Najčešća pitanja o pregledima dojki

Najčešća pitanja o pregledima dojki

Kako izgleda pregled dojki i koje vam sve dobrobiti pruža ukoliko ga radite na vreme- informisnje o tome jedan je od najjednostavnijih, a vrlo delotvornih načina da se motivišete na redovnu godišnju kontrolu.

Na taj način dajete sebi šansu da budete brži od bolesti, poruka je Genesis stručnjaka. U ovom tekstu donosimo odgovore na najčešća pitanja.

Na koji pregled dojki treba da se ode i kada?

  • Sa pregledima dojke treba početi oko 30. godine. Osim kliničkog pregleda podrazumeva se ultrazvučni pregled, jer zbog građe dojki on daje više informacija, dok se ženama nakon 40. godine savetuje mamografija na dve godine.
  • U određenim indikacijama savetuju se i magnetno rezonantna mamografija (MR), kao i biopsija. U bolnici Genesis postoji i mogućnost testiranja na BRCA 1 i 2 gene, kod žena koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu na rak dojke.

Čvorić na dojci – kada je vreme za uzbunu?

  • Može da bude reč o cistama, infekcijama ili benignim naslagama – fibroadenomi. U najvećem broju slučajeva te promene su bezazlene i uslovljene hormonskim promenama u toku ciklusa. Međutim, ukoliko žena napipa promenu u periodu 5 -15 dana menstrualnog ciklusa i ukoliko ta promena ne prolazi, tada treba obavezno da ode na pregled.

Mamografija – DA ili NE?

  • Najčešća predrasuda koju često čujemo je da je mamografija štetna i da može da izazove rak dojke, što je potpuno netačno. Direktna korist je u tome što neki tumori dojke mogu da se otkriju i vuzualizuju SAMO mamografskim pregledom i u njihovoj ranoj fazi kada je mogućnost izlečenja najveća.

U kom delu ciklusa je najbolje da se uradi pregled?

  • Ako niste u menopauzi, planirajte mamografiju između 5-15 dana ciklusa. Tada su vaše dojke manje bolne i osetljive na pritisak koji je neizbežan pri snimanju. Tokom ciklusa, trudnoće i dojenja nije preporučljivo da se radi ta vrsta pregleda.

Da li silikoni ometaju mamografiju?

  • Silikonski imlanti nikako NE predstavljaju kontraindikaciju za mamografski pregled. Žena sa implantima se pregleda kao i svaka druga, poštujući preporuke radiologa. Kod njih je moguće je u algoritam pregleda, pored UZ i mamografije, u određenom periodu uneti i pregled magnetnom rezonancom. Tokom mamografije ne može da dođe do rupture (curenja) silikona.

Zašto je pregled grudi važan tokom pripreme za VTO?

  • Važno je da svaka pacijentkinja u okviru pripreme za proces vantelesne oplodnje uradi i pregled grudi. Žene posle 40. godine života obavezno treba da urade baznu (prvu) mamografiju, a one mlađe ultrazvučni pregled. Isto se preporučuje i ženama koje su zbog procesa vantelesne oplodnje bile izložene dugotrajnoj upotrebi hormonske terapije, koja može da bude jedan od uzročnika problema.
  • Prema savremenim algoritmima mamografija treba da se uradi i pre bilo kakvih intervencija na dojkama, kao što su punkcije, biopsije ili hiruške intervencije.
  • Redovan godišnji pregled je važan za vaše zdravlje, to je vreme koje posvećujete sebi. Detaljnije o ultrazvučnom pregledu i mamografiji, koji se, ukoliko ih radite zajedno, smatraju najboljom preventivom raka dojke, detaljno možete da pročitate u ovom tekstu.
  • Dodatne informacije o slobodnim terminima možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *