Tribina udruženja „Bebe 1“ iz Zvornika- Za bebu više neophodno je pružiti i više mogućnosti

Tribina udruženja „Bebe 1“ iz Zvornika- Za bebu više neophodno je pružiti i više mogućnosti

– Nemojte da verujete kad vam kažu da je nemoguće. Isprobajte sve raspoložive opcije, tražite više mišljenja. Kao Udruženje uspeli smo da se izborimo sa stereotipima. Naš sledeći korak je da se izborimo da i parovi u Republici Srpskoj dobiju više podrške i mogućnost izbora.

Tim rečima ohrabrenja Nikolina Oro, predsednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“, otvorila je tribinu „Za bebu više“ u Zvorniku, koju su organizovali sa ciljem da tamošnji parovi od eminentnih stručnjaka iz oblasti reproduktivne medicine čuju o novim pristupima u oblasti vantelesne oplodnje.

 

 

 

 

 

Od početne želje, da se okupe oni koji imaju isti problem, da razgovaraju o njemu, razmene iskustva i ojačaju se na taj način za sve izazove kroz koje prolaze, kao udruženje došli su i do konkrente podrške države.

– Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansira dva postupka, a najavljeno je da će biti omogućen i treći. Vantelesnom oplodnjom do sada smo dobili 44 bebe, a sam grad Zvornik svojim programom 9. Mnoge lokalne samouprave, njih 31, uključile su se i same snose troškove vantelesne oplodnje za parove sa svojih teritorija, naglasila je pomoćnica ministra zdravlja za zdravstvenu zaštitu Republike Srpske, dr Ljiljana Ivančić govoreći o merama populacione politike

Danas sam ovde da ohrabrim parove koji se spremaju za put koji dobro poznajem, kao pacijent i kao lekar. Znam koliko je na tom put važna podrška, a ona podrazumeva i mogućnost izbora.

Moje dvanaestogodišnje iskustvo u oblasti reproduktivne medicine pokazuje da je praćenje i uvođenje inovacija koje povećavaju uspešnost vantelesne oplodnje obaveza, jer otkriva sve više uzročnika problema, naglasila je dr Zorica Crnogorac u svom obraćanju.

Upravo u želji da parovima, kojima je vreme dragocen faktor, što više skrati i olakša taj put, dr Crnogorac je sa svojim timom pokrenula inicijativu o saradnji sa Fondom Republike Srpske.

Za 16 odsto parova, koliko ih je na tom prostoru suočeno sa sterilitetom, šira mogućnost izbora zdravstvene ustanove u kojoj će obaviti predmetni postupak bio bi važan iskorak države. Za sada to mogu da urade samo u jednoj privatnoj klinici.

Parovima na tribini ona je predstavila originalni Genesis koncept personalizovane VTO, kao i najsavremenije genetske testove koje ekskluzivno koristimo i koji u značajnoj meri povećavaju uspešnost vantelesne oplodnje i dobijanje zdravog potomstva. Upravo to je motiv brojnih parova i iz Republike Srpske da dođu u Genesis i ostvare jednu od životnih želja.

Na kraju izlaganja dr Crnogorac obradovala je članove udruženja „Bebe 1“ iz Zvornika podatkom da u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis imaju 5 % popusta na celokupan proces vantelesne oplodnje i pripadajuću terapiju, ali i da će tri para, takođe članovi udruženja, taj proces proći besplatno.

Prijavljivanje parova za besplatne postupke planirano je isključivo na mejl udruženja: udruzenjebebe1zvornik@gmail.com

U prijavi je potrebno naglasiti da konkurišete za VTO, da pošaljete svoje podatke i kraću istoriju, kao i nalaze koji će nakon toga biti prosleđeni Genesis timu. Kada na osnovu uvida u dokumentaciju u Genesis timu odluče o parovima koji će ući u proces, ta informacija biće podeljena na FB profilu Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“, kao i na FB profilu bolnice Genesis. Rok za prijavljivanje je 31. maj 2018. godine.

Na tribini u Zvorniku parovi su imali prilike da čuju i o značaju laparaskopije i histeroskopije u pripremi za vantelesnu oplodnju, o tome kako se razvijaju embrioni i kakav je njihov kvalitet, o poremećaju funkcije jajnika, izazovima u oblasti muškog steriliteta, ali i o značaju psihološke podrške tokom procesa. Iz Udruženja planiraju da takvi susreti parova i lekara postanu praksa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *