Zašto je akupunktura moj izbor

Zašto je akupunktura moj izbor

Kineska medicina mi je od rane adolesencije bila interesantna, s obzirom na to da ima korene u orijentalnoj filozofiji, koju sam ja oduvek veoma cenila. Knjiga Promene, Ji Đing, bila mi je omiljena literatura tada i to je ostala do današnjeg dana, počinje svoju priču o akupunkturi kao izboru saradnica bolnice Genesis dr Gordana Petrović, specijalista tradicionalne Kineske medicine u oblasti akupunkture, uže specijalizacije za reproduktivnu medicinu i fertilitet.

– Ta ideja da je sve jedno, i da, ako želimo da popravimo jedan deo nečega, moramo da sagledamo to jedno celo, meni je oduvek imala smisla. Sem toga, veliki sam pobornik koncepta da sve i uvek može da se promeni ako se nađe pravi sistem i put.

Mislim da naše telo i um poseduju snagu i mogućnost isceljenja kojima samo treba dati prave smernice i time im obezbediti mogućnost da se “pokažu” u najboljem svetlu, kaže Gordana.

Akupunktura me navodi na stalno učenje

Zašto je akupunktura moj izborGordana je, kaže, studirala na univerzitetu Vestminster u Londonu, pri odseku za integrativnu medicinu jer taj fakultet ima veoma dobar obrazovni program obe grane medicine -konvencionalne i Kineske i učili su predmete iz obe.

Nakon toga je ostala da radi na fakultetu kao asistent na studentskoj poliklinici gde studenti završne godine rade sa pacijentima pod supervizijom profesora i asistenata.

– Nakon toga sam radila u Gejtvej klinici za akupunkturu pri državnoj bolnici Lambet, gde dolaze pacijenti sa akutnim i hroničnim bolom, i započela saradnju sa privatnim klinikama za VTO, u Londonu, Solunu, a sada i u Srbiji.

Usled globalne pandemije, moje stažiranje u državnoj bolnici Bnei Zion u Haifi u Izraelu je odloženo, nadam se, do sredine sledeće godine.

U Izraelu je integrativna medicina na izuzetno visokom nivou, a sama akupunktura je integrisana u sve segmente interne medicine, tako da me veoma raduje ta saradnja i verujem da će mi to iskustvo biti neprocenljivo za dalji rad, zaključuje dr Petrović.

Svedok dobrih promena, na sebi i na drugima

Akupunktura moj izborSvoj prvi tretman akupunkture dr Petrović je imala u srednjim 20-tim godinama i, kako kaže, njeno tadašnje zdravlje je drastično bilo popravljeno tim tretmanima.

– Od tada sam je često koristila i preventivno, da se eventualne tegobe ne bi ni pojavile, a samim tim moj kompletan životni stil i životne navike su zahtevale promenu. Zato se mora znati de je u pitanju proces, a ne trenutno poboljšanje, koje, razume se, jeste poželjno, ali nije pouzdano, ni trajno. Za sve u životu treba investirati malo vremena i biti posvećen cilju, ma koji da je. A dobro zdravlje je, verujem, na vrhu liste prioriteta i ciljeva.

Promene u zdravlju pacijenta se dešavaju za svakog u različitom trenutku tokom terapije, na različit način i različitog intenziteta. Jednostavno zato što smo svi različiti. Promene su uvek dobre, iako možda nisu uvek na prvi pogled jednostavne, jer nas veoma često izbace iz naše zone komfora. Iako blaga i ne agresivina, akupunktura podstiče duboke i korenite promene ne samo u zdravlju, nego i u mnogim drugim aspektima života, pod uslovom da joj se da dovoljno vremena i prostora za tako nešto.

Akupunktura je samo alatka- promene postiže organizam

Tako, u najkraćem, dr Petrović pojašnjava akupunkturu, ali i ukazuje na snage koje imamo, a ne koritimo ih.

– Moja uloga kao akupunkturologa je kao uloga skretničara – ispravno usmeravanje energetskog protoka kod svakog ponaosob, a s obzirom na postojeće simptome koji se pojave kao rezultat neravnoteže u organizmu. Poznatija formulacija je da se akupunkturom balansira nervni sistem i hormonalni status, što jeste važan deo celokupne slike, ali se ne radi samo o tome.

Akupunktura ponovo vraća sklad emotivnog, mentalnog, duhovnog i fizičkog zdravlja koji nam je svima po prirodi stvari dat. Usled nagomilanog stresa, loše ishrane, neredovnog vežbanja i neodgovarajućih emotivnih reakcija, simptomi se kroz godine polako gomilaju, neprimećeni, jer smo svi veoma često skloni onome što ja zovem “normalizacija nenormalnog”. To što sa nečim dobro izlazimo na kraj, ne znači da je to u redu i da tako treba, niti da to ne ostavlja posledice. Zdravlje nije samo odsustvo bolesti. Veoma je važno to naglasiti, insistira dr Gordana.

Prednosti komplementarne medicine sve uočljivije

S obzirom na to da dugi niz godina živi i radi u Londonu, dr Petrović svedoči da se akupunktura godinama primenjuje tamo i najpoznatija je i najuvaženija grana komplementarne medicine.

– U Velikoj Britaniji postoje već dugi niz godina škole Kineske medicine i akupunkture, što svakako doprinosi popularizaciji te medicine, tako da se ona uključuje i u konvencionalne medicinske strukture. Veoma me raduje što se i mi sve više otvaramo za prednosti komplementarne medicine i smatram se veoma privilegovanom da imam priliku da i sama tome doprinesem svojom saradnjom sa timom bolnice Genesis u oblasti reproduktivne medicine.

Bez obzira na sve izazove koja je stavljena pred nju samu i akupunkturu, Gordana kaže da nikada nije poželela da od tog puta odustane. Svima koji odluče da akupunkturu primene kako bi prevazišli tegobe koje imaju, ali uticali i na njihov uzrok, Gordana poručuje.

Očekujte promenu. Na svakom planu – fizičkom, mentalnom, emotivnom, duhovnom. Kroz zajednički rad, menjamo način života, način razmišljanja, veoma često, plan ishrane i tehnika za opuštanje. Samo tim celovitim pristupom možemo, korak po korak, ali sigurno, doći do stabilnog imuniteta i našeg najboljeg zdravlja.

Za sve informacije o tretmanima akupunkture pozovite 021 382 8887, ili nam pišite na bolnica@genesis.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *