Zašto je pregled dojki moj najveći strah

Zašto je pregled dojki moj najveći strah

Lako je reći da treba da se ode na pregled, ali šta ako nešto zaista ne bude u redu? Većina žena vodi se mišlju „ako ne znam za problem, to je kao i da ga nema„. Što se više plašite, to manje i vodite računa o sebi, baš zbog tog istog straha i stvara se zatvoreni krug. Tako mnoge žene odlaze kod doktora tek kad stanje koje imaju postane ozbiljno i mora da se leči.

Zašto je pregled dojki za žene jedan od najvećih strahova? Kako same možemo da „pobedimo“ rak i ne strahujemo od problema u budućnosti?

Sa prof. dr Viktorijom Vučaj-Ćirilović, specijalistom radiologije i konsultantom u našoj bolnici u tekstu koji donosimo razgovarili smo o tome kako da prepoznamo prve sumnjive znakove, na koji pregled treba da odemo i kome da se obratimo.

 

Kako se suočiti sa strahom od pregleda dojki?

– Pregledi dojki kod žena izazivaju neku vrstu straha, nelagodnosti i strepnje, znatno više nego neki drugi poput ginekoloških ili sotmatoloških, te generalno zbog toga žene često i odlažu, izbegavaju  i ne dolaze na tu vrstu pregleda. To stvara jedan veliki socijalni i na kraju i zdravstveni problem.

Zato je važno da se na sve načine potrudimo da žene „pobede“ strah od pregleda dojki. Moramo da se izborimo sa izgovorima poput: To se događa nekom drugom; bolje da ne znam; mamografija boli; ističe doktorka Vučaj-Ćirilović.

Jedan od najjednostavnijih, a vrlo delotvornih načina da se strah prevlada je dobrim informisanjem o tome kako sam pregled izgleda i koji su sve benefiti ukoliko se pravovremeno rade. Ti pregledi nisu bolni. I mogu da vas poštede velikog bola.

Dobra i blagovremena dijagnostika, ženin najbolji prijatelj

Rano otkrivanje je od izuzetne važnosti, jer što pre otkrijemo promene na našim grudima, šanse za izečenje su velike, veće od 90 odsto.

– Rak dojke danas može uspešno da se leči. Razgovori na tu temu u medijima, stručni kongresi i uvođenje skrining programa u našu zemlju su značajno doprineli tome da se veći broj žena javlja i odaziva na ove preventivne preglede. Ali, ne i dovoljno, navodi doktorka.

Na koje preglede dojki otići i kada?

Pregled dojki treba do počne oko 30 godine života i podrazumeva osim kliničkog pregleda i ultrazvučni pregled od strane radiologa, koji se ponavlja jednom  godišnje.

– Ženama se nakon navršene 40.godine života savetuje da urade baznu (prvu mamografiju), koja se nakon toga ponavlja na svake 2-3 godine u zavisnosti od indikacija.

Posebnu grupu čine osobe koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, na osnovu koje se određuje u neku ruku i personalizovani koncept preventivih pregleda u korelaciji sa brojnim faktorima. To su pored ostalih ko je u porodici imao rak dojke, u kojoj životnoj dobi je oboleo, koju vrstu karcinoma je imala osoba, kakav je hormonski status, objašnjava doktorka.

Zamena rizika za koristan rezultat

Mamografija je danas „zlatni standard“ u dijagnostici oboljenja dojke i ne može se nikako „zameniti“ nekom drugom dijagnostičkom metodom.  Mamografijom može da se otkrije rak dojke i dve godine pre nego što tumor postane opipljiv.  

–  Direktna korist mamografije je u tome što se neki tumori dojke mogu vuzualizovati SAMO mamografskim pregledom i otkriti u svojoj ranoj fazi kada je mogućnost izlečenja i preživljavanja najveća.

Prema savremenim algoritmima mamografiju treba uraditi i pre bilo kakvih intervencija na dojkama, kao što su punkcije, biopsije ili hiruške intervencije, navodi doktorka.

Od mamografije nećete dobiti rak

Ona dodaje da je najčešća predrasuda koju često čujemo  da je mamografija štetna i da može izazvati rak dojke, što je potpuno netačno.

– Mamografija neinvazivna rendgenska metoda i podrazumeva dozu zračenja koja je toliko mala da je skoro i zanemarljiva u odnosu na druge radiološke pretrage. Pri mamografskom snimanju žena primi dva puta manju dozu nego pri običnom snimanju pluća, dvadeset puta manju dozu nego pri snimanju pluća skenerom.

Da li silikoni „ometaju“ mamografiju?

–  Silikoni predstavljaju veštački materijal koji se ugrađuje kao terapijski nakon operacije tumora dojke ili se radi u estetske svrhe, što je poslednjih godina značajno prisutno. Silikonski imlanti nikako ne  predstavljaju kontraindikaciju za mamografski pregled.

Žena sa implantima se pregleda kao i svaka druga, poštujući preporuke radiologa. Tokom mamografije ne može doću do rupture (curenja) silikona.

Nije svaka promena na dojci rak

Simptomi zbog kojih se žene najčešće javljaju na pregled su- napipala sam grudvicu na dojci ili imam bolove u dojci.

– Grudvica ili grudvice na dojkama, koje su pritom i bolne mogu da se jave u predmenstrualnom periodu, i nakon njega da nestanu. One su u najvećem broju slučajeva bezazlene i uslovljene su hormonskim promenama u toku ciklusa.

Međutim, ukoliko žena napipa neku promenu u periodu od 5-15 dana menstrualnog ciklusa i ukoliko ta promena ne prolazi, tada treba obavezno da ode na pregled. U zavisnosti od godina i od anamnestičkih podataka, radiolog će da odredi i algoritam pregleda, objašnjava doktorka.

Da li treba raditi preglede u toku VTO, trudnoće i dojenja?

U toku pripreme pacijentkinja za postupak vantelesne oplodnje u našoj bolnici uvedeno je da svaka pacijentkinja treba da uradi i pregled dojki, koji se odnosi na ultra zvuk ili mamografiju, u zavisnosti od godina.

– Pregled dojki je neizmerno važan u ovim slučajevima, jer rano otkrivanje promena kod žena koje planiraju VTO ima veliki značaj u daljem toku. Žene posle 40. godine života obavezno treba da urade baznu (prvu) mamografiju, a one mlađe ultrazvučni pregled.

U  periodu trudnoće i dojenja pregled dojki se radi samo u slučaju jasnih indikacija i zbog hormona i njihovog disbalansa nije preporučljiv rutinski pregled dojki. Tada se radi UZ pregled, dok se mamografija izbegava, ističe doktorka.

Genetika pgd testŠta kriju naši geni?

U bolnici „Genesis“  postoji mogućnost i testiranja na BRCA 1 i 2 gene, koji se radi kod žena koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu za karcinom dojke.

– To je test na osnovu kojeg može da se zaključi da li neko ima povećanu opasnost za nastanak karcinoma dojke i na osnovu toga se dalje planira i smišlja personalizovani način praćenja pacijentkinje.  Samo 5-10 %  karcinoma dojke je genetski uslovljeno, tako da se taj test odnosi na tu grupu karcinoma.

I muškarci oboljevaju od raka dojke

Većina ljudi zna da se rizik od nastanka kancera dojke i jajnika nasleđuje, ali malo ko zna da ga mogu preneti i muški članovi porodice. Uprkos tome što su žene podložnije efektima ovih genetskih mutacija, njih nose i muškarci.

Svaki 101. pacijent oboleo od karcinoma dojke je muškarac, pokazuju najnovije statistike. I zato su preventivni pregledi važni i za njih.

– Mada znatno ređe i oni mogu oboleti od karcinoma dojki. Najćešće oboljenje dojki zbog koga se muškarci javljaju na pregled je ginekomastija. Algoritam pregleda i dijagnostika je apsolutno isti kao i kod žena i podrazumeva UZ i mamografiju, navodi doktorka.

Preventiva najmanje košta, a najviše daje

Zbog svega navedenog važno je da se podigne nivo svesti žena i muškaraca da odlaze na preventivne preglede, da bi se, ukoliko bolest postoji, otkrila na vreme, u što ranijoj fazi kada je izlečenje moguće.

– Rak dojke ne mora da boli, rak dojke ne mora da se napipa, rak dojke može da bude „nevidljiv“, tako da je važno da se pregledamo redovno i preventivno, preporuka je prof. dr Viktorije Vučaj-Čirilović

U Srbiji godišnje 4.600 žena oboli od raka dojke, a 1.600 njih nažalost izgubi bitku. Po broju žena koje su umrle od karcinoma dojke Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi i to samo zbog prekasnog otkrivanja raka.

Stara poslovica kaže: „Seti se zdravlja, dok ga ne izgubiš.“ Evo kako:

  • Za važne odluke ne čekaj važne datume- uradi pregled odmah.
  • Potom napravi svoj kalendar preventivnih pregleda i na kraju svakog zapiši rezultat koji će ti biti motiv da sve to ponoviš- za godinu dana.
  • Nauči kako se radi samopregled dojki i pregledaj ih redovno, jednom mesečno, posle 20. godine.
  • Uradi prvi ultrazvuk dojke oko 30. godine i prvu mamografiju oko 40. godine.
  • Ukoliko u porodici postoji pozitivna porodična anamneza na karcinom dojke uradi BRCA testiranje.
  • Postepeno, dosledni i s uživanjem kreiraj i prati zdrav stil života.
  • Podeli svoj kalendar sa onima koje voliš.

Dodatne informacije o ultrazvučnom pregledu grudi i mamografiji, kao i o slobodnim terminima možete da dobijete pozivom na 021 549 444, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *