Moj stil života- Ksenija Jovanović: čuvajte trenutke, ne stvari

Moj stil života- Ksenija Jovanović: čuvajte trenutke, ne stvari

U nastojanju da motivišemo na preventivne preglede i očuvanje zdravlja, u određenim mesecima nudimo pakete pregleda po povoljnijim cenama. S obzirom na interesovanje, uviđamo da to ulazi u vaše kalendare zdravlja i s ponosom zaključujemo- akcija u Genesisu postala je prepoznatljiva.

Na redovnom godišnjem pregledu grudi, u mesecu prevencije, poverenje našoj bolnici i dr Viktoriji Vučaj Ćirilović, specijalisti radiologije, supspecijalisti onkologije ukazala je i Ksenija Jovanović, poznato lice Radio televizije Vojvodine.

„To je naša Ksenija“

Novinarstvom je počela da se bavi na radiju kao član Omladinske redakcije Radio Novog Sada, još u tinejdžerskim danima. Da će to biti deo njenog opredeljenja shvatila je i ona i svi koji su je slušali još tokom rada na radijskoj emisiji Zdravo devojčice, zdravo dečaci u prvom razredu osnovne škole, na Prvom programu Radio Novog Sada.

– Sa 19 godina počela sam da radim na trećem programu Televizije Novi Sad, a kasnije na NS plus programu, da bih potom karijeru definitivno zaokružila na tada najslušanijoj radio stanici, Radio Stotki u uredničkom i voditeljskom timu punih deset godina.

Karijeru je potom nastavila na Televiziji Novi Sad, danas Radio televiziji Vojvodine, na mestu urednice i voditeljke nedeljnog popodneva Mustre.

Studirala je engleski i književnost, a završila i menadžment u turizmu. San joj je, kaže, bio književno prevođenje, ali su je mediji odveli na drugu stranu. Nikada se nije pokajala, a jedna od najlepših povratnih informacija joj je kada na raznim mestima, u susretu sa ljudima, čuje- to je naša Ksenija.

Dobri rituali lek za stresnu svakodnevicu

Od svih pravila i recepata za zdrav život Ksenija, kada god okolnosti to dozvole, šeta na svežem vazduhu. To podrazumeva brzo hodanje u prirodnom ambijentu, najčešće sama, gde u prirodi i na čistom vazduhu dovede misli u red, a veruje i organizam.

– Shvatila sam da mi brze šetnje izuzetno prijaju. Pokušavam, pogotovo u ovim godinama, da obraćam pažnju na to šta jedem, kako i koliko.

Ali potpuno po principu onoga što mi prija. Ne idem u krajnosti, ali nastojim da na tanjiru što ćešće spojim zdrave namirnice, kaže Ksenija.

Veruje da je otkrićem 5 Tibetanaca svoje psihofizičko stanje dovela u balans. Uz to, važni su joj svakodnevni rituali.

Volim da završim dan čašom domaćeg vina, dobrom knjigom i osmehom. To je moj recept protiv stresne svakodnevice. Sigurna sam da odluka da nikad ne jedem posle 20 časova značajno doprinosi i kvaliteetu sna i života generalno.

Porodica najvažnija baza

Uz dvoje pubertetlija vreme koje izdvoji samo za sebe je minimalno, ali ono koje provodi sa njima joj je takođe dragoceno, utiče, kaže, na njen odnos prema životu i čini je mladom.

– Definitivno nisam tradicionalna mama. Čini mi se da je baš zbog te doze infantilnosti koju ću imati i u poznim godinama, naš odnos interakcija. Mnogo toga iskustveno uče oni od mene, a tako rado i ja prihvatam od njih, kao milenijumske generacije, koja je zaista drugačija od svih prethodnih.

Posvećenost ljudima koji su na neki način deo tebe, a većim delom deo svoji, uz spoznaju šta znači bezuslovna ljubav, same po sebi oplemenjuju život svake žene koja deli radost majčinstva, smatra Ksenija.

Idealan vid „punjenja baterija“ za nju je odlazak na putovanja koja podrazumevaju veliko plavetnilo.

– Jutarnje ili još bolje večernje plivanje sada prave, odrasle ekipe, kada postoji samo zalazak sunca, more i mi, za mene je životno neprocenjiv, samim tim i zdravstveno. Volela bih da tih trenutaka bude u životu što više. Kakav je način života koji vodim, možda najbolje pokazuje slogan koji sam videla upravo letos na putovanju: Čuvajte trenutke, ne stvari.

Redovni pregledi obavezni

Od rođenja dece na svoje zdravlje gleda potpuno drugačije. Uz to, dva porođaja u bliskom razmaku i u godinama posle 30- te, uticale su nepovoljno na njen metabolizam.

– Odgovornost da sam ja nečija mama, ali i uvid koliko je malo potrebno da se zdravlje ozbiljno naruši ukoliko ne obraćamo pažnju na signale koje nam organizam šalje, dovele su do toga da su redovni pregledi za mene obavezni. Niko zdrav ne želi da ide kod lekara, ali kontrole su, po mom mišljenju, odgovornost prema sebi i prema porodici.

Kao mala, s obzirom na to da je alergična na penicilin, imala je angine koje su se nekoliko puta završavale upalama pluća, pa su joj bolničke sobe u trajnom, ne lepom sećanju. Zato je, kaže, dosta rano naučila da se sa bolešću treba suočiti, izdržati je i prihvatiti, jer je to jedini put do izlečenja.

Ne treba zanemarivati signale koje nam telo šalje, čekati da stvari izmaknu kontroli. Izuzeno poštujem ljude koji svoje vreme i odgovornost koriste da obave detaljne rutinske preglede, a smatram da je u krajnjem slučaju to i društveno odgovorno.

Dovesti s(v)e u sklad

Najveće blago i privilegija je da radiš ono što voliš, kaže Ksena i dodaje najviše zbog toga što kroz razgovor sa izuzenim ljudima i slušajući njihova životna iskustva obogaćuje i svoje.

Vrlo često joj se desi da u životnim situacijama citira neke od sagovornika koje je upoznala radeći novinarski posao.

– Radeći Mustre i razmišljajući o životnim mustrama često sam razmišljala o ključnoj rečenici kojom bih i sama rekla sve.

Setim se da sam kao dete gledala dokumentarnu emisijiu sa dečakom vunder kindom koji je pričao o svojim načelima života. Na pitanje šta je za nega najvažnije rekao je- biti umeren u svemu.

Svi mi znamo svoje granice, isto tako dobro znamo i kada ih prelazimo. Potruditi se da ih dovedemo u sklad, po meni je ključ lične sreće, zaključuje Ksenija.

Književno prevođenje pored mora bio je njen san. S obzirom na sve lepe priče koje ima, želimo joj da i taj san ostvari- njihovim prevođenjem među korice svoje knjige.

Dodatne informacije o trenutnim akcijama, kada je o preventivnim pregledima reč, možete da dobijete pozivom na 021 549 444, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *