Jedna zaista posebna priča iz naše bolnice: izdržala četiri operacije, pobedila rak i postala majka

Jedna zaista posebna priča iz naše bolnice: izdržala četiri operacije, pobedila rak i postala majka

Pacijentkinja Z.P. pre više od 30 godina, u ranoj mladosti kad joj je bilo samo 15 godina, obolela je od malignog tumora mišića materice – sarkoma. Ali, uspela je pobedi tu opaku bolest i postane mama, čak dva puta.

Ovo je njena priča

-Imala je 12 meseci neuredna krvarenja, a da niko nije znao šta je u pitanju. Jedne subote, kao hitan slučaj sa znacima anemije i obilnim krvarenjem primljena je u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gde su doktori urgentnom operacijom odstranili tumor iz materice. Na osnovu patohistološkog pregleda ispostavilo da je zloćudni tumor mišićnog tkiva materice – sarkom,  započinje priču naš prof. dr Srđan Đurđević o ovom zaista neverovatnom slučaju.

Prema tadašnjim znanjima i iskustvima naših lekara jedino rešenje je, kako navodi profesor Đurđević, bila ponovna operacija sa uklanjanjem materice i jajnika i dopunska primena citostatika.

Spas za svoju bolest potražila i u Americi

-Međutim, zahvaljujući njenoj tetki koja je doktorica i dobrim ljudima Srpske pravoslavne crkve, Z.P. odlazi u „MD Anderson“ bolnicu u Hjustonu – SAD, gde su doktori potvrdili da se radi o mešovitom tipu sarkoma materice sa „rabdomio i adeno komponentom“, i predložili su u cilju lečenja dopunsku citostatsku terapiju u trajanju od 12 meseci, priseća se profesor Đurđević.

Naša pacijentkinja se vraća u Novi Sad, prekida školovanje i prima propisanu terapiju. Iza toga svake godine u znak zahvalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi organizuje skup i ručak u ženskom manastiru Beočin posvećenom Vaznesenju gospoda Isusa Hrista.

izdržala 4 operacije, pobedila rak i postala majka

Slika iz Manastira Beočin posvećenom Vaznesenju Hristovom iz 1999 godine: Z.P. i sin prof. dr Đurevića, Luka

Međutim, posle 2 godine od operacije i citostatika doktori iz Amerike su ipak predložili da se ukloni materica  a to znači i nemogućnost rađanja. Tada na scenu stupa naš dr Đurđević koji predlaže da se u SAD-u uradi prvo dijagnostička laparoskopska i histeroskopska operacija, uzmu isečci sa površine i iz unutrašnjosti duplje materice pa ako se potvrdi povratak tumora tek tada da se ponovnom operacijom ukloni materica. Na svu sreću nalazi su bili uredni i naša Z.P. se vratila sretna u zemlju.

Dvostruka trudnoća uprkos kanceru

Dr Đurđević joj tada savetuje da ostvari trudnoću i da će se tek o njenom slučaju pričati.

– Bio je to 9-ti slučaj u čitavom svetu da je kod sarkoma materice uklonjen tumor, a ostavljena materica i jajnici. I čudo se zaista dogodilo, naša Z.P. ostaje trudna i carskim rezom rađa prvo jednog, a zatim i drugog dečaka koji su sada veliki momci i imaju 10 i 6 godina.

Njen slučaj je publikovan kao prikaz slučaja u stručnom medicinskom časopisu 2012 godine: “Pregnancy and delivery after conservative management of the uterine rhabdomyosarcomatous adenosarcoma in adolescence – Case report. HealthMED, Vol.6, No 4, 2012 : 1464-6“ navodi doktor Đurđević.

Četvrta operacija uspešno obavljena u Genesis-u

Ako ste mislili da je tu kraj priči – niste u pravu. Naša Z.P. dolazi na jedan od kontrolnih pregleda sada u Specijalnu ginekološku bolnicu Genesis, gde joj se dijagnostikuje prisustvo cističnog tumora na levom jajniku i predlaže operacija, četvrta po redu.

-Zbog pandemije COVID-19 operacija je odložena za 2021. godinu i sprovedena je u februaru ove godine. I ova, 4-ta po redu operacija sa uklanjanjem promena na jajniku, oslobađanjem priraslica od prethodnih operacija i očuvanjem materice i hormonske funkcije drugog jajnika protekla je uredno, a Z.P. je četvrtog postoperativnog dana u dobrom opštem stanju puštena iz bolnice. Patohistološki Ph-nalaz potvrdio je dobroćudan nalaz – endometriozu jajnika, navodi profesor Đurđević.

Izdržala četiri operacije, pobedila rak i postala majka

Operativni tim bolnice Genesis

Profesor Đurđević prati me od moje 15-te godine, od samog početka moje borbe. Teško je naći reči kojima bih pokazala koliko mi to znači. Jer on nije vodio računa samo o medicinskom delu mog iskustva, nego i o čitavom mom životnom kontekstu, o meni. Njegove odluke usmerile su moj život u drugom pravcu, kvalitetnijem, sadržajnijem, jer nisam očuvala samo zdravlje, nego sam, zahvaljujući njima danas i dvostruka mama. U tim momentima, kada smo moja porodica i ja razmišljali samo o tome da budem zdrava, on nam je ulivao nadu i činio svojim znanjem da se to i ostvari. On nije samo odličan stručnjak, nego i dobar čovek.

Zašto je ispričana ova priča?

Zato što je iz života, o hrabroj ženi koja je izdržala 4 operacije, dugotrajno lečenje citostaticima, pobedila opaku bolest – sarkom materice i nakon toga postala mama.

-Ona je sve to ostvarila zahvaljujući dobrim stručnjacima i lekara pre svega iz naše zemlje, ali i Amerike – koji su je stručno lečili. I dalje se bori sa svojom sudbinom i živi život pun optimizma za svoju decu i porodicu. I nadamo se da je ova kratka priča o ginekološkim operacijama naše Z.P. ispričana do kraja u bolnici  Genesis, napominje prof.dr Srđan Đurđević.

Dodatne informacije o operativnom programu u bolnici Genesis, kao i sva vaša pitanja možete da pošaljete profesoru i Genesis timu na mejl bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *