Moj stil života- Milica Đokić: Budi sebi mera

Moj stil života- Milica Đokić: Budi sebi mera

– Svakog dana kroz glavu mi prođe pitanje: „Šta mi je sve ovo trebalo“?, pogotovo kada sam dugo van kuće ili radim na zahtevnim projektima, No, kad padnem odmah ustajem, očistim kolena i podignem glavu. Uvek prevladava odgovornost koja je jača od bilo kakvog problema i sve to me vodi, u novi projekat, nova osvajanja.

Ovako je započela razgovor za našu novu rubriku „Moj stil života“ Milica Đokić, Communications Manager  i tako nam na samo početku otkrila šta je njen recept za opstanak i uspeh u poslu, ali i dobro rešenje na brojne izazove sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Za sebe voli da kaže da nije od onih karijerista koji su imali plan za svaki korak, pustila je da se stvari dese, ali je bila svesna momenata koji su ključni i prilika koje ne treba ili treba propustiti.

Po završetku Karlovačke gimnazije je upisala Filološki fakultet u Novom Sadu, sa željom da bude profesorka engleskog jezika. Ipak, umesto za katedrom ili u prevodilačkoj službi obrela se u PR-u i marketingu.

Deceniju sigurno korača u PR-u i marketingu

U „Color Press Grupi“ počela je kao asistent urednice magazina „Bravacasa“ Tatjane Marić, da bi kasnije sa predsednikom kompanije Robertom Čobanom radila na izradi PR strategije kompanije i njenom pozicioniranju u javnosti.

S „Colorom Press Grupom“ sam odrastala i stasavala. Ponosna sam na sve naše uspehe i teško mi je kada rezultati izostanu, a znam koliko smo truda uložili. Na sreću, preovladavaju uspesi.

Malo ko zna da smo bili među prvima, koji su zaposlene vodili na tim bildinge, edukacije i organizovali im incentive. Nakon toga došli su i događaji, konferencije i razni festivali, priseća se Milica svojih početaka u svetu PR-a i marketinga, gde sigurno korača više od jedne decenije.

Ističe da nema poseban savet za mlade devojke koje danas počinju da se bave PR -om i marketingom, jer su sastojci uspeha uvek drugačiji, i dodaje da je važno da čovek prepozna svoje granice i njih ne prelazi.

– Rad, rad i samo rad, ako želite uspeh, bilo da je finansijski ili prepoznavanje od strane kolega i javnosti. Svaki zadatak treba obavljati sa istim žarom, odgovornost je osnov profesionalizma, a moja karijera se menjala i menja se i dalje, uslovljena socijalnim, tržišnim i tehnološkim razvojem.

Važno je biti u toku, shvatiti koliko malo znaš, a mnogo ne znaš, nadograđivati se, više slušati, a manje pričati (što je meni i dalje teško), ali trudim se, kaže Milica uz osmeh.

Kaže da ne bi mogla da se bavi nekim drugim poslom, možda jednog dana napravi salaš za uživanje negde između Novog Sada i Beograda, ali verovatno će se i tada baviti marketingom.

– Mediji su svakodnevni izazov, volim komunikaciju sa ljudima, poštujem kolege iz svih medija ali i dalje najviše volim miris print magazina i novina uopšte, obraćam pažnju i na sadržaj i na advertajzing, otkriva Milica.

Sin mi je centar sveta

Mama je petogodišnjeg dečaka i supruga uspešnog preduzetnika – koliko je teško uskladiti poslovne obaveze i porodični život, Milica kaže:

– Nije lako, ali je moguće. Moj sin Novak je postao prioritet i mislim da je to u redu. I ja sam to imala u svojoj porodici, podršku i nesebično vreme ukućana. Često ne odlazim na događaje, jer želim da budem sa njim, da ga okupam, da mu pričam priče i uspavam.

Suprug me podržava, jer je je svestan činjenice da bi moj mozak, ukoliko je besposlen, postao „đavolje igralište“.

Sa Milicom smo otvoreno razgovarali i o zdravom životu, za koga i kako su rezerervisani njenih „pet minuta“ van posla, iskušenjima modernog doba, ali i predrasudama u muško-ženskim odnosima.

S obzirom na to da je njen suprug 17 godina stariji od nje, pitali smo našu sagornica kako se ona nosi s tim da okolina uglavnom osuđuje parove između kojih je velika razlika u godinama i sumnja na neku korist kao motiv za takvu vezu.

– Primer supruga i mene govori u prilog tome da godine ne znače ništa kada je potomstvo u pitanju Imala sam 35 godina kada sam se udala i rodila dete. Na venčanju sam već bila u drugom stanju ali to nismo znali. Bili smo presrećni jer smo želeli dete. U partnerskom odnosu se razlika u godinama ponekad primećuje u temama koje nas zanimaju kao i u životnom ritmu, ali u našem slučaju mislim da je ritam više uslovljen poslovnim izazovima, a ne razlikom u godinama. Videćemo kako će biti u budućnosti, ističe Milica.

Za vedar i borbeni duh „krivac“ su koreni

To što uvek zrači pozitivnom energijom, što je srdačna, nasmejana, otkriva da duguje genetici. Kako kaže, držanje je nasledila od predaka Hercegovaca, a borbeni stav od bake Ličanke. Blagost duguje vojvođanskoj liniji. Na temu zdravog života, ishrane, i opuštanja Milica nam otkriva sledeće:

– Najviše slobodnog vremena provodim u kući sa suprugom i sinom i u parkiću sa komšijama i njihovom decom. Ponekad odem na masažu ili piće sa pijateljicama. Putovanja su mi najveća radost i to porodična, pa su to retki momenti tokom godine kada sam zaista opuštena.

