Sve o uslovima za ulazak u postupak vantelesne oplodnje preko Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika

Sve o uslovima za ulazak u postupak vantelesne oplodnje preko Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika

Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika finansira četiri pokušaja vantelesne oplodnje i pomerio je granicu za žene sa 42 na 44 godine.

Dobra vest je i to da je Specijalna ginekološka bolnica Genesis od strane Fonda SOVO prepoznata kao dobar partner, te će pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije moći da put roditeljstva krenu uz finansijsku podršku svog Fonda i stručnu pomoć Tima Genesis, zahvaljujući Ugovoru koji je nedavno potpisan.

Fond vojnih osiguranika po prvi put uputio je javni poziv i zaključio Ugovor sa našom bolnicom i još jednom privatnom zdravstvenom ustanovom radi pružanja usluga lečenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja (BMPO).

Ukoliko želite da proces vantelesne oplodnje radite po originalnom Genesis konceptu personalizovane VTO, donosimo vam najvažnije informacije o uslovima i procedurama ulaska u postupak preko Fonda SOVO.

Ko sve ima pravo?

Uslovi koje treba da ispunjavaju žene – vojni osiguranici i supruge vojnih osiguranika osigurane kao članovi porodice kod Fonda SOVO su sledeći:

  • postoje iscrpljene druge mogućnosti lečenja neplodnosti
  • do 44 godine života u momentu podnošenja zahteva i pravo na četiri pokušaja bez obzira da li su se ostvarili kao roditelji
  • očuvana funkcija jajnika
  • žene kod kojih je prilikom postupka BMPO obavljenog na teret Fonda, dobijeno više vitalnih embriona, embriona dobrog kvaliteta, imaju mogućnost krioprezervacije embriona

Procedura za VTO

Prvi korak podrazumeva odlazak  kod izabranog lekara specijalista ginekologije. Zatim se par sa medicinskim nalazima i mišljenjem svog lekara upućuje na Komisiju za lečenje neplodnosti postupcima BMPO na VMA (Vojnomedicinska akademija) u Beogradu. Prilikom javljanja na lekarsku komisiju osiguranik bira zdravstvenu ustanovu u kojoj želi da obavi proces BMPO.

Genetika cgtUlazak u postupak VTO i šta obuhvata

Nakon pozitivne odluke Komisije izdaje se Potvrda o ispunjenosti uslova za postupak BMPO (Obrazac BMPO VMA broj 1) i ona traje godinu dana. Taj period je vreme za koje je zdravstvena ustanova u kojoj se obavlja postupak BMPO obavezna da započne ovaj postupak.

Postupak vantelesne oplodnje u izabranoj zdravstvenoj ustanovi obuhvata pružanje sledećih usluga:

  • preglede i pripremu pacijenata za postupke BMPO
  • stimulaciju ovulacije
  • monitoring ciklusa (UZ preglede i određivanje nivoa hormona)
  • aspiraciju folikula
  • kultivaciju embriona
  • embriotransfer

Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika ove godine izdvojiće novac za oko 40 parova kojima je vantelesna oplodnja jedini način da se ostvare kao roditelji. Pored dve privatne zdravstvene ustanove, vojni osiguranici usluge lečenja neplodnosti mogu da ostvare i u pet državnih bolnica u Srbiji.

Za više informacija o uslovima za ulazak u postupak BMPO preko Fonda SOVO možete dobiti i putem mejla fondsovo@mod.gov.rs

Detaljnije o proceduri možete da pročitate i na ovom linku.

Sve dodatne informacije možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

 

Ostavite odgovor