Jednodnevna hirurgija – rešenje za bolje iskustvo pacijenata

Jednodnevna hirurgija – rešenje za bolje iskustvo pacijenata

Prateći i primenjujući savremene dijagnostičko-terapijske trendove u oblasti ginekologijie i akušerstva, težimo tome da bolest otkrijemo u početnoj fazi, a da u lečenju koristimo minimalno invazivne hirurške procedure, koncept poznatiji kao- jednodnevna hirurgija. Razlozi za to su brojni, a svi se svode na dobiti za pacijenta.

O tome razgovaramo sa našim prof. dr Srđanom Đurđevićem, specijalistom ginekologije i akušerstva, načelnikom odeljenja operativne ginekologije.

Šta predstavlja koncept „jednodnevne hirurgije“ ili „One day surgery“ ?

-Trendovi u savremenoj medicini uopšte obuhvataju prevenciju, ranu detekciju, direktnu vizualizaciju promene, preciznu patohistološku analizu i primenu minimalno-invazivnih i endoskopskih hirurških postupaka u lečenju.

Ne treba zaboraviti „ekonomski momenat“, koji je direktno uključen u ovaj koncept, pa se teži da se skrining i preventivnim pregledima bolest otkrije u početnoj fazi i brzo leči minimalno agresivnim hirurškim postupcima.

U skladu sa savremenim pristupom i u oblasti ginekologije preovlađuje trend da se hiruške intervencije izvode minimalno-invazivnim i endoskopskim metodama, navodi prof. dr Srđan Đurđević

Prema njegovim rečima, jednodnevna hirurgija ili „One day surgery“ obuhvata primenu minimalno-invazivnih, komfornih, pouzdanih i vremenski kratkotrajnih metoda koje se sprovode u toku jednog dana boravka u bolnici (24 h) sa ciljem da se uštedi vreme, skrati i ubrza oporavak pacijenta u uobičajene normalne aktivnosti sa brzim povratkom na posao.

Koja se oboljenja i stanja mogu izvoditi ovim tehnikama?

U specijalnoj ginekološkoj bolnici “Genesis“, prema rečima našeg sagovornika, jednodnevna hirurgija, odnosno minimalno-invazivne hirurške tehnike uz poštovanje koncepta „One day surgery“, mogu da se izvode:

  • Laparoskopska i histeroskopska (endoskopska) dijagnostika bračne neplodnosti
  • Laparoskospke operacije dobroćudnih cističnih tumora jajnika i jajovoda, vanmaterične trudnoće, mioma, laparoskopska dijagnostika bolnih stanja u karlici
  • Histeroskopske operacije koje uključuju pregled materične duplje, uklanjanje priraslica (tzv.sinehija), polipa, mioma, septuma (pregrada) iz materične duplje, dijagnostika karcinoma endometrijuma i dr.
  • Elektroekscizija omčicom (LEETZ LOOP) prekanceroznih (CIN) i drugih promena na grliću materice, Lup “elektrokonizacija“ grlića materice, uklanjanje genitalnih bradavica (condyloma)
  • Kozmetske i estetske operacije na spoljnim genitalnim organima žene, korekcija veličine stidnih usana
  • Plasiranje sintetskih polipropilenskih trakica ispod srednjeg dela uretre (TOT,TVT) u lečenju stres urinarne inkontinencije kod žena

U čemu se ogledaju prednosti primene minimalno-invazivnih hirurških postupaka koji se sprovode u takozvanoj „ jednodnevnoj hirurgiji“?

  • Rezovi su znatno manji od onih koji se koriste u klasičnoj hirurgiji
  • Smanjeno vreme trajanja i ležanja u bolnici posle operacije
  • Umanjen je rizik od pojave infekcija i komplikacija
  • Većina ovih procedura je bezbolna ili sa kratoktrajnim i minimalnim bolom posle operacije koji se uspešno kupira analgeticima
  • Brži oporavak i vraćanje uobičajenim aktivnostima
  • Odličan kozmetski i estetski efekat, smanjeni ožiljci od operacije
  • Manji ukupni troškovi lečenja

Da li svi pacijenti kandidati za ove vrste operacija ?

-U obzir se moraju uzeti specifičnosti bolesti ili stanja zbog kojeg se preduzima određena intervencija, prethodne operacije, kao postojanje ozbiljne narušenosti zdravstvenog stanja pacijenta prisustvom udruženih hroničnih oboljenja tzv. komorbiditeta (teška srčana i plućna, ekstremna gojaznost i dr.) Samo Vi i Vaš hirurg možete da odlučite o najboljoj hirurškoj tehnici za Vaše stanje, zaključuje prof.dr Srđan Đurđević.

Retke komplikacije

-Svaka, pa i vremenski kratkotrajna, minimalno-invazivna i jednostavna hirurška intervencija nosi sa sobom rizik komplikacija koje su u ovim slučajevima retke, ali, ipak moguće i sa njima treba upoznati pacijeta pre intervencije ili operacije. Pacijent se tokom intervencije nalazi u regionalnoj ili kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji, a boravak u bolnici ne traje duže od jednog dana, objašnjava doktor Đurđević.

Sva pitanja u vezi sa minalno invazivnom hirurgijom ili “One day surgery“ možete da postavite Genesis operativnom timu koji predvodi naš eminentni stručnjak prof. dr Srđan Đurđević, specijalista ginekologije i akušerstva, načelnik odeljenja operativne ginekologije na mejl: bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *