Milica i Mitar Palikuća: Porodica je naša najznačajnija medalja

Milica i Mitar Palikuća: Porodica je naša najznačajnija medalja

-Nekada beba dođe brzo i lako, a neke parove „rode“ malo teže pronalaze, kao što su supruga i mene. Bilo je mnogo suza, teških trenutaka, ali ne i odustajanja. Verovala sam da nakon svih bolnih situacija, na kraju uvek dođe sreća. I došla je. Zajedno smo došli do nje“.

Ovako počinje svoju priču Milica Palikuća iz Novog Sada koja je sa suprugom Mitrom, čuvenim stonoteniserom paraolimpijcem, godinama tražila put do potomstva i- pobedili su.

Radost roditeljstva usledila je kroz proces vantelesne oplodnje u bolnici Genesis. Danas su ponosni roditelji dečaka Maksima i bliznakinja Marte i Minje.

Prepreke su nas osnažile

– Pre tačno deset godina počeo je Mitrov i moj brak. Od toga, šest godina smo pokušavali da dobijemo bebu. Upoznali smo se u Šapcu, u poslastičarnici u kojoj sam radila. Putovanja po zemlji, društvo, familija, imali smo puno divnih trenutaka. Ali onaj nama bitan sledeći korak – prinova, nije se dešavao. Pitanje Ima li nešto novo bolelo nas je godinama, priseća se Milica.

U svemu tome imala je veliku podršku supruga Mitra i veruje da je to ključ svega. On je 2001. godine u saobraćajnoj nezgodi povredio kičmu i od tada je u kolicima. Međutim, ljubav prema sportu od malena, oslonac u porodici i uspesi koje je postizao davali su mu snagu da nastavi dalje. Danas je Mitar uzdanica stonoteniske reprezentacije Srbije u konkurenciji sportista sa invalidetetom  i osvajač brojnih medalja.

– Milica i ja obožavamo decu i rešili smo da ne odustajemo. Ja sam se malo plašio zato što nam „idu godine“, ali ispostavilo se da, na sreću, nisam bio u pravu“, otkriva Mitar.

Pre dolaska u Genesis Palikuće su na ispitivanja krenule u Beograd. Prošli su mnoštvo terapija, procedura, iščekivanja, ali nije uspelo.

Sa drugim pokušajem stigao sin prvenac

– Stoni tenis nas je doveo u Novi Sad, stanovali smo u komšiluku Genesisa. Na preporuku prijateljice obratili smo za pomoć dr Zorici Crnogorac. Već taj prvi susret sa doktorkom odisao je fantastičnom energijom. Nažalost, prvi pokušaj nije uspeo“, priča Milica i dodaje:

– To je bilo zaista teško iskustvo za mene, ali neuspeh je nešto što se dešava, što je često sastavni deo tog puta do cilja, ali kada se desi, partneri bi trebalo da otuguju. Jedini lek je da završiš proces tugovanja, drugo ništa ne pomaže.

Mitar i Milica se nisu obeshrabrili. Duboko u sebi verovali su da su na pravom putu i uz pravi tim. Njihove nade su se ostvarile 21. avgusta 2014. godine drugim pokušajem, koji je Palikućama doneo najveću radost, sina Maksima.

Maksim se zove i stvarno je maksimalan u pravom smislu te reči. Sećam se kao da je juče bilo. Mitar je pošao po nalaz Bete. Čitamo, ja u šoku. Čekaj, polako, da sve bude u redu“, navodi Milica i dodaje kako su se osećali kada su saznali da je Beta konačno pozitivna.

Želeli još jedno dete, pa Maksim dobio sestre bliznakinje

Posmatrajući Maksima kako raste, poželeli su još dece. Vođeni prethodnim pozitivnim iskustvom sa timom Genesisa odlučili su se na još jedan VTO postupak u našoj bolnici.

Ponovo Mitar odlazi po nalaze. Da ne kvarimo običaj. Početak maja obeležili su nam porodična slava Đurđevdan i- moja druga trudnoća. Pred odlazak na odmor saznajemo da nosim dve bebice. Krajem 2016. godine, kao novogodišnji poklon Maksim je dobio sestre bliznakinje“, priča nam Milica.

Promoteri VTO programa Pokrajinske vlade

Budući da je Mitar vojni penzioner, sredstva za vantelesnu oplodnju, kada su pokušavali da dobiju Maksima, obezbedila je Vojska Srbije. Za drugo dete planirali su da podignu kredit kako bi im se ostvarila želja.

– Međutim, prijavili smo se za konkurs Pokrajinske vlade za drugo, treće i svako naredno dete. Dobili smo sredstva, a zatim i naše male anđele Martu i Minju“, objašnjava nam Mitar koji je nakon toga sa suprugom postao promoter tog programa, kojim je obuhvaćena i bolnica Genesis.

U međuvremenu bolnica Genesis je ostvarila saradnju i sa Fondom vojnih osiguranika, te i oni proces vantelesne oplodnje o trošku tog fonda mogu da realizuju u našoj bolnici.

Mnogo obaveza, ali triput više sreće

Ovaj istrajan par danas odgaja i uči svoje mališane strpljenju i uzajmnom razumevanju, baš kao što su ih oni imali tokom svog puta da se ostvare u ulozi roditelja.

– Bilo je teških trenutaka, ali sve se to nekako prebrodi, a naša porodica je konkretan primer za to, kaže Mitar koji uživa sa suprugom u svim izazovima koje roditeljstvo donosi i dodaje da je njegova najznačajnija medalja u dosadašnjoj karijeri – njegova porodica.

– Nemojte se predavati ako odmah ne uspete. Često je i to deo vašeg puta i zapravo značajan putokaz,  poručuje Milica i uz osmeh dodaje da se šali sa Mitrom da ponovo posete Genesis, Ali, kaže, sada se klade na trojke!

Dodatne informacije o originalnom Genesis konceptu personalizovane vantelesne oplodnje, o slobodnim terminima za konsultacije, možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

Ostavite odgovor