VTO o trošku RFZO nakon najnovijih proširenja uslova

VTO o trošku RFZO nakon najnovijih proširenja uslova

1.jul 2022.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) postavio je na svom sajtu novo Uputstvo o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO).

Donosimo najvažnije novine u vezi Nacionalnog programa BMPO, nakon proširenja uslova za ulazak u proces VTO preko RFZO:

 • parovi sa problemom azospermije uz prethodno zamrznut materijal sada imaju pravu na proceduru o trošku države;
 • parove koji su prvo dete prirodnim putem dobili, a iz nekog razloga ne mogu da dobiju drugo dete (sekundarni sterilitet) moći će na besplatnu vantelesnu oplodnju. Oni do sada o trošku RFZO nisu imali pravo, već samo oni koji su jedno dete dobili u postupku BMPO.
 • finansiranje neograničenog broja pokušaja za prvo dete iz stimulisanog i iz zamrznutog materijala.
 • omogućeno je zamrzavanje embriona sa rokom čuvanja do pet godina.

Starosna granica za žene je do 45 godina života.

Da bi se par uključio u Nacionalni program BMPO, neophodno je da ispunjava propisane uslove od strane Republičke stručne komisije za BMPO Ministarstva zdravlja.

I Kriterijumi za uključivanje u lečenje postupcima BMPO: (izvor RFZO)

 • supružnici, odnosno vanbračni partneri kod kojih su iscrpljene druge mogućnosti lečenja neplodnosti;
 • žene koje imaju neplodnost i pored odgovarajućeg lečenja;
 • žena do 45 godine života u momentu dobijanja Potvrde o ispunjenosti uslova za postupak BMPO;
 • očuvana funkcija jajnika;
 • normalan indeks telesne mase (BMI manji od 30) žene;
 • svi oblici subfertilnosti muškarca uz postojanje živih ili morfološki ispravnih spermatozoida u ejakulatu;
 • muškarci sa azospermijom koji imaju prethodno zamrznut materijal.

II VTO PREKO RFZO- Ko sve ima pravo?

 1. Pravo na neograničen broj stimulisanih postupaka BMPO i neograničen broj krioembriotransfera ima osigurano lice – žena do navršenih 45 godine života, koja u postojećoj zajednici (bračnoj, odnosno vanbračnoj) nema dece.
 2. Pravo na dva stimulisana postupka BMPO i tri krioebriotransfera  ima osigurano lice – žena do navršenih 45 godine života, koja u postojećoj zajednici (bračnoj, odnosno vanbračnoj) ima jedno dete.

III VAŽNE NAPOMENE

 1. Ispunjenost medicinskih uslova za sprovođenje stimulisanog postupka BMPO ocenjuje nadležna Komisija za BMPO u zdravstvenoj ustanovi po uputu izabranog lekara – ginekologa.
 2. Ispunjenost medicinskih uslova za sprovođenje krioembriotransfera ceni nadležna komisija RFZO po uputu izabranog lekara -ginekologa.
 3. U postupku lečenja neplodnosti postupcima BMPO osiguranom licu- ženi se na teret redovnog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje i zamrzavanje embriona sa rokom čuvanja do pet godina.
 4. Osigurano lice – žena i supružnik, odnosno vanbračni partner kojima je u prethodno stimulisanom postupku za BMPO izvršeno zamrzavanje embriona na teret RFZO upućuju se na krioebriotransfera sve dok se ne iskoriste svi zamrznuti embrioni, odnosno upućuju se na nov stimulisani postupak BMPO samo ukoliko nemaju zamrznute embrione na teret redovnog zdravstvenog osiguranja.
 5. Parovi sa azospermijom pred Komisijom za BMPO za stimulisani pokušaj u obavezi su da uz neophodnu medicinsku dokumentaciju dostave i POTVRDU zdravstvene ustanove o zamrznutom materijalu (spermatozoidima).
 6. Ukoliko su embrioni premešteni iz jedne ustanove u drugu i u toj klinici par želi da obavi krioembriotransfer, partneri na Komisiju za krioembriotransfer moraju doneti i POTVRDU da je obavljeno premeštanje zamrznutih embriona. Ukoliko je par zamrznuo embrione o svom trošku u obavezi je da na Komisiju za krioembriotransfer donese POTVRDU o zamrznutim embrionima izdatu od strane klinike za BMPO o broju zamrznutih embriona.
 7. Postojanje vanbračne zajednice, a u svrhu ostvarivanja prava na VTO preko RFZO, parovi dokazanu overenom izjavom.
 8. Kod postupka za drugo dete partneri dokazuju da imaju jedno dete i prilažu izvod iz matične knjige rođenih.

IV VAŽENJE ANALIZA I POTVRDA

 1. Stimulisani postupak
  • nalazi briseva, ultrazvuka i analize hormona važe šest meseci. Ostale analize ne mogu biti starije od godinu dana ( žena)
  • nalazi briseva važe šest meseci. Ostale analize ne mogu biti starije od godinu dana (muškarac).
  • Na osnovu pozitivne odluke Komisije za BMPO, osiguranom licu -ženi se izdaje POTVRDA o ispunjenosti uslova za stimulisani postupak BMPO na propisanom obrascu i koja važi dvanaest meseci, što je period u kome je zdravstvena ustanova obavezna da započne ovaj postupak.

Napomena: Potvrda važi samo za jedan postupak.

 1. Кrioembriontransfer
  • Sve analize ne mogu biti starije od godinu dana (žena)
  • Lekarska komisija RFZO, nakon izdavanja ocene na propisanom obrascu, osiguranom licu- ženi izdaje POTVRDU o ispunjenosti uslova za postupak krioembriotransfera i koja važi dvanaest meseci.

Napomena:  Potvrda važi samo za jedan postupak.

V Gde pronaći detaljnije informacije?

Na portalu RFZO (www.rfzo.rs) možete pogledati novo Upustvo za sprovođenje lečenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja i detaljno se upoznati sa svim novinama,  procedurama, neophodnim analizama, te preuzeti i nove obrasce.

Možete videti i brojeve telefona za zakazivanje pregleda pred Komisijom za BMPO.

Link ka novom Upustvu za BMPO i ostalim važnim informacijama je ovde.

Sva pitanja u vezi sa ostvarivanjem prava možete da uputite i na mejl  bmpo@rfzo.rs ili na broj telefona 064 8522 537.

Rođeno 1.000 Genesis beba

Saradnja bolnice Genesis i RFZO traje punih trinaest godina. Samo u poslednjih pet godina rođeno je  1.000 Genesis beba preko RFZO.

Inicirali smo i brojne zakonske izmene

Doktorka Crnogorac je bila inicijator brojnih zakonskih izmena i novina kada je reč o  BMPO o trošku države.

Pojednostavljenje procedura za ulazak u Nacionalni program za BMPO, finansiranje većeg broja pokušaja, zatim zamrzavanje viška embriona,  a onda i finansiranje sekundardnog i muškog steriliteta. Osnivanje Nacionalne banke polnih ćelija i embriona i uvođenje donacije u nas samo su neke od mera koje je predložila dr Crnogorac i Genesis tim.

U 2021. godini, uputili smo i Inicijativu za proveru plodnosti i zamrzavanje jajnih ćelija na teret RFZO kod žena kod kojih se utvrdi smanjena ovarijalna rezerva u mlađim godinama.

Sve o orginalnom Genesis konceptu personalizovane vantelesne oplodnje možete da saznate pozivom na broj telefona + 381 21 382 8887, putem mejla bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *