U Genesisu smo uspeli iz prve, oba puta- sada imamo Filipa i Kostu

U Genesisu smo uspeli iz prve, oba puta- sada imamo Filipa i Kostu

– Prošlo je sedam dugih godina od momenta kada smo poželeli dete do prve trudnoće. Tri neuspešne inseminacije, toliko procedura u državnoj ustanovi. Ništa nije dovelo do željenog rezultata. Ali nismo poklekli, odustajanje nije dolazilo u obzir.

Dug put do bebe su prošli Marijana i Stevo Petković iz Sremske Mitrovice.

– Meni je to bilo jako stresno. Posle druge neuspešne inseminacije razmišljao sam o tome da odustanemo. Ipak, sreća što imam suprugu koja je mnogo tvrdoglavija od mene, kroz osmeh kaže Stevo i dodaje- i sreća što smo došli u Genesis. Zahvaljujući njima sada imamo dva dečaka.

Usmereni na par i na uspeh

Petkovići kažu da su za Specijalnu ginekološku bolnicu Genesis iz Novog Sada čuli i pre nego što su ikad pomislili da će vantelesna oplodnja biti i njihov put do porodice. Kada su dobili listu bolnica, dileme nije bilo. Njihov izbor bio je tim za čiji pristup su znali da je poseban. Da imaju poseban odnos prema parovima i najsavremeniju tehnologiju.

– Prvi put u taj proces neminovno ulazite sa strepnjom, nepoznanicama, ranjivi i osetljivi. Posvećenost nama kao paru i problemu s kojim smo se suočili bila nam je veoma važna i potrebna. A to je prvo što vas dočeka u Genesisu, podrška i osmeh. Naravno i stručnost, jasne i precizne informacije o svakom segmentu postupka koji nas čeka, kaže Marijana i dodaje:

– Bili su nam na raspolaganju u svakom momentu, imali odgovor na svako naše pitanje i to je činilo da se osećamo mnogo opuštenije. To je u ovom procesu jako bitno. Što smo osećali da im je uspeh važan koliko i nama. Da smo im važni mi.

Prva vantelesna oplodnja i- prva beba

Petkovići kažu da su ih iscrpele duge državne procedure do dolaska na prvu vantelesnu oplodnju, ali od momenta kada su upoznali dr Crnogorac, bili su uvereni da su na pravom mestu. Na pravom putu.

– Kada se sa nečim susrećete prvi put, niste ni svesni kako to izgleda, koliko će da traje. Ali čim smo osetili tu njenu pozitivnu energiju, posvećenost poslu koji je odabrala i svu tu ljubav koju u njega unosi, prepustili smo se i samo grabili napred. Nikada nismo pričali o neuspehu.

Marijana ističe koliko joj je značajna bila i podrška njenog ginekologa dr Evice Lazić Ivić. Ali i koliko su u tom periodu, više nego ikad pre, ona i suprug ojačali svoju vezu. Tokom svih tih godina imali su razne teške izazove, nekoliko dana pred postupak Stevo je izgubio oca, ali sada, kada se osvrnu unazad, shvataju koliko ih je sve to dodatno učvrstilo u nameri da istraju, da uspeju.

– Iako nam je to bio prvi pokušaj, znali smo da ćemo uspeti. Čitava atmosfera bila je takva da nije bilo mesta neverici. Ipak, suprug je išao po rezultate, ja nisam smela ni da uđem u laboratoriju, kroz smeh kaže Marijana.

Rezultat prve bete bio je samo potvrda takve posvećenosti Petkovića i Genesis tima istoj želji.

Zamrzli smo embrione jer smo želeli još dece

– Sa ove distance žao nam je što nismo počeli ranije. Ja sam imala 31 godinu, a suprug je 14 godina stariji. Jedinica sam i mnogo sam želela da naš sin ima brata ili sestru. Naša draga doktorka Crnogorac zapravo je glavni “krivac” za to što smo doneli tako dobru odluku, da sebi olakšamo i osiguramo put do drugog deteta.

Rekla je da imamo još tri divna embriona i da bi bila šteta da ih ne sačuvamo. U prvom momentu smo ih zamrzli “za svaki slučaj”, ali posle porođaja smo znali da ćemo se “vratiti” po drugu bebu, kaže Marijana.

Drugi put sve je psihički mnogo rasterećenije, prisećaju se Petkovići. Već su imali dete od godinu i po dana i čitav proces su mnogo lakše prošli. Naravno i mnogo kraće je sve trajalo.

Došli su na konsultaciju i sve je odmah počeo. Ovog puta izgledalo je da je od tada do prvog slušanja bebinih otkucaja srca prošao samo tren.

Poverenje u lekara je najvažnije

Imamo dvoje dece iz dva pokušaja, na to nema šta da se doda! Oduševile su me mnoge stvari u vezi sa dr Crnogorac i njenim Timom, ali mislim da je najbitniji pristup i posvećenost pacijentu. Vi se pre svega osećate prijatno i osećate veliku podršku.

Ta neposredna, topla komunikacija, osećaj da znaju šta rade, da ne propuštaju priliku da taj proces modernizuju, usavrše, da stalno traže nova rešenja- sve to čini da se u Genesisu osećate kao u svojoj porodici, zaključuje Marijana.

Za roditeljstvo kažu da je nešto najlepše i najvažnije što im se događa. Iako često nije lako, traži od njih puno strpljenja i veliku odgovornost, uspevaju uz veliku podršku porodice da usklade sve. Danas imaju jednog predškolca i jednog triopigodišnjaka koji uči da kaže slovo r i najdraže im je vreme koje provode zajedno.

Svima koji tek ulaze u proces vantelesne oplodnje ili samo razmišljaju o tome, Marijana poručuje:

– Mislim da je najbitnija hrabrost da se krene. Ali ne treba čekati, vreme brzo prolazi. Kada imate poverenje u izabranog doktora onda je sve mnogo lakše. To je druga važna odluka.

Ja sam kao jedan od emotivnijih momenata doživela ultrazvučni pregled kada je doktorka saopštila mom starijem sinu da će dobiti brata.

Želim svima da dožive taj osećaj!

Sve informacije o originalnom Genesis konceptu personalizovane vantelesne oplodnje, kao i oslobodnim terminima za konsultacije možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, na mejl bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Ostavite odgovor