Najčešći rizici u trudnoći i na koji način ih pratimo

Najčešći rizici u trudnoći i na koji način ih pratimo

Drugo stanje ili trudnoća je jedno od najlepših i najuzbudljivijih „putovanja“ u životu svake žene. To je period u kom ona doživljava mnogo prvih trenutaka– od prvog otkucaja srca i prve slike bebe na ultrazvuku, do bebinog prvog plača i dodira.

Ipak, to je i period koji donosi različite brige i strahove. Najčešće bojazan hoće li sve biti u redu. Postoje li određeni rizici u trudnoći u pojedinim njenim fazama i na koji način mogu da se preduprede. Lekar u kog imate poverenja, koji ima odgovor na svako vaše pitanje i nedoumice, u tom periodu vrlo je bitan za normalan tok tog procesa.

Praćenje trudnoća, a posebno onih koje su rizične, jedno je od naših ključnih interesovanja. Koliki značaj u procesu trudnoće i u kojim fazama imaju ekspertni ultrazvučni pregled i fetalna ehokardiografija, na koji način doprinose praćenju redovnih i rizičnih trudnoća, detaljnije govorimo u ovom tekstu.

Zašto neke trudnoće postaju rizične

Statiska kaže da oko 80 odsto žena iznese trudnoću koja može da se završi prirodnim fiziološkim porođajem, dok se patološke trudnoće, koje zahtevaju medicinsku pomoć, javljaju u samo 20 odsto slučajeva.

Uglavnom se smatra da je trudnoća pod rizikom ukoliko postoje komplikacije u samoj trudnoći u smislu pojave hroničnih bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes, prevremeni porođaj, pojava zastoja u rastu ploda ili bolesti koje su prethodile trudnoći, a koje mogu da ugroze njen tok.

Najveći broj spontanih pobačaja se dešava u prvom trimestru do 12. nedelje, čak preko 30%, tako da taj period može da se označi kao najrizičniji. Razlozi mogu da budu brojni – hormonske prirode, infekcije bilo bakterijske bilo virusne, genetski uzročnici itd.

Visok pritisak i godine života žene najčešći uzročnici problema

Povišen krvni pritisak je sindrom u trudnoći i direktno može da bude uzrok prevremenog porođaja, ali i godine života žene.

Posledica povišenog pritiska su bebe sa zastojem u rastu, a ukoliko se ne kontroliše i ne leči pritisak može da dovede do ozbiljnih problema, kao što je je pojava eklamptičkih napada, što direktno ugrožava život majke i ploda.

Takođe, starije trudnice su rizična grupa. Smatra se da je optimalno vreme za rađanje prvog deteta između 25-35 godine života. Danas je granica rađanja pomerana, upravo zbog vantelesne oplodnje, tako da često imamo trudnice starije od 45, pa i 50 godina.

Ultrazvučni pregled- jedan od najznačajnijih u održavanju trudnoće

Zdravstveni sistem naše zemlje propisuje određenu dinamiku praćenja trudnoće putem laboratorijskih i UZ analiza – u prvoj polovini trudnoće na svakih mesec dana, u drugoj polovini (od 28. do 37. nedelje) na 14 dana i od 37. nedelje do porođaja na nedelju dana.

Kao zlatni standard u praćenju trudnoće a potpuno neinvazivnu i neškodljivu dijagnostičku metodu, izdvajamo ultrazvuk – UZ, koji je danas toliko sofisticiran da omogućava pregled mnogih parametara koji su ranije bili nedostupni. Od laboratorijskih analiza trudnica bi trebalo da uradi kompletnu krvnu sliku;  šećer u krvi; virusološku analizu krvi; analizu krvi na zarazne bolesti, analizu štitne žlezde i urin. Antitela se kontrolišu kod Rh negativnih trudnica.

