Akupunktura u procesu vantelesne oplodnje

Akupunktura u procesu vantelesne oplodnje

Postizanje najboljeg mogućeg zdravalja u celini, samim tim i nestanak simptoma koji su nam ključni problem. To je glavni cilj akupunkture, jedne od metoda takozvane holističke medicine i jedne od osnovnih tehnika Kineske medicine.

Akupunktura vam je od sada na raspolaganju i u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis, u okviru svih procesa, pa tako i tokom procesa vantelesne oplodnje.

Taj posao poveren je Gordani Petrović BScTCM MAcS, specijalisti tradicionalne Kineske medicine u oblasti akupunkture, uže specijalnosti u oblasti reproduktivne medicine i fertiliteta.

– Cilj je da se tokom terapije ustanove koreni poremećene ravnoteže u organizmu koji su doveli do manifestacije simptoma, poput poremećenog mesečnog ciklusa, izostanka ovulacije, slabe cirkulacije u reproduktivnim organima, bolnih menstruacija, sindroma policističnih jajnika i mnogih drugih simptomima, kao i da se oni otklone, čime se automatski i simptomi razrešavaju, kaže Gordana.

Akupunktura u procesu vantelesne oplodnje- na koji način pomaže

U zavisnosti od toga koji efekat treba da se postigne, a u skladu sa konstitucijom pacijenta, akupunktura se koristi za balansiranje hormonalnog sastava, normalizaciju mesečnog ciklusa, za redukciju eventualnih nus -pojava hormonalne terapije.

– Kod oba partnera, akupunktura pomaže kod redukcije stresa, s obzirom na njenu sposobnost da deluje na funkciju centralnog i perifernog nervnog sistema, balansirajući lučenje adrenalina i steroida sa lučenjem endorfina.

Kod muškog partnera može da se radi na opštem poboljšanju kvaliteta sperme i na boljoj pokretljivosti spermatozoida, mada to zahteva dužu i intenzivniju terapiju.

U kom delu procesa vantelesne oplodnje se preporučuje i u kom obimu

Akupunktura može da se primenjuje u svakom delu procesa vantelesne oplodnje, ali najbolje je da se ostavi dovoljno vremena za pripremu za VTO proces u trajanju od nekoliko nedelja, navodi Gordana.

– Ukoliko to nije moguće, preporučuje se minimum od 5 tretmana da bi se dalo vremena organizmu da se adaptira na novi energetski protok i za korekciju eventualnih simptoma debalansa tokom VTO.

Akupunktura može da se primenjuje svakog dana, ali standarna procedura je da se prati protokol koji je svakom pacijentu ponaosob prepisan. Svakako se preporučuje minimum od 1-2 tretmana pre aspiracije, jedan nakon aspiracije, jedan pre i posle embrio transfera i jedan tokom čekanja na test trudnoće.

akupnktura u procesu vtoZašto- šta ona tada podstiče

Prema Gordaninim rečima akupunktura je dokazano efikasna nakon aspiracije jajnih ćelija jer smanjuje efekat nus pojava nakon anestezije, ublažava bol, nadutost i generalnu nelagodnost nastalu usled ove procedure.

– Veoma važna i efikasna uloga je njena primena radi smanjenja nus pojava usled uzimanja lekova i terapije, naročito kada je u pitanju Clomid i Gonal-F.

Pre i posle embriotransfera akupunktura se koristi za poboljšanje prokrvljenosti i oksigenizacije materice, kao i za podršku implantacije embriona i samim tim utiče na bolje rezultate u ostvarivanju trudnoće. Takođe, terapija povoljno utiče i na redukciju stresa koji prati proceduru, a naročito u periodu iščekivanja testa trudnoće posle svih završenih terapija.

Tretman je temeljan, bezbolan i relaksirajući. Nakon uzimanja detaljne anamneze i sticanja uvida u trenutno zdravstveno stanje pacijenta sledi tretman ubadanja iglica. On je bezbolan, javljaju se samo senzacije toline u predelu koji se tretira. Čitav tretman traje oko 40 minuta, s tim da za prvi dolazak treba da se izdvoji bar 60 minuta, navodi Gordana.

Niste “nemoćni” tokom procesa vantelesne oplodnje

Gordana kaže da u Kineskoj medicini nema neobjašnjenih uzroka smanjenog fertiliteta. To što nešto nije moguće klinički da se utvrdi konvencionalnom medicinom, ne znači da uzroci ne mogu da budu razjašnjeni.

– Utvrđeno je da je za smanjeni fertilitet odgovorno mnogo faktora, od genetskih predispozicija do načina života i ishrane. Akupunktura otvara mnogo novih mogućnosti za poboljšanje opšteg zdravlja, imuniteta pa i fertiliteta i moj je pristup da se o svemu mora voditi računa, a ne samo o izdvojenim simptomima.

Kao deo specifičnosti njenog pristupa Gordana navodi pre svega važnost podeljene odgovornosti za uspešnost tretmana, između lekara i pacijenta.

– Od prvog tretmana možemo da utvrdimo tačno šta treba eventualno da se promeni u životnim navikama, načinu ishrane i za smanjenje stresa. To je veoma važna komponenta s obzirom na to da veoma često pacijent mora da preuzme odgovornost i napravi korenite promene u svom načinu razmišljanja u odnosu na navedeno, kao i u pristipu svom fertilitetu i planiranju porodice.

Sve navedeno dodatno ukazuje i na važnost kontinuiranog tretmana, a još jedna specifičnost Gordaninog pristupa je da kontakt sa pacijentima ne prekida time što je tretman u ordinaciji završen. To je, kako navodi, samo početak.

Dodatne informacije o tretmanu akupunkture, kao i o slobodnim terminima, možete da saznate pozivom na broj 021 382 8887, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *