Čarna i Una su nas naučile kako da se borimo

Čarna i Una su nas naučile kako da se borimo

Jovana i Božo Pavlica kažu da je kod njih sve krenulo nekim uobičajenim tokom. Zavoleli su se, venčali, a onda poželeli  da se ostvare i kao roditelji. Ali tada se tok iznenada promenio. Ni nakon godinu dana ništa se nije dešavalo, pa su odlučili da se obrate stručnjacima. Prema njihovoj sugestiji, nalaze je najpre uradio Božo i rezultati su ih neprijatno iznenadili, dobrih spermatozoida bilo je svega 1%.

Vantelesna oplodnja put do bebe

– U prvi mah to smo teško podneli. Ali pošto smo našu vezu od početka gradili na poverenju, ljubavi i otvorenom razgovoru o svemu, tako je bilo i tada. Seli smo i dogovorili se da krenemo u tu borbu. Od samog početka imali smo i veliku podršku roditelja, porodice i prijatelja i to nam je davalo dodatni vetar u leđa, kaže Jovana.

Dodatne analize i terapija nisu dali željeni rezultat. Krenuli su dalje da traže odgovore i dobili prvu značajnu smernicu, da je vantelesna oplodnja prava odluka za njih. Novo prikupljane nalaza, puno jurnjave, stresa, a nažalost i nova razočaranja u pristup parovima suočenim sa sterilitetom.

Borba otežana nerazumevanjem

U klinici koju su odabrali nedostajalo im je pre svega da mogu sve da prolaze zajedno. Akcenat je bio samo na supruzi pa je Jovana sve prenosila suprugu, a kako navodi, uglavnom ostajala uskraćena za odgovore na mnoga njoj bitna pitanja tokom procesa. I konačan rezultat bio je u tom duhu, negativan.

Ceo svet nam se srušio tada. Nije nam bilo jasno zašto nismo uspeli, a oni su nam samo rekli da ne znaju. Bili smo ogorčeni, razočarani, besni. Ali to nas je samo još više zbližilo i učvrstilo u odluci da se malo odmorimo, a potom da krenemo dalje.

Porodična atmosfera Genesis pristupa

Kada je o izboru klinike reč, Pavlice su ovog puta dobro znale šta žele, a šta nikako neće da dozvole. Samim tim jasno je bilo da će njihov izbor biti Specijalna ginekološka bolnica Genesis.

Odlučili smo se za Genesis jer smo čuli jako puno pozitivnih komentara i utisaka, kao i zbog profesora Bjelice u kog smo imali puno poverenje. Sada smo znali kako sve to izgleda, verovali da smo odabrali dobar tim i sa mnogo manje stresa pristupili smo svemu, priseća se Jovana.

Čim smo došli na prvi zakazan termin, osetili smo ogromnu razliku u odnosu na prethodno iskustvo. Svi su bili divni, proces do aspiracije i transfera gotovo da nismo ni osetili. Ono što nam je bilo najvažnije, mogli smo da budemo zajedno sve vreme i osetili smo da nas neko konačno stvarno sluša i da vodi računa o svemu. Profesor Bjelica i tim koji ga prati bili su nam na raspolaganju za svako pitanje.

Jovana kaže da je nakon embriotransfera terapija bila neuporediva, što ih je dodatno prijatno iznenadilo. S koliko pažnje se prati svaki detalj procesa. Pridržavali su se svega, pomalo strepeli, ali u dubini duše, kaže, bili ipak sigurni da su ovog puta uspeli.

Dve „tačkice“ Čarna i Una

– Došao je dan „D“. Zajedno smo krenuli po rezultate. Ispred laboratorije smo se pogledali i rekli, to je to, kako bude biće. A onda smo ugledali nasmejanu sestru kako nam ide u susret s rezultatima i kaže- čestitam. Nismo mogli da poverujemo. Izašli smo na ulicu, počeli da se grlimo, ljubimo, plačemo, prosto nismo bili svesni da se to zaista dešava.

Novi odlazak u Genesis bio je posebno emitovan. Tako lepim vestima raduju se svi koji su deo tog procesa i koji su, svako na svoj način, doprineli da sve prođe kako treba. Da u svakom momentu par zna šta je naredni korak i da uvek imaju podršku Genesis tima.

– Božo je bio sa mnom i na prvom ultrazvuku kada je profesor Bjelica pokazao dve „tačkice“ i dodatno potvrdio blizanačku trudnoću. Osećaj je io neopisiv. Kompletan Genesis pristup bio je takav da smo sve vreme bili opušteni, sigurni, s osećajem da prolazimo kroz jedno lepo iskustvo.

Dugih mesec dana do prvog zagrljaja

Trudnoća je bila uredna sve do 29- te nedelje kada je ustanovljeno da jedna beba zaostaje u razvoju. Zbunjeni i uplašen otišli su u porodilište, gde su Jovanu smestili na odeljenje za visokorizične trudnoće.

– Uz njihovu predanost i brigu stigli smo do 32 nedelje trudnoće, kada mi je urađen carski rez. 8. juna na svet su došle naše curice, Čarna i Una. Bila sam u spinalnoj anesteziji i odmah sam ih čula obe! To je bio najsrećniji dan u našim životima. A opet, znali smo da je upravo počela naša nova borba.

Smenjivala su se razna osećanja. Činilo se, kažu, da ih nisu napuštali ni radost ni strepnja. Odlazak iz porodilišta bez njih, svakodnevni obilasci, razdvajanje njih dve, sve do konačnog prvog zajedničkog zagrljaja njih četvoro tačno 30 dana od rođenja devojčica.

– Tek kada je sve prošlo, shvatila sam koliko je to veliki i težak izazov bio. Bilo je trenutaka kada su sa nama plakali i doktori i sestre, kada smo se razdvajale.

Gledala sam u te mrvice pri svakoj poseti i u mislima mi je bio suprug i svi ljudi koji nas vole i znala sam da ćemo se izboriti, da će te curice biti dobro.

Naučile su nas kako da se borimo jer posmatrajući njih kako se bore za svaki gram, ni mi nismo mogli drugačije. Neizmerno smo zahvalni celom timu bolnice Genesis,  bez vas ne bi bilo naših anđela.

Dodatne informacije o originalnom Genesis konceptu personalizovane vantelesne oplodnje, kao i o slobodnim terminima za konsultacije, možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Ostavite odgovor