Šta sve govore ekspertski pregledi

Ekspertski ultrazvučni pregled omogućava detaljan pregled svih organa i strukture ploda tokom drugog trimestra (između 22. i 24. nedelje). Tada je beba dovoljno velika i ima potrebnu količinu plodove vode da mogu da se vide detalji u vezi sa anatomijom i funkcijom većine organa.

Dodatno se ispituju i utvrđuju dužina grlića materice, njen izgled i građa, ukupan broj plodova, položaj posteljice, količina plodove vode, srčani  ritam i srčana frekvencija (puls) ploda.

Ukoliko postoji opterećena anamneza, odnosno da je u porodici bilo urođenih srčanih mana, neophodno je da se uradi i fetalna ehokardiografija. To je detaljan pregled fetalnog srca i radi se u 22. nedelji trudnoće. Lično ga preporučujemo svakoj trudnici.

Genetsko testiranje je najpouzdanije

Postoji evidentan porast genetskih malformacija, što je posledica načina života, starosti trudnice, izloženosti štetnim uticajima okoline. Danas, međutim, postoje genetski testovi zahvaljujući kojima se značajno povećava verovatnoća za dobijanje zdravog potomstva.

Genetski testovi su najpouzdaniji kada je u pitanju neinvazivna prenatalna dijagnostika i već postoje evropske zemlje gde se ti testovi rade o trošku države. Inicijativa doktorke Crnogorac da neki od tih testova budu na teret redovnog zdravstvenog osiguranja je potpuno opravdana.

Preventiva kao put do zdrave trudnoće

Zapravo, idealno bi bilo da se žena javi ginekologu još kada planira trudnoću,  kako bi svi preventivni pregledi bili urađeni pre graviditeta i kako bi ona sa što manje medicinskog „ometanja“ ušla u period života u kome treba da uživa u svakom smislu.

Preventiva je aksiom dobrog zdravlja, a u pripremi i praćenju trudnoće je prioritetna i u tu svrhu se primenjuju različite dijagnostičke procedure koje su i inače važne za zdravlje žene, poput Papa testa, kolposkopije, cervikalnog i vaginalnog brisa, i drugog.

Upravo svesni značaja redovnih ginekoloških pregleda, u bolnici Genesis često organizujemo akcije u cilju da redovne kontrole učinimo dostupnijima svim kategorijama, a posebno ženama koje tek planiraju potomstvo.

Drugo stanje nije „bolest“

Sve je manji broj žena koje trudnoću doživljavaju kao radost rađanja, a sve više kao strah da se nešto ne iskomplikuje. Zbog toga se uloga ginekologa često svodi ne samo na praćenje trudnoće, već i na oslobađanje od straha i ohrabrivanje, jer su mnoge trudnice ranjive i uplašene.

Potpuno je pogrešno za trudnicu govoriti da je pacijentkinja, ukoliko zaista nema opravdanih razloga za to. Njeno stanje je utoliko drugo i drugačije, jer svakog dana oseća neki simptom koji prati razvoj ploda, što je apsolutno normalno.

Neinvazinvi nace testKako kaže, ponekad je potrebna velika podrška da buduće mame shvate da je reč o prirodnom procesu i da je trudnoća najzdravije stanje žene. Osim ginekološkog, ultrazvučnog pregleda, vrlo je važno da lekar razgovara sa trudnicom i da joj pruži odgovore na sva postavljena pitanja. To je sastavni deo individualizovanog Genesis pristupa.

Budućim mamama savetujemo da se ne plaše trudnoće i mogućih komplikacija, da uživaju u nastajanju novog života.  Pozitivan način razmišljanja vrlo je važan u tom procesu.

Trudnicama se preporučuje strogo mirovanje u slučajevima potencijalnog prevremenog porođaja odnosno prisustva materičnih kontrakcija koje mogu da dovedu do porođaja pre 37. nedelje trudnoće. Fizička aktivnost se preporučuje tokom trudnoće i smatra se da je optimalno 30 minuta brzog hoda svakog dana.

Dodatne informacije o praćenju trudnoće, slobodnim terminima za konsultacije i preglede možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *