Insulinska rezistencija- šta sve treba da znate

Insulinska rezistencija- šta sve treba da znate

  1. avgust 2021.

Insulinska rezistencija je poremećaj u kojem ćelije ne reaguju normalno hormon insulin. Ovaj poremećaj se javlja u svim starosnim dobima i podjednako pogađa oba pola. Zbog češće učestalosti kod starijih i gojaznih pacijenata prisutno je pogrešno mišljenje da mršava i mlade osobe ne mogu da oboljevaju.

Šta je to insulinska rezistencija, kako utiče na moje zdravlje i plodnost? Da li pogađa i muškarce? Kako je prepoznati i kako se leči?

Na vaša pitanja odgovara prof. dr Artur Bjelica, specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista endokrinologije i stručni konsultant u bolnici „Genesis“.

RIZICI

– Mnogo je potencijalnih uzroka rezistencije na insulin, a osnovni proces još nije u potpunosti rastumačen. Faktori rizika uključuju gojaznost, nedovoljnu fizičku aktivnost, način života, genetske faktore kao i različita zdravstvena stanja.

Često se javlja sa drugim poremećajima koje karakterišu metaboličke nepravilnosti, hipertenzija, displipidemija, centralni tip gojaznosti, nepravilnosti koagulacije krvi koji mogu da prouzrokuju povećan nivou mokraćnih kiselina u krvi, navodi prof. dr Artur Bjelica.

On dodaje da sve ove nepravilnosti stvaraju metaboličko okruženje koje povećava rizik od aterosklerotičnih promena a samim tim moždanog i srčanog udara, kao i bubrežne insuficijencije.

– Prisustvo sindroma insulinske rezistencije je važno, jer ovo stanje prethodi i konačno napreduje do dijebatesa tipa 2. Sindrom insulinske rezistencije nije jedinstvena klinička slika bolesti već metabolički milje u kojem su prisutni brojni kardiovaskularni faktori rizika i koji međusobno deluju u pravcu povećanog rizika za zdravlje. Vrlo je važno istaći da se insulinske rezistencije kod žena povezuje sa postojanjem policističnih jajnika koji nose druge sindrome i smanjenje plodnosti zbog retkih ili potpunog izostanka ovulacije, objašanjava prof.dr Bjelica.

Simptomi insulinske rezistencije

Postojanje insulinske rezistencije se može pretpostaviti po nekim simptomima, kao što su:

  • pojačan osećaj gladi,
  • povećana želja za unosom ugljenih hidrata;
  • lako i brzo dobijanje na telesnoj težini uz teško mršavljenje sa posledičnom pojavom gojaznosti koja specifično fokusirana u najvećem broju slučajeva u abdominalnom predelu ( struk, stomak, zadnjica);
  • manjak energije;
  • hronični umor, pospanost i zevanje nakon obroka;
  • slabija koncetracija;
  • bezvoljnost i zaboravnost.

Kako insulinska rezistencija utiče na plodnost

-Kod žena je povezana sa sindromom policističnih jajnika kod kojih može dovesti do disbalansa hormona i to – folikulostimulirajućeg (FSH) i lutinizirajućeg hormona (LH), kao i estrogena i progestorana. Kao posledica se javlja stanje sa poremećenim nivoom testosterona i izostankom ovulacije, a samim tim nemogućnošću da se zatrudni. Ako do trudnoće dođe, povećan je rizik od nastanka trudničkog dijabetesa koji nosi brojne posledice po tok i ishod trudnoće.

Kod muškaraca povećava se rizik od postojanja slabije pokretljivosti spermatozoida, kao i smanjenja njihovog ukupnog broja uz postojanje povećane stope DNK fragmentacije spermatozoida, pojašnjava prof.dr Artur Bjelica.

Dijagnoza

Postavljanje dijagnoze sindroma insulinske rezistencije, pored uočavanja kliničkih posledica koje ovaj sindrom daje zasniva se , pre svega, na laboratorijkom testiranju, merenju nivoa šećera i insulina u krvi, kao i OGIT testa (test tolerancije na glukozu).

Lečenje

-Tretman insulinske rezistencije je kompleksan i bazira se na promeni životnog stila, što podrazumeva redovnu fizičku aktivnost, zdravu i balansiranu ishranu, postizanje i održavanje adekvatne telesne težine.  Često se savetuje primena suplemenata iz grupe inozitola, a u brojnim slučajevima se uključuje medikamentozna terapija u vidu insulinskih senzitajzera (lekova koji povećavaju osetljivost na insulin), zaključuje prof. dr Artur Bjelica.

Za sva pitanja u vezi sa temom smo vam na raspolaganju putem mejla bolnica@genesis.rs ili odaberite svoj termin za konsultacije sa stručnjacima Genesis tima pozivom na + 381 21 382 8887.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *