Međunarodni dan medicinskih sestara- svoj poziv nikada ne bismo menjale

Međunarodni dan medicinskih sestara- svoj poziv nikada ne bismo menjale

– Kada je došao momenat da biram profesiju, dvoumljenja nije bilo, isključivo sam želela da to bude medicinska struka. Na ginekološko akušerskom smeru završila sam sticajem okolnosti, ali nakon prve praktične nastave, a pogotovo posle prvog prisustva porođaju, bila sam sigurna, tome želim da posvetim život.

Tako o svom pozivu govori Slavica Jakić, glavna medicinska sestra Specijalne ginekološke bolnice „Genesis“ Novi Sad. Već 12 godina vodi je isti motiv, da pomogne drugima, da usreći ljude oko sebe. Uz empatiju i dobro poznavanje medicinskih procedura, neophodne osobine svake medicinske sestre su i spremnost na stalno usavršavanje, dobar kontakt sa pacijentom i- osmeh, smatra Slavica.

– Sve me je interesovalo, želela sam što više da naučim i da budem još bolja. Vrlo brzo sam samostalno vodila smenu na odseku. Često se dešavalo, a naročito noću, da samo brze i precizne reakcije budu odlučujuće za stanje pacijenta. Upravo to me je naučilo da se spremim za različite situacije sa kojima se u ovom poslu svakodnevno susrećemo. I upravo zato je važno stalno bogaćenje iskustava.

Na tom putu veoma je, kaže Slavica, važna i podrška starijih kolega koji mlade sestre uvode u posao. Smatra da je imala veliku sreću da joj odmah nakon završene srednje škole u bolnici u kojoj je počela da radi glavna sestra bude oslonac u svim izazovima, od samog posla, pa do komunikacije sa koleginicama, lekarima i pacijentima. Danas nastoji da se isto tako postavi prema 12 sestara sa kojima radi u bolnici Genesis.

– To što sam deo Genesis tima daje mi priliku da znanje koje sam godinama predano sticala koristim na najhumaniji način, da pomažem u stvaranju novih života. Nastojim, takođe, da budem podrška koleginicama kakvu sam i sama imala. Zajedno, timski i odgovorno brinemo o svakom pojedincu koji je ušao u našu kuću i zato je važno da imamo dobar sistem. Rezultati koje postižemo i zadovoljstvo pacijenata koji nam ukazuju poverenje ukazuju da smo na dobrom putu.

Da je tako slaže se Petra Bolić, medicinska sestra koja je u bolnici Genesis već 10 godina.

– Kada voliš svoj posao, ništa ti ne pada teško, već te upravo vuče da uvek učiš, da stekneš nova saznanja i tu dragocenu priliku mi ovde imamo. Činjenica da pomažem parovima u ostvarenju za njih najveće želje, da postanu roditelji me ispunjava i čini ponosnom. I da se ponovo rodim, bila bih medicinska sestra, ne mogu da zamislim da radim nešto drugo, kaže Petra.

Kada razmišljam o svom poslu, nasmejana sam i mislim da to sve govori, podelila je sa nama utiske i sestra Ivana Knežević.

– Od prvog dana jednako se radujem svakog pozitivnoj beti, lepim vestima koje su kruna našeg rada, ali smo podrška i onima koji na tom putu nailaze na prepreke. Genesis mi je pružio tu prelepu mogućnost da budem deo tako važnog procesa, ali i deo jednog dobrog tima. Učimo kroz svakodnevne izazove, kroz nove situacije, kao i jedni od drugih.

Privilegija je biti uz ljude koji se bore za potomstvo, ljude koji ostvaruju svoj možda i životni san, nadovezuje se Slavica i ističe kako sa parovima sve faze, od prve konsultacije, preko kompletnog procesa, sve prolaze u isto vreme i profesionalno i emotivno, a što dodatno govori o njihovoj posvećenosti.

Sve tri saglasne su, poziv medicinske sestre nikada ne bi menjale za drugi. I svakog 12. maja, na Međunarodni dan medicinskih sestara, uvek su iznova ponosne na svoj izbor, na doprinos struci koji daju i koji smatraju obavezom koju je još davnih dana postavila Florens Najtingel.

2 komentara

    Emina says:

    Sve sestre su divne,ali uvek nam neko više „priraste k srcu“.Maja Đijatović, Ivana Knežević i Slavica Jakić i u najvećoj gužvi imaju vremena za sve. Pošto je dan sestrica, morala da ih pomenem.

    Duška says:

    Koleginica Petra Bolić je jedno divno stvorenje…mnogi zdravstveni radnici bi trebali da se ugledaju na nju…meni je ostala u jako lijepom sjecanju.Uvjek nasmijana pozitivna.

Ostavite odgovor