Nažalost ne bavim se sportom. Imam sreću jer sam genetski solidno građena pa se ne vidi po meni. Volim da šetam, pa se neretko uputim sa Novog Beograda, gde živim, preko Brankovog mosta, do centra grada.

Smatra da preterano odricanje u bilo čemu, pa i hrani, nije dobra za ljude,  jer uvek imaju osećaj da im nešto fali. Kako kaže, srećom nije veliki ljubitelj slatkiša, te ni tri redovna obroka dnevno ne utiču na njenu kilažu. A prijateljima i porodicom se leči od stresa.

– Imam divne drugarice i one su moji psiholozi. Kada ste sigurni da vam je neko zaista prijatelj i da možete da mu poverite i najintimnije sumnje, situacije, lomove… sam razgovor će biti isceljujući.

Ako se šminkamo svakog dana, kontrolišimo i sopstveno zdravlje

Jednom godišnje uradi sve kontrolne pregle i smatra da svaka od nas mora za to uvek da pronađe vreme. U odabiru lekara najvažnija joj je preporuka, ali i energija i poverenje.

– Ako se tuširamo, oblačimo i šminkamo svaki dan, zašto da nam bude teško da jednom godišnje odemo i proverimo svoje organe. Sva kozmetika ima smisla samo ako smo zdravi.

Naša rubrika „Moj stil života“ bavi se i edukacijom mladih o očuvanju njihovog zdravlja, kao i ukazivanjem na probleme sa kojima se svakodnevno susreću.

Pitali smo Milicu kako je ona izlazila na kraj sa izazovima „ludih godina“ i šta kao društvo možemo da promenimo u vaspitanju naše dece,

– Drugaricama sam se najčešće poveravala, a kako sam sazrevala sve manje tajni sam imala pred majkom.

Važno je da budemo podrška mlađim generacijama i da ih iskrenošću i trpeljivošću motivišemo da liče na nas, ako je naš primer relevatan.

Stranputicom može svako da krene, tu ni čvrsta ruka ni strogi roditelji kod kojih se zna red, ne mogu da  budu garant za ličnost i ponašanje svoje dece. Ja sam blaga kao roditelj, ali imam granice i verujem u razgovor. Ne znači da sam u pravu.

Doktorka Crnogorac- sinonim za zdravo potomstvo

S obzirom na to da je imala priliku da se upozna i sarađuje sa našom doktorkom Zoricom Crnogorac pitamo kakav je utisak ostavila na nju i šta misli o njenim naporima na polju lečenja steriliteta.

Doktorku Crnogorac upoznala sam na koferenciji magazina „Lepota i zdravlje“, Pro femina i veoma mi je drago što smo produbili našu saradnju. Njen posao je izuzetno bitan i nadam se ća nastaviti da ga radi profesionlano i predano, kako bi što većem broju porodica omogućila ono što nam je svima kao naciji i društvu najvažnije – zdravo potomstvo.

Nažalost, sve više je parova koji se bore sa sterilitetom. Da li je ona imala takvo iskustvo u svojoj bliskoj okolini?

– Imala sam vrlo bliske prijatelje parove koji su se godinama borili sa sterilitetom. Govorile su mi, mahom žene, da su razočaranje i tuga koje osećate sve jače svakim novim neuspelim pokušajem. Žao mi je što i dalje svest nije evoluirala i što se i dalje krive isključivo žene za to.

U mojoj okolini nije bio taj slučaj, muškarci su istrajavali i bili podrška svojim ženama, što je za svaku pohvalu. Ni muškarcima u toj situaciji nije nimalo lako, ali oni ne pričaju o tome. Suviše je bolno.

Svako treba da pronađe lični recept

U osvrtu na savremene izazove sa kojima se susreću mladi ljudi, pre svega žene, kao što su potraga za idealnim partnerom, dobrim i plaćenim poslom, često opterećenim neizvesnošću i strahom od budućnosti olako se predaju i posustaju već na prvim preprekama.

– Naravno da je ekonomska situacija izuzetno bitna, ali setite se šta su vaši roditelji mahom imali, šta ste vi imali kao dete i opet vam ništa nije falilo. 3 generacije živele su u 60 kvadrata, a niko nije ostao gladan. Danas imamo previše opcija, mnogo ponuda i izmišljenih potreba i mislimo da sve treba da zadovoljimo.

Sami smo tražili, isto kao i emancipaciju žena, a sve češće je preispitujemo. Mislim da smo previše uloga zaigrale i da se sada same sa sobom borimo kako bismo ostale dosledne svakoj. Stub svake porodice je žena, ali ako slabimo noseće stubove nijedna konstrukcija neće opstati.

Na kraju zanimalo nas je koja je to rečenica, moto kojim se vodi kroz svakodnevnicu, koja je podseti na osnovni izbor i skrivene snage, a što bi bila i njena poruka mladim devojkama i ženama u Srbiji.

Svako mora da pronađe svoj lični recept i da bude sebi mera. Ukoliko nešto zaista želite, verovatno ne želite slučajno i treba da preduzmete sve što je u vašoj moći da to ostvarite.

Ukoliko se ni tada ne desi željeno, veoma je bitno prihvatanje i pronalaženje smisla i svrhe u drugim stvarima, jer ipak život nudi mnogo toga, bitan je ugao posmatranja, smatra Milica.

Sve informacije o slobodnim terminima za redovne ginekološke preglede, kao i o trenutnim akcijama, možete dobiti pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *