Vantelesna oplodnja- zašto baš ja? Statistika ukazuje- niste sami

Vantelesna oplodnja- zašto baš ja? Statistika ukazuje- niste sami

Imate utisak da je za vama sve više godina, nastojanja bez rezultata, a pred vama sve manje mogućnosti. Otvorili ste brojna pitanja, mnoga vrata, ali bez rešenja.

Zašto baš ja, sledstveno tome pita se većina parova kada na red dođe vantelesna oplodnja kao opcija. Nakon svih prethodnih koraka, mnogima to zapravo izgleda kao da su došli do zida. Smenjuju se osećaj straha, često i manje vrednosti, neizvesnost kako će sve to izgledati i, ono najbitnije, bojazan hoće li uspeti.

Sterilitet sve veći problem

Najbitnija činjenica je da u tome niste usamljeni. Neplodnost odavno nije problem pojedinih parova, već medicinsko stanje koje je sve rasprostranjenije u svetu. Samo u zemljama u razvoju, ne računajući Kinu, ima preko 186 miliona parova suočenih sa sterilitetom.

Procena je da u Srbiji oko 400.000 parova ima taj problem. Starosna dob onih koji su u borbi za bebu kreće se od 28 do 42 godine. Dužina trajanja borbe sa sterilitetom je od 6 do 10 godina. Primetan je trend značajnog rasta broja mlađih parova, do 35 godina starosti, koji se uključuju u program biomedicinski potpomognute oplodnje.

Najnovija istraživanja pokazuju da se broj muškaraca u Srbiji, koji imaju problem sa plodnošću izjednačio sa brojem žena, po 40 odsto, a u 10 odsto slučajeva sterilitet pogađa oba partnera.

Vantelesna oplodnja- sve češće rešenje

Evropski prosek je 1.050 vantelesnih trudnoća na milion stanovnika. U Srbiji se, prema slobodnoj proceni, uradi oko 3.000 postupaka vantelesne oplodnje, a trebalo bi da ih imamo do 8.000 kako bismo dostigli Evropu.

Pre nekolko godina država se aktivno uključila u rešavanje tog problema, omogućivši najpre jedan, a zatim i dva pokušaja vantelesne oplodnje o trošku zdravstvenog osiguranja, u cilju dobijanja prvog deteta. Starosna granica je pomerena do 42 godine.

Novi Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji trebalo bi da obezbedi da većem broju parova bude dostupan postupak vantelesne oplodnje o trošku države, da pojednostavi procedure ulaska u Nacionalni program, ali i da omogući finansijsku podršku za postupak vantelesne oplodnje onima koji žele drugo dete.

Slovenija- 6 pokušaja za prvo, 4 pokušaja za drugo dete

Što je zemlja bogatija, to je ovaj problem bolje rešen. Slovenija je mnogo manja od nas, ali i mnogo imućnija, pa plaća 6 pokušaja za dobijanje prvog deteta.

Ukoliko proces vantelesne oplodnje uspe, nakon tog prvog porođaja država omogućava Slovenkama još četiri pokušaja za dobijanje još jednog deteta.

Kad smo kod zemalja u okruženju, Hrvatska ima 4.200 ciklusa, odnosno pokušaja vantelesne oplodnje na oko četiri miliona stanovnika, što ih smešta unutar evropskog proseka.

In vitro fertilizacija

Šta je to VTO?

Lujza Braun, prva beba iz postupka vantelesne oplodnje, rođena je davne 1978 godine. Metoda zbog koje ste možda u početku osećali strah, ili nelagodu što za razliku od drugih morate da je prođete, već je omogućila rađanje oko 6 i po miliona dece širom sveta.

Zahvaljujući vantelesnoj oplodnji sada se uspešno rešava i problem muškog steriliteta, a najsavremenija tehnologija i genestki testovi čiji je bolnica Genesis specijalni zastupnik, omogućavaju da tokom procesa radimo i genetski skrining bolesti ploda pre implantacije u matericu, što omogućava zdravo potomstvo.

Takođe, analizom endometrijuma uz pomoć ERA testa možemo da odredimo najbolji mogući momenat za svaku konkretnu ženu, da se implantacija uradi.

U procesu VTO najpre se jajnici stimulišu hormonskom terapijom kako bi proizveli više jajnih ćelija. U određenom danu ciklusa, one se pod kontrolom ultrazvuka vade zajedno sa folikularnom tečnošću i uz anesteziju.

Nakon oplodnje u spoljnim uslovima vraćaju se u matericu kao oplođena jajna ćelija ili embrion. Čitav proces traje oko mesec dana, u zavisnosti od dužine hormonske terapije, a tokom tog perioda prati vas tim Genesis stručnjaka koji čine ginekolozi, embriolozi, urolog, internista, anesteziolog, psiholog, kao i medicinske sestre.

Prvi korak je najteži- i najvažniji

Da donesete odluku o tome kojim putem ćete dalje ići i sa kim, nije ni malo lako. Dobro informisanje o rezultatima koji klinika postiže na tom polju i to u vašoj starosnoj kategoriji, o odnosu koji ima prema pacijentu, o tehnologiji koju koristi, može vam značajno pomoći da odaberete tim kojem ćete verovati.

Sa njima ćete proći veoma važan put i neophodno je da budete sigurni da je on njima dobro poznat. Prva konsultacija za vantelesnu oplodnju za nas je i najvažnija. Prvi susret sa vama na kojem stičemo uvid u trenutno stanje, nakon čega zajedno razmatramo mogućnosti.

Ne mora da znači da će rešenje biti vantelesna oplodnja, vrlo često neke od metoda koje koristimo pre dovedu do željenog rezultata.

Pravilna dijagnostika je stoga veoma važan posao, to je temelj na kojem ćemo graditi sve ostalo i važno nam je koliko i vama da bude postavljen dobro.

Dobar početak, ili vraćanje na pravi početak jedan je od najtežih, a ujedno i najznačajnih izbora koji ćete napraviti.

Sve informacije o slobodnim terminima za VTO konsultacije i nalazima koje je potrebno poneti na nju možete dobiti pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *