Noela je naša Genesis priča, naš rođendan

Noela je naša Genesis priča, naš rođendan

“Naša borba za potomstvo počela je pre deceniju, odprilike. Zbunjeni neočekivanim neuspehom, pratili smo silne savete: „Jedi ovo, pij ono…”. Silno se najedosmo i napismo, ali ništa.

Posle alternativnih i sličnih pokušaja krenuli smo “preko grane”, u inostranstvo, gde smo na osnovu rezultata dobili instrukcije da uradimo insemenaciju kod nas u Subotici. Ni to nije uspelo. Nijedna od tri uradjene.

Koje razočaranje kada je poslednji put tačno za doček nove godine došao i ciklus. Kada smo to saopštili doktoru, ispisao nam je upute za sve potrebne nalaze, da započnemo proces vantelesne oplodnje.

Krenuli smo na naše putovanje do bebice

Svaki korak nam je bio stresan, od papirologije, analiza, skupljanja nalaza, idi ovamo – idi onamo, čekaj ovo – ono, skupljaj pečate -potpise –odobrenja. Preduga procedura, traži puno vremena i strpljenja, jer se ne nailazi uvek na nasmejano lice, niti na toplu reč. Činilo nam se, previse komplikovano za nešto što je tako važan, plemenit cilj.

Imam divnu doktoricu koja nam je puno pomogla u našoj borbi i hvala joj na svemu. U konsultaciji sa njom i raspitivanju o pozitivnim iskustvima drugih parova, sa raznih strana, naš izbor bez dvoumljenja bio je Genesis.

Što smo bliže bili dolasku u Genesis, raslo je naše uzbuđenje. Kada smo došli u kliniku, naišli smo na ljubaznost kakvom nam niko do tada nije prišao. Na razumevanje, na zainteresovanost pre svega, za to što prolazimo.

Dobili smo mnoštvo informacija, brojne instrukcije, imali smo osećaj da smo svi zajedno u tome i da pomno prate svaki korak. Naoružani čelicnom voljom i željom ušli smo u postupak. Prvi.

Već kroz prva iskustva sa Genesis timom  shvatili smo da nije sve “tuđe” uvek nužno i bolje, kako često verujemo. Jasnije informacije i sadržajniju saradnju imali smo tu, nego u inostrnatvu.

Posle toliko hodnika, otvaranih i zatvorenih vrata, nezainteresovanosti, imali smo osećaj da smo na mestu gde se o nama brinu svi. Uz sve to i podrška partnera veoma je bitna, a suprug i ja bodrili smo jedno drugo od početka do kraja.

Želja nas je vodila napred, uz Genesis tim

Beta je bila jako visoka, bili smo tako srećni, nismo ni slutili da nećemo uspeti. Ali otkucaje srca nismo čuli. Za nas to je bio do tada najveći udarac. Dodatno su nas pogađali komentari da treba da odustanemo, da nam nije suđeno, da treba da pokušamo na drugom mestu. Znali smo da ništa od toga nije istina. Verovali smo u našu želju, u nas i u ljude koji su sa nama prošli taj put.

Tako temeljan pristup i posvećenost koju u Genesis timu imaju ulivali su nam sigurnost. Znali smo da je ponekad potrebno da se pokuša nekoliko puta. Krivca nikad nismo trazili u njima niti jedno u drugom. Kada je video da nisam klonula duhom, da hrabro idem dalje, ni suprug nije osetio svu težinu te situacije. Zapravo, bila sam uverena da smo na dobrom putu i u sigurnim rukama.

Oboje smo zaplakali na prvom ultrazvuku

Krenuli smo opet iz početka, u drugi pokušaj. Sad smo već znali šta nas čeka. Terapije, stimulacija, aspiracija, transfer i ono zapravo najteže u tom procesu- čekanje na rezultat bete, a onda, to dobro znaju svi koji su bili nadomak uspeha, strepnja da li će ovaj put biti sve do kraja u redu.

Beta je ovog puta bila nešto niže vrednosti, a otkucaji srca naše bebe tako brzi, snažni, sigurni da smo oboje u trenu zaplakali kada smo ih čuli. I da, eto, bili su tu, otkucaji srca našeg malog borca, naše male devojčice.

Dodatno nas je dirnulo kada smo videli i koliko su svi u Genesis timu to emotivno ispratili, zaista kao da se dešava nekome njima važnom, nekome do koga im je stalo. Tamo zaista imate osećaj da ste deo jedne velike, brižne porodice.

Dan po dan, pregled za pregledom, sve je lagano i lepo odmicalo. Uživali smo u trudnoći i nestrpljivo čekali dan kada ćemo konačno i videti našu bebu.

Noela- naš dan rođenja

“Duša mala”, bile su prve reči majke, prve reči koje sam joj uputila kada sam je prvi put videla. U sebi smo joj tiho obećali, svako na svoj način, da ćemo sve da učinimo da bude srećna.

Danas je pred nama čitav niz novih izazova, uklapanja, prilagođavanja, raznih ispita snage i strpljenja. Svesno smo krenuli u ovu borbu i dete je naša želja, tako ćemo se i truditi da prilagodimo i posao i sve potrebe, nama kao porodici.

Svaki početak je težak, pa tako i roditeljstvo. Jedno drugom smo i sada podrška, na neki novi način, u situacijama o kojima, dok smo prelazili neočekivano dug put do bebe, nismo ni razmišljali.

Još uvek ne možemo da se nagledamo naše bebe i još ne mogu da verujem da je imamo! Svima vama koji čitate ove redove i prolazite nešto slično želim da kažem, nemojte predugo da razmišljate. Vantelesna oplodnja je put kao i svi ostali. Prirodan. Ne gubite vreme na iscrpljujuće alternative, krenite odmah ka konkretnom rešenju.

Na tom putu važno je da verujete u svoju želju, jedno u drugo, ali i da odaberete tim kojem ćete verovati. Koji vas “vidi”, stručan je i posvećen, koji je uz vas sve vreme. Mi smo to pronašli u Genesisu.

I moram još nešto da vam priznam. Nisam toliko suza pustila kroz celu ovu bitku, koliko pišući ovaj tekst koji me nekako vratio i podsetio na sve što smo prošli.

Sada, kada je sve to iza nas, želim da kažem- hvala nebesima na Genesisu i svom osoblju, hvala.”

Dodatne informacije o originalnom Genesis konceptu personalizovane vantelesne oplodnje možete da dobijete pozivom na 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnic@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

Ostavite odgovor