Šta sve ginekološki pregled može da pokaže

Šta sve ginekološki pregled može da pokaže

Započinjemo jedan uobičajen dijalog u ordinaciji prilikom pregleda. Doktorka ukucava moje podatke. Pričam da sam poslednji put bila na kontrolnom pregledu pre dve godine, tada je bilo sve u redu. Nemam tegobe, dobro sam!

Žene zanemaruju početne, bezazlene simptome, kao što su pojačan sekret, nadutost, neuredni i bolni ciklusi, umor. Tek ozbiljniji problemi poput krvarenja nakon seksualnog odnosa, bolova u maloj karlici ili neugodnog sekreta „teraju“ ih na pregled.

Nije dobro da se oslanjate na to da nemate tegobe. Važno je da se bar jednom godišnje pregledate, kaže dr Božana Stepanov, specijalista ginekologije i akušerstva.

Bitan deo ginekološkog pregleda- razgovor

– Doktorka, pregled me je poslednji put jako boleo. Zašto, da li to zavisi i od lekara, pitam je.

– Ginekološki pregled može kod žene da izazove strah na koji ona reaguje grčem mišića male karlice i vagine, što kao posledicu može da ima bolan pregled.

Zato je razgovor prvi i važan deo pregleda, ne samo zbog medicinski važnih podataka, nego i iz razloga što se kroz razgovor žena opušta, pojašnjava doktorka, dok se polako pripremam za pregled.

Treba li da uradim baš sve

– Ali, ne znam da li mi je potrebno baš sve ili je dovoljan samo običan pregled? Rekla sam Vam da je poslednji put bilo sve u redu.

– Ginekološki kompletan pregled podrazumeva sve što je potrebno da bismo mogi da kažemo da ste ginekološki zdravi. Tu su ginekološki i ultrazvučni pregled, Papa test i grupu vaginalnog sekreta, kao i kolposkopija.

Samo na taj način mogu da se otkriju i najmanje promene koje mogu da prethode teškim i opasnim bolestima, napominje doktorka.

PAPA – Treća grupa nije uvek za paniku

Pitam i koliko često treba da radimo Papa test i da li rezultat „treća grupa“ znači da je prognoza loša?

– U zavisnosti od stanja na grliću materice i do tada sprovedene dijagnostike, kao i terapije, PAPA test treba raditi jednom u 6 ili 12 meseci. Tačnost PAPA testa je 83 odsto, a udružen sa kolposkopijom pouzdan je čak 99 odsto.

Ukoliko test pokaže nepovoljan rezultat, to ne znači odmah da žena ima rak.  Savetuje se kontrola briseva na bakterije i viruse, naročito na HPV (humani papiloma virus) koji se smatra glavnim uzročnikom nastanka premalignih lezija, koje se mogu u potpunosti izlečiti.

Kada dobijemo u analizi „loš“ PA test (IIIb), savetuje se i biopsija grlića materice i endocervikalna kiretaža, te na osnovu dobijenog PH nalaza planiramo dalje lečenje– konzervativno ili u vidu neke hirurške intervencije, kao što je LOOP, konizacija ili operativno odstranjivanje materice“,  pojašnjava doktorka.

Redovne kontrole obavezne i nakon operacija

– U porodici poznajem dosta žena koje su operisane, odstranjeni su im materica ili jajnici. Kako izgleda njihov pregled, interesujem se.

– Pregled operisanih pacijentkinja se tehnički mnogo ne razlikuje od pregleda zdravih žena. Dakle i kod operisanih žena uradimo ginekološki pregled, uzmemo vaginalni  sekret na analizu (PA test ne pošto se pri odstranjivanju materice uglavnom ostrani i grlić) i uradi se i ultrazvučni pregled- provera jajnika ukoliko su ostali nakon operacije, ili samo pregledamo malu karlicu, predeo mokraćne bešike i velikih krvnih sudova.

Pregledi važni pre planiranja trudnoće

– Šta mi savetuje da uradim još od pretraga? Imam više od 35 godina i nisam rađala?

Pre planirane trudnoće poželjno je da se urade i brisevi na bakterije, Chlamidija trach, Mycoplasma hom. i Ureaplasma urealytica, ponekad i na viruse (HPV), pošto oni mogu da budu uzrok razvoja infekcije i spontanih pobačaja. Kod žena koje nisu rađale, a imaju između 25-35 godina, obavezno savetujemo i procenu ovarijalne rezerve, kao proveru stanja štitne žlezde, šećera i insulina.

Dojke je potrebno redovno kontrolisati samopregledom, a posle 40. godine redovnim ultrazvučnim pregledima. Nakon 45. godine potrebno je da se uradi i prva, takozvana bazna mamografija. Danas postoji mogućnost testiranja na gene BRCA 1 i 2, koji su pokazatelji da li ste nosilac rizika da obolite od raka dojke, savetuje doktorka.

Poverenje je najvažnije

– Ginekološki pregled ne treba odlagati. Važno je da mu se posveti posebna pažnja i da se izgradi dobar odnos s ginekologom, jer ukoliko imate dobra iskustva, redovnije ćete dolaziti na kontrole, kaže doktorka na kraju pregleda.

– Hvala doktorka. Meni je ovo bilo tako opušteno i dragoceno iskustvo.

– Hvala i Vama, pre svega na poverenju, a ako je sve u redu i sa Papa testom, vidimo se sledeće godine. Možda i pre, pošto planirate trudnoću.

Dodatne informacije o preventivnim i redovnim ginekološkim pregledima možete da dobijete pozivom na broj telefona 021 549 444, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *