promenom partnera i nekorišćenjem zaštite.

Loš socijalno-ekonomski status je često povezan sa lošim higijenskim navikama u pogledu genitalne higijene, padom imuniteta, te brojnim genitalnim infekcijama koje doprinose razvoju raka grlića materice.

Da li je vakcina bezbedna?

Vakcina protiv HPV infekcije bezbedna preventivna mera – dostupna u  130 zemalja sveta, 19 zemalja Evropske unije, 12 godina je u primeni i preko 190 miliona datih doza bez jasne povezanosti vakcine sa neželjenim nuspojavama, sa velikim brojem sačuvanih života kao direktna posledica vakcinacije.

Netačne informacije u vezi sa bezbednošću HPV vakcine stalno su prisutne na internetu i na društvenim mrežama, ali biti informisan o određenoj temi podrazumeva mnogo više od pukog verovanja u sve što se pročita na internetu i na društvenim mrežama.

Situacija se polako menja i u regionu, pa se, kako kaže dr Malenković, u Hrvatskoj preporučuje besplatno vakcinisanje protiv infekcije HPV za devojčice i dečake u osmom razredu osnovne škole, dok Slovenija takođe ima pozitivan stav u vezi sa imunizacijom.

Zapažanja iz protekle decenije pokazuju da će ako se HPV vakcina efikasno bude davala dvanaestogodišnjacima, to dovesti do globalne eliminacije raka grlića materice i drugih bolesti povezanih sa HPV-om do 2050. godine. Dovoljne su tri doze u kratkom razmaku, a očekivani efekat je da imunitet na HPV virus traje doživotno.

Iskustvo iz sveta

Studija iz 2015. godine objavljena u prestižnom stručnom časopisu The New England Jornal of Medicine utvrdila je efikasnost devetovalentne HPV vakcine od 83% u sprečavanju širenja infekcije kod žena koje nikada nisu došle u dodir sa virusom, ali samo 53% kod onih koje su prethodno imale kontakt sa njim.

Analizirajući nalaze 58 studija iz devet različitih zemalja o efektima HPV vakcine, istraživači su otkrili da je u oblastima sa visokom stopom imunizacije, kao što je Australija, gde je vakcina predviđena za sve dvanaestogodišnjake, stopa bolesti izazvanih HPV-om znatno pala.

Na tržištu dostupne tri vakcine

Postoji preko 100 tipova humanog papiloma virusa, od kojih njih 40-tak može da zarazi genitalno područje.  HPV virus je, po rečima stručnjaka, uzrok oko 97 odsto raka grlića materice. Na tržištu su trenutno dostupne bivalentna vakcina protiv HPV-a –Cervariks, četvorovalentna vakcina protiv HPV Gardasil, kao i nova devetovalnetna vakcina Gardasil 9, koja je odobrena od strane  ACIP —Advisory Committee on Immunization Practices  u februaru 2015. i efikasna je protiv HPV tipova 16,18, 6 i 11, kao i protiv pet dodatnih tipova, izazivača raka: HPV 31, 33, 45, 52 i 58.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *