VTO je samo putokaz, prečica ka ostvarenju cilja

VTO je samo putokaz, prečica ka ostvarenju cilja

Tri osećanja- olakšanje, spokoj, zahvalnost. Tako Aleksandra Živković opisuje kako su ona i suprug reagovali kada su prvi put ugledali pozitivan rezultat Bete. Prvi put, posle šest godina nastojanja da prošire porodicu. Uz podršku RFZO, prof. Bjelice i Genesis tima, oni su danas roditelji male Ane.

– Kada smo shvatili da se trudnoća godinama ne ostvaruje, krenuli smo na pretrage kod prof. Bjelice. Iako su rezultati generalno bili dobri, bez nekog većeg konkretnog problema, nešto je sprečavalo da se trudnoća ostvari prirodnim putem, čak i nakon sitnih intervencija koje prethode postupku VTO. U novembru 2019. godine smo imali prvi pokušaj VTO koji nije bio uspešan, a sledeći u julu 2020. nam je doneo Anu.

Od kompletnog postupka vantelesne oplodnje Aleksandra kaže da je najteži deo prikupljanje analiza i komisija, u smislu da im je to uzelo najviše vremena.

– Sam proces jeste dosta emotivan, hormoni učine svoje, ali ne bole ni injekcije, niti aspiracija, na svaki od pregleda smo išli sa osmehom jer smo znali da će sve da se isplati. Od prvog puta smo očekivali da će sigurno biti uspešan, jer smo znali da nemamo neki veliki problem, a kod drugog ništa nismo očekivali i uspelo je. Mada, moram šapnuti da sam se potajno nadala da je to to, jer smo ugrabili baš trenutak kada je dozvoljeno da se rade transferi između talasa zabrane usred epidemije korona virusa. Pomislih, složile su se kockice.

VTO proces nas je osnažio

Bodrio sam suprugu i verovao da će sve doći u pravo vreme i tako je i bilo. Kao i sve u životu, nije došlo onda kad smo mi silno želeli, već kad mu je vreme bilo i ispostavilo se da je to i najbolji tajming. Žena nosi mnogo veći teret u procesu VTO, a ja sam se trudio da joj olakšam i ne dozvolim da poklekne, kaže Aleksandrin suprug Miloš.

– Testirali smo strpljenje, dodaje Aleksandra. Proces nas je još više zbližio i osnažio, a prvi neuspeli pokušaj je samo dao vetar u leđa da idemo dalje. Bili smo sigurni da ćemo kad tad uspeti.

Kako to obično biva u VTO pričama, jedno drugom bili su najveća podrška. Njihova odluka bila je da nikome ne govore da su u procesu i veruju da im je to donelo dodatno psihičko rasterećenje. Ono drugo, njima jednako važno bilo je, kako kažu, što su prof. Bjelica i sestre u Genesisu bili sigurni da će sve biti kako žele.

Genesis najbolji u svom poslu

Na preporuku prof. Artura Bjelice smo došli na kliniku, a ona je samo potvrdila naše mišljenje da je Genesis najbolji u svom poslu. Niko blizak nama nema iskustva sa VTO, tako da smo samo slušali svoju intuiciju i nismo pogrešili što smo baš vas odabrali, kažu Živkovići i dodaju:

Mi zaista imamo samo reči hvale za čitav tim. Verovatno će ljudi misliti da svako hvali ono mesto gde mu je VTO i uspela, ali mi ni posle prvog neuspešnog pokušaja nismo imali nameru da menjamo tim ni kliniku. Sestre na pultu, dostupnost u svakom trenutku, ljubaznost, osmeh, podrška, lepe reči, kvalitetan pristup, smirenost, čist i opremljen prostor, svaki put kad bih došli osećali smo da smo dobrodošli. Neizmerno smo zahvalni svima.

Uz dobru organizaciju, sve se stigne

– Bila sam aktivna trudnica, primala redovnu terapiju, slušali smo doktore i bili sigurni da će sve biti u redu. Od tri embriona baš naša Ana izborila da opstane. To mi je bilo na pameti uvek i nisam se plašila. Iako sam bila u procesu i trudna u toku pandemije COVID-19, bila sam pokrivena terapijom i redovnim pregledima tako da nije bilo mesta sumnji.

Kao roditelji Aleksandra i Miloš kažu da se osećaju ispunjeno, odgovorno. Prioriteti su se promenili. Ne stresiraju se, kažu, kao ranije jer sada jedno biće zavisi od njih i trude se da ona oseti samo ljubav.

– Uživamo u zajedničkom odgajanju naše mezimice. Ana nije zahtevna beba i pušta nas i da se odmorimo i da završimo sve obaveze. Druželjubiva je i voli ljude. Dobra organizacija i sve se stigne. Prilagođavamo se njoj jer od njenog rođenja naš dom je poprimio novu, lepšu dimenziju. Toliko smo je čekali i želeli, da bi zaista bilo sebično da kažemo da nam je išta teško, kaže Miloš.

Vreme je važan saveznik

Sa ove tačke gledišta Aleksandra kaže da bi sve isto uradila. Svima koji se dvoume ili se plaše poručuje da vreme ipak može “da radi” i da ne čekaju da “budu spremni” jer nismo ni svesni koju snagu i volju imamo.

– Nemojte čekati i odlagati i misliti kako će eto baš sledeći mesec uspeti. Ako nije uspelo godinama obratite se stručnjacima. Ne igrajte se sa svojim živcima ni sa zdravljem. Budite iskreni prema sebi i suočite se sa problemom.

VTO nije ništa zastrašujuće, to je samo prečica i putokaz ka ostvarenju cilja koji ste zamislili. Nije sramota reći da idete na VTO, iako je to kod nas još uvek tema o kojoj se priča tiše. Rado delimo svoje iskustvo sa svima koji vode iste borbe. Ne odustajte i verujte timu koji izaberete. Poverenje je ključ uspeha, a Genesis tim to definitivno zaslužuje, zaključuje Aleksandra.

Vašu VTO konsultaciju možete da zakažete pozivom na 021 382 8887, ili putem mejla bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *