Moj stil života: Sanja Marinković –  Trudite se da „krojite“ život po meri svojih želja, a ne tuđih

Moj stil života: Sanja Marinković –  Trudite se da „krojite“ život po meri svojih želja, a ne tuđih

Novinarstvo je od malih nogu bilo njena najveća želja, koja joj se u studentskim danima na njeno veliko zadovoljstvo i ostvarila. U početku kao hobi, a kasnije i kao životni poziv u kome i danas posle dve decenije uživa sa istim žarom – Sanja Marinković, poznato TV lice i autorka emisije „Magazin In“.

– Ekonomija, književnost, jezici, sport, balet su bili moji nesuđeni talenti i moguće profesionalno opredeljenje, ali s obzirom na moj temperament, avanturistički duh i radoznalost ne i segmenti koji su mi ulepšavali život.Televizija i novinarstvo su uspeli da sve to objedine i zato su i postali moja najveća strast, otkriva poznata voditeljka.

Moja mera sreće

Sa Sanjom smo razgovarali u trenutku kada je promovisala svoju novu knjigu „Moja mera sreće“.

Reč je o svojevrsnom vodiču za rešavanje svakodnevnih dilema.

U njemu naša sagovornica iskreno, emotivno, kao i u razgovoru za našu rubriku „Moj stil života“ iznosi svoja lična iskustva i citira poznate goste iz emisije „Magazin In“, pokušavajući da odgovori na pitanje kako živeti po meri svojih želja, a ne tuđih?

Prestanite da slušate svoje rođake, komšinice i zlurade koleginice i prihvatate svoju dnevnu dozu gorčine.

Stavovi ličnosti iz javnog života koje je publika mogla da čuje poslednjih sedamnaest godina u mojoj emisiji bili su mi inspracija da napišem šta sam ja naučila iz njihovog iskustva.

Aplauzi, nagrade i pohvale ne znače ništa u odnosu na ono šta se dešava za našim trpezarijskim stolom ili u spavaćoj sobi je rečenica koja je za većinu nas jedina mera sreće u životu i u poslu.

Verujem da će i čitateljkama ova knjiga pomoći da to nauče – kaže Sanja i dodaje da je svaka promena dobra ukoliko je reč o vašoj odluci da to učinite bilo da menjate frizuru, partnera, posao ili doktora.

I promene su „vetar u leđa“

Sa Sanjom smo razgovarali iz ugla novinarke, zaposlene žene, majke o njenim receptu za opstanak i uspeh u poslu, ali i dobrim rešenjima na brojne izazove sa kojima se svakodnevno susrećemo.

–  Upornost, požrtvovanost, entuzijazam i vredan rad su po meni „začini“ koji čine da u poslu pronađete svoju meru sreće. Mislim da je to najlepši primer svim devojkama koje vole televiziju i žele da traju, a to nije ni malo lako.

Promene su mi u životu davale „vetar u leđa“, možda i zato što sam ih pametno birala. Nisam žena trenutka, ističe voditeljka.

Zdravo se hranim, nisam rob dijeta

Stihovi čuvene pesme ‘Imam svoj mali svet i oko njega kineski zid“ najbolje opisuju Sanjin odnos prema predrasudama o voditeljka i novinarkama, poput one da nisu baš dobar primer mladim devojkama, jer zarad dobre linije i lepšeg slikanja na TV se izgladnjuju do iznemoglosti.

– Život javnih ličnosti zaista je nekada kao javni wc, svi misle da je ulaz slobodan, te da su i slobodni da čine šta im je volja. Iskreno, sebi sam najveći kritičar, a okolini dozvoljavam da ima svoj stav i dokle god nisu ravnodušni znači da ih intrigirate i da će gledati ono što radite. Nikada nisam gladovala, samo verujem u tezu da je hrana lek i trudim se da u svoj organizam ne unosim „otrove“ koji štete zdravlju.

Sportom, putovanjima i druženjem sa sinom leči stres

U profesiji je koja je dosta stresna, kratki su rokovi, novi projekti, te pitamo Sanju kako se ona „bori“ sa stresom i raznim izaovima današnjice.

–   Sport, putovanja, uživanje sa mojim sinom, porodicom i prijateljima čine moj život lepšim. Još samo to spavanje da bude na vreme i da mirnije glave utonem u san i sve će biti po meri mojih želja.

Samo zdrava žena je srećna žena

Kako se naša rubrika „Moj stil života“  bavi i podsticanjem i žena i muškaraca, a posebno mladih da redovno odlaze na preventivne preglede i kontrole svog zdravlja, poznata voditeljka otrkiva da nije baš „disciplivana“ po tom pitanju, iako u svojoj emisiji stalno apeluje na žene da se na vreme posvete sebi.

– Ne sećam se kada sam poslednji put bila na redovnim ili rutinskim pregledima. Na moju sreću nisam imala neku potrebu u poslednje vreme. Znam da šteti organizmu, ali ja sam temperature, viruse i grip uglavnom preležala snimajući emisije u studiju.

Edukacija dr Crnogorac za pohvalu

Pitali smo Sanju i zašto u Srbiji i dalje postoji stid, strah od odlaska god ginekologa, psihijatra onkologa, i zašto smo morali zakon da uredimo da preventivni pregledi postanu obavezni.

– Razgovarajući sa ženama u studiju,  ali i sa damama u mojoj publici koja dolazi iz čitavog regiona strahova i strepnji od tih stručnjaka ima sve manje. Gotovo da svaka druga dama koju poznajem ima svog terapeuta, ginekologa, oftamologa, dermatologa i o tome otvoreno priča.

Nažalost, ima i žena koje će pre poslednji dinar odvojiti za nove cipele ili parfem, a ne za pregled koji može na vreme da ukaže na problem sa kojim bi mogle da se suoče jednog dana. Edukacija i apel od strane lekara je najvažnija. To što rade Genesis i doktorka Crnogorac je za svaku pohvalu, jer samo zdrava žena je srećna žena.

Sin mi je ulepšao život

Kada nije ispred kamera, Sanja je u potpunosti posvećena svom osmogodišnjem sinu Strahinji, za koga kaže da je oplemenio i ulepšao njen život. A, da li planira da se ponovo ostvari u ulozi mame i da li bi javno progovorila o tome ukoliko bi vantelesna oplodnja bila jedini put poznata voditeljka kaže:

– Bih, ali mi lete, lete četrdesete i za sada me uloga Strahinjine mame ispunjava dovoljno.

Bilo je puno situacija koje su je, privatno i profesionalno, lomile, ali u isto vreme snažile. Uvek se kroz njih se vodila/ vodi samo jednim motom, a koji preporučuje i našim čitateljkama.

Trudim se da iskrojim život po meri svojih želja, a ne tuđih i svakom bih to od srca poželela, poručuje na kraju Sanja.

Sve informacije o trenutnim akcijama, popustima na preglede, kojima nastojimo da motivišemo na zdrav stil života i redovne kontrole, možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444 ili 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

Ostavite odgovor