VTO O TROŠKU RFZO NAKON NAJNOVIJIH PROŠIRENJA USLOVA

VTO O TROŠKU RFZO NAKON NAJNOVIJIH PROŠIRENJA USLOVA

 

12.decembar 2022.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) postavio je 8. decembra na svom sajtu novo Uputstvo o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO).

Donosimo Vam najvažnije novine u vezi Nacionalnog programa BMPO koji se u našoj bolnici realizuje punih trinaest godina, i nakon proširenja uslova:

  • parovi (bračni ili vanbračni) kod kojih su iscprljene druge mogućnosti lečenja neplodnosti imaju pravo na proceduru o trošku RFZO;
  • žene koje imaju neplodnost i pored odgovarajućeg lečenja;
  • ako je očuvana funkcija jajnika;
  • ako je normalni indeks telesne mase (BMI manji od 30) žene;
  • svi oblici subfertilnosti muškarca uz postojanje živih morfoloških ispravnih spermatozoida u ejakulatu;
  • parovi sa problemom sa azospermijom uz prethodno zamrznut materijal sada imaju pravo na proceduru o trošku države;
  • parovi koji su prvo dete prirodnim putem dobili a iz nekog razloga ne mogu da dobiju drugo dete (sekundarni sterilitet) moći će na besplatnu BMPO. Oni do sada o trošku RFZO nisu imali pravo, već samo oni koji su jedno dete dobili u postupku BMPO
  • pravo na postupaka BMPO sa darovnim reproduktivnim materijalom imaju i žene bez partnera i nemaju dete, odnosno parovi gde jedan od partnera (bračni ili vanbračni) nema dete i kojima je donacija jedini način da dobiju potomstvo,

Starosna granica za žene je do 45 godina života.

Da bi se par uključio u Nacionalni program BMPO neophodno je da ispunjava propisane uslove od strane Republičke stručne komisije za BMPO Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

I KO SVE IMA PRAVO?

  1. Pravo na neograničen broj stimulisanih postupaka BMPO i neograničen broj krioembriotransfera ima osigurano lice – žena do navršenih 45 godine života, koja u postojećoj zajednici ( bračnoj, odnosno vanbračnoj) nema dece.
  2. Pravo na dva stimulisana postupka BMPO i tri krioembritransfera ima osigurano lice – žena do navršenih 45 godine života koja u postojećoj zajednici (bračnoj, odnosno vanbračnoj) ima jedno dete.
  3. Tri stimulisana postupka BMPO sa darovnim spermatozoidima ili jajnim ćelijama, kao i tri krioembriotransfera omogućava se kod žene do navršenih 45 godina života ako jedan od partnera (bračni ili vanbračni) nema dete.
  4. Tri stimulisana postupka BMPO sa darovnim spermatozoidima ili jajnim ćelijama i tri krioembriotransfera omogućava se kod žene do navršenih 45 godina koja nema partnera i koja nema dete.

 

II VAŽNE NAPOMENE

  1. Ispunujenost medicinskih uslova za sprovođenje stimulisanog postupka BMPO ocenjuje nadležna Komisija za BMPO u zdravstvenoj ustanovi po uputu izabranog lekara – ginekologa.
  2. Ispunjenost uslova za sprovođenje krioembriotrasnfera ocenjuje nadležna komisija RFZO po uputu izabranog lekara -ginekologa.
  3. BMPO sa darovnim reproduktivnim materijalom kao i uvoz istog sprovodi se u skladu sa zakonom kojim se uređuje BMPO u Republici Srbiji i opštim aktima kojima je propisano ostvarivanje prava BMPO na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ispunjenost medicinskih uslova za sprovođenje postupaka BMPO sa darovnim polnim ćelijama ocenjuje Komisija za BMPO u zdravstvenoj ustanovi u skladu sa članom 31. Zakona o BMPO, po uputu izabranog ginekologa.
  4. U postupku lečenja neplodnosti postupcima BMPO osiguranom licu – ženi, i za prvo i za drugo dete se na teret RFZO obezbeđuje i zamrzavanje embriona sa rokom čuvanja do pet godina.
  5. U postupku lečenja neplodnosti postupcima BMPO osiguranom licu – ženi se obezbeđuje pravo i na jedan uvoz reproduktivnog materijala ( darovane jajne ćelije / spermatozoidi).
  6. Osiguranom licu – žena i supružnik, odnosno vanbračni partner, kao i žena bez partnera kod kojih je u prethodnom stimulisanom postupku za BMPO obavljeno zamrzavanje embriona na teret RFZO upućuju se na krioembriotransfer sve dok se ne iskoriste zamrznuti embrioni, odnosno upućuju se na nov stimulisani postupak BMPO samo ukoliko nemaju zamrznute embrione na teret RFZO.
  7. Parovi sa azospermijom pred Komisijom za BMPO za stimulisani pokušaj su da uz neophodnu medicinsku dokumentaciju dostave i POTVRDU zdravstvene ustanove o zamrznutom materijalu (spermatozoidima).
  8. Medicinsku dokumentaciju o ostalim medicinskim stanjima i povezanim oboljenjima za muškarce sa azospermijom u slučaju potrebe za darovnim spermatozoidima.
  9. Medicinsku dokumentaciju o ostalim medicinskim stanjima i povezanim oboljenjima za žene sa iscrpljenom ovarijalnom rezervom u slučaju potrebe za darovnim jajnim ćelijama.
  10. Medicinsku dokumentaciju o ostalim medicinskim stanjima za žene bez partnera zbog potrebe za darovnim spermatozoidima.
  11. Ukoliko su embrionu premešteni iz jedne klinike u drugu i u toj ustanovu par želi da obavi krioembriotransfer, partneri Komisiji za krioembriotransfer  moraju doneti POTVRDU da je obavljeno premenštanje zamrznutih embriona. Ukoliko je par zamrznuo embrione o svom trošku u obavezi je da na Komisiju donese POTVRDU o zamrznutim embrionima  izdatu od strane klinike o broju zamrznutih embriona.
  12. Postojanje vanbračne zajednice, a u svrhu ostvarivanja na BMPO preko RFZO, parovi dokazuju overenom izjavom.
  13. Kod postupka za drugo dete partneri dokazuju da imaju jedno dete i prilažu izvod iz matične knjige rođenih.
  14. Takođe, osigurano lice žena bez partnera, u svrhu ostvarivanja prava na BMPO o trošku RFFZO, činjenicu da nema partnera dokazuje overenom izjavom.

DODATNO VAŽNO OBAVEŠTENJE

Za sve žene koje su napunile 45 godina u periodu od 19. novembra  do 31. decembra 2022. godine je da će sve one, bilo da apliciraju u paru ili samostalno, imati pravo na prioritetno zakazivanje za donaciju do 31. januara. 2023. godine.

III  NAČIN PRIJAVLJIVANJA

  • Od 10. decembra 2012. godine prijavljivanje za zakazivanje za BMPO će se isključivo obavljati preko Portala eUprave (www.euprava.gov.rs) za sve koji se prvi put prijavljuju na postupak sa darovnim reproduktivnim, odnosno za sve koji nisu iskoristili pravo za uvoz darovnog reproduktivnog materijala.

 

Klikom na ovaj link možete videti kako izgleda prijava:

https://euprava.gov.rs/usluge/7408?fbclid=IwAR1rN_dDh6urEjYkXeTBuVnSeO4sk2uzV9mUA_kCK_ABJeu4RjPlMEB-O4w

  • Komisija za BMPO je u obavezi na zahtev koji se podnese preko Portala eUprave odgovori u roku od pet dana.

 

  • Dok će se za ostale postupke BMPO i dalje zakazivati telefonskim putem. Kontakt telefoni Komisije za BMPO nalaze se na zvaničnoj internet adresi RFZO (rfzo.rs).

IV GDE PRONAĆI DETALJNE INFORMACIJE

Na portalu RFZO (www.rfzo.rs), odeljku „osigurana lica“/ VTO možete pogledati novo Uputstvo o sprovođenju postupaka BMPO o trošku države i detaljno se upoznati sa svim novinama, procedurama, neophodnim analizama koje ste u obavezi pribaviti pre izlaska pred Komisiju za BMPO, te preuzeti i nove obrazce.

Link ka novom Uputstvu za BMPO i ostalim važnim informacijama možete pročitati ovde:

https://www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/vto

Sva pitanja u vezi ostvarivanje prava možete uputiti na mejl bmpo@rfzo.rs ili na broj telefona 064 8522 537.

ROĐENO VIŠE OD 1.000 GENESIS BEBA

Saradnja bolnice „Genesis“ i RFZO traje punih trinaest godina. Samo u poslednjih šest godina rođeno je više od 1.000 beba. Dr Crnogorac i Genesis tim inicirali su brojne zakonske izmene, kada je reč o procedurama BMPO o trošku države. Pojednostavljenje procedura za ulazak u Nacionalni program BMPO, finasiranje većeg broja pokušaja, zatim zamrzavanje viška embriona,  muškog i sekundardnog steriliteta. Osnivanje Nacionalne banke polnih čelija i uvođenje donacije u nas samo se neke od mera koje smo predložili.

Sve o orginalnom Genesis konceptu personalizovane BMPO o trošku RFZO u našoj bolnici možete saznati pozivom na broj telefona  021 382 8887 ili putem mejla bